دندان های زرد چیست؟
شما میتوانید مطمئن باشید که زرد شدن دندان ها نشانه ای از بیماری جدی دهان و دندان نیست.این عارضه تنها نشان میدهد که شما ازقهوه ، چای و نوشیدنی های رنگی به مقدار زیاد استفاده میکنید.فقط نیاز دارید که به خوبی از دندان هایتان با خمیر دندان های سفید کننده یا مراجعه مداوم به دندان پزشک مراقبت کنید.ماهیت این روش، استفاده از عامل سفید کننده دندان است که باعث شکسته شدن زنجیره پروتئین های زرد روی دندان ها میشود.با این حال دندان های زرد مادر زادی، کاملا متفاوت است و حل آن با راه های طبیعی مشکل است.
علت زرد شدن دندان
از جمله دلایل تغییر رنگ دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد.
ژنتیک
گاهی اوقات رنگ دندان ارثی است و هیچ دلیل دیگری ندارد. اگر رنگ دندان پدرومادر شخصی زرد باشد احتمال اینکه دندان او هم زرد شود زیاد است. دندان بعضی از افراد حتی ممکن است به صورت طبیعی یکی از چهار رنگ روبه رو را داشته باشد: قهوه ای رو به قرمز، خاکستری، زرد متمایل قرمز و خاکستری متمایل به قرمز؛ این رنگ ها رنج های متفاوتی دارند و ممکن است در بعضی از افراد تیره تر و در بعضی روشن باشد.
دنتین دندان
همانطور که گفتیم وقتی لایه مینای دندان ضخامتش را از دست دهد و رنگ دنتین از زیر آن نمایان شود، دندان ظاهری زردرنگ می گیرد. دنتین ذاتا ماده ای زرد یا قهوه ای رنگ است که با نازک شدن مینا از روی دندان مشخص می شود. بنابراین اگر می خواهید دندان هایتان سفید باقی بمانند، باید از آن مراقبت کنید و نگذارید مینای دندان هایتان از بین بروند.
پوسیدگی دندان
یکی دیگر از دلایل تغییر رنگ دندان، پوسیدگی دندان است. وقتی مینای دندان بر اثر جویدن یا خوردن غذاهای شیرین و اسیدی از بین برود، به اصطلاح می گوییم دندان خراب شده یا پوسیده است. وقتی مینا از بین می رود دندان به رنگ زرد در می آید ولی گاهی هم این لکه های زردرنگ بر اثر تماس با بعضی موادغذایی خاکستری می شوند.
سیگار
سیگار نه تنها اعتیادآور است و برای سلامت ضرر دارد، بلکه باعث بدرنگ شدن دندان ها هم می شود. استعمال سیگار رنگ دندان ها را زرد یا قهوه ای می کند (پس اگر می خواهید ظاهر لبخندتان زیبا بماند، توصیه می کنم این عاد بد را هرچه زودتر ترک کنید!)
غذاها
بعضی از موادغذایی باعث لکه شدن دندان می شوند. گوجه موجود در سس پاستا، ادویه کاری و انواع توت، همگی از موادی هستند که به مینای دندان چسبیده و روی آن ها لکه ایجاد می کنند. رنگ دادن غذا ارتباطی با سالم یا ناسالم بودن آن ندارد. حتی خوردن سالاد همراه با سرکه بالزامیک هم می توانند رنگ دندان هایتان را تغییر دهد.
نوشیدنی ها
قهوه و چای دوتا از رایج ترین نوشیدنی هایی هستند که رنگ دندان را عوض می کنند. نوشابه و نوشیدنی های ورزشی و انرژی زا (که رنگ مصنوعی دارند) هم یکی دیگر از دلایل زردشدن رنگ دندان هستند.
آنتی بیوتیک
آنتی بوتیک تتراسایکلین باعث لک شدن دندان ها می شود. به گفته سازمان ملی سلامت آمریکا اگر شخصی در نیمه دوم بارداری قرص آتی بیوتیک بخورد یا به کودک قبل از هشت سالگی آنتی بیوتیک بدهد، دندان های فرزندش به صورت موقت زرد می شود که البته این مسئله با روش های مختلف سفیدکردن دندان به راحتی قابل حل است.
فلوئورسیس یا فلوئورزدگی
فلوراید برای سلامت دندان بسیار مفید است اما اگر بیش از حد مصرف شود، باعث ایجاد لک های قهوه ای یا زردرنگ روی دندان می شود. خوردن آب حاوی فلوراید، خمیردندان های حاوی فلوراید یا مصرف قرص فلوراید از جمله عواملی هستند که اگر به اندازه انجام نشوند ممکن است باعث فلوئور زدگی فرد شوند. اگر فکر می کنید دندان هایتان بیش از حد در معرض فلوراد قرار می گیر، به پزشک مراجعه کنید و مسئله را با او در میان بگذارید.
تصادف
گاهی اوقات تصادف و آسیب های فیزیکی دیگر باعث صدمه دیدن مینای دندان و درنتیجه تغییر رنگ آن می شود. این تغییررنگ اغلب نشانه خونریزی است و درصورت مشاهده آن باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
دندان قروچه
دندان قروچه عادتی غیرارادی است که بعضی از افراد موقع خواب انجام می دهند و می تواند دلایلی از جمله استرس داشته باشد. شخصی که دندان قروچه می کند دندان هایش را محکم به یکدیگر فشار می دهد. به همین خاطر مینا ممکن است آسیب ببیند و درنتیجه رنگ دندان تغییر کند.
بهترین راه برای پیشگیری از زردی دندان توجه به غذاها، نوشیدنی ها و سیگار کشیدن است. همچنین شما باید تمرین کنید تا بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید و حداقل ۲ بار در سال برای چکاپ نزد دندانپزشک متخصص و حرفه ای بروید.
تحقیقات نشان داده است که علت عمده زردی دندان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث می شود پلاک (لایه ای از باکتری ها که روی دندان و لثه تشکیل می شوند) و جرم روی دندان تشکیل شود و دندان زرد شود. برداشتن این ها از روی سطح دندان قبل از سخت شدن آن ها، ساده ترین راه و اولین قدم برای داشتن لبخندی با دندان های سفید است.
نخوردن غذاها و نوشیدنی های اسیدی و تمیز کردن دهان و دندان پس از خوردن هر غذایی که رنگدانه زیادی دارد می تواند در رفع زردی دندان و جلوگیری از لک شدن آن ها موثر باشد. شما حتی می توانید بعد از خوردن غذا دهان خود را تنها با آب بشویید تا بخش زیادی از ذرات غذا که باعث تجمع باکتری می شود را از سطح دندان پاک کنید. همچنین بهتر است از نی برای نوشیدنی های رنگی، اسیدی و شیرین استفاده کنید
علت اصلی زردی دندان روش زندگی است. بر اساس جدیدترین تحقیقات: سیگار کشیدن و نوشیدن قهوه و چای، بزرگترین مجرمین زردی دندان هستند. قطران و نیکوتین موجود در تنباکو مواد شیمیایی هستند که باعث ایجاد لکه های زرد بر روی مینای دندان افراد سیگاری می شوند. به نوعی می توان گفت هر غذا یا نوشیدنی که می تواند بر روی لباس لک ایجاد کند، می تواند روی دندان هم لک ایجاد کند. دلیل غذاها و نوشیدنی هایی که رنگ تیره دارند، شامل نوشابه، شکلات، سس های تیره (مثل سس سویا، سرکه بالزامیک، سس ماکارانی یا سس کچاپ) و سبزیجات و میوه هایی مانند انگور، گیلاس، آلبالو، انار و لبو، رنگدانه های زیادی دارند که می توانند بر روی مینای دندان باقی بمانند. آبنبات نیز جزو خوراکی هایی است که آثارش بر روی مینای دندان باقی می ماند.
غذاها و نوشیدنی های اسیدی نیز با فرسایش مینای دندان، جذب رنگدانه های غذا که باعث زردی دندان می شوند را بر سطح دندان آسان تر می کنند. تانن (Tannin) با نام فارسی «گسه» که در چای، سماق و سیب نارس یافت می شود، نیز کمک می کند تا رنگدانه ها راحت تر به مینای دندان بچسبند و در نهایت باعث زردی و تغییر رنگ دندان شوند. اما تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۴ در این زمینه در مجله بین المللی دهان و دندان چاپ شد، خبر خوبی به طرفداران چای داد که اضافه کردن مقداری شیر به چای، احتمال ایجاد لک روی دندان را کاهش می دهد. این اتفاق به دلیل پروتیین موجود در شیر است که می تواند این خاصیت تانن را خنثی کند.