لبخند یک کودک زیبا یکی از بزرگترین لذت های والدین است با این حال گاهی اوقات دندان های سفید و مروارید آنها ممکن است زرد یا سایر رنگها شود، و لبخند زیبای کودک شما را تحت تأثیر قرار می دهد.نیازی به نگرانی نیست زیرا شما می توانید اقدامات مختلفی را برای بهبود رنگ دندان کودک خود انجام دهید.
تغییر رنگ خارجی و تغییر رنگ داخلی
تغییر رنگ خارجی ممکن است موقت باشد و به علت استفاده از برخی داروها، مواد غذایی و غیره باشد، از طرف دیگر، تغییر رنگ داخلی ممکن است عمدتا به دلیل مشکلات پزشکی اولیه مانند اختلال متابولیک، هیپوپلیزی مینا و غیره رخ دهد.
دلایل زیادی وجود دارد که می تواند رنگ دندان های شیری کودکان را تغییر دهد. در ادامه این مقاله، برخی از دلایل اصلی تغییر رنگ دندان های شیری کودکان بیان شده است. مهم ترین این موارد عبارتند از:
مبتلا شدن نوزادان به برخی بیماری ها:
مبتلا شدن کودکان به برخی از بیماری ها و بروز شرایطی مانند داشتن تب بالا در زمان دندان درآوردن، داشتن تغذیه نادرست و یا وجود هر نوع عفونت در زمان دندان درآوردن کودکان، سندرم داون و یا مبتلا شدن کودک به بیماری سیفلیس مادرزادی می تواند سبب ایجاد تغییر در رنگ دندان های شیری او شود.
وجود عدم تعادل در مینای دندان های شیری کودکان:
گاهی اوقات، مادری در دوران بارداری و یا دوران شیردهی خود به دلایل خاص پزشکی داروی تتراسایکلین مصرف می کند و یا در برخی از موارد، این دارو به خود نوزاد تجویز می شود، كه مصرف داروی تتراسایکلین می تواند منجر به بروز هیپوپلازی در بدن نوزادان شود. هیپوپلازی یک نوع بیماری مینای دندان کودکان است، که مینای دندان های آن ها را از حالت تعادل خارج نموده و سبب تغییر رنگ دندان ها می شود.
پایین بودن کیفیت مینای دندان های برخی از کودکان:
مینای دندان برخی از کودکان ممکن است کیفیت خوبی نداشته باشد، که در علم پزشکی این وضعیت با عنوان "hypocalcification" شناخته شده است. این حالت می تواند بر اثر مکیدن بیش از حد آب مرکبات و یا به علت بروز عوامل مختلف مانند دلایل ژنتیکی بروز کرده و به ذخیره شدن بسیار زیاد پلاک ها بر روی دندان های شیری نوزادان منجر شود.
نرم شدن عاج و مینای دندان های کودکان بر اثر کمبود ویتامین D:
برخی از کودکان ممکن است در هنگام دندان درآوردن با کمبود ویتامین D مواجه شوند، كه این حالت می تواند باعث تغییر در مینای دندان آن ها شود. همچنین، پزشكان متخصص اطفال ادعا می كنند كه کمبود ویتامین D در نوزادان می تواند عاج دندان های آن ها را هم نرم و سست نماید (عاج دندان های نوزادان بر اثر استفاده از مواد معدنی موجود در بدن سخت می شود). بروز این حالت در بدن کودکان به عنوان یک بیماری جدی شناخته شده و "هیپوپلازی مینا و عاج دندان" نامیده می شود. علاوه بر این موارد، لازم است به عنوان یك مادر جوان و بی تجربه به خاطر داشته باشید كه در برخی موارد هم تغییر رنگ دندان های کودکان می تواند به علت وجود سرب در مواد غذایی روزانه آن ها رخ دهد.
مصرف بیش از حد فلوراید در کودکان:
زمانی که شما فرزند خود را با شیر خشک تغذیه می کنید، برای مخلوط کردن آن ممکن است از آبی استفاده کنید که دارای فلوراید بیش از حدی باشد. این حالت می تواند شانس تغییر رنگ دندان ها را در بدن کودک در حال رشد شما افزایش دهد که به عنوان یک بیماری جدی در بدن كودكان شناخته شده و "فلویوروزیس مینای دندان" نامیده می شود. یادتان باشد كه در این شرایط، اگر دندان کودک شما در معرض نور سفید قرار گیرد، رگه هایی بر روی دندان او مشاهده خواهد شد.
چگونه می توانید از تغییر رنگ دندان کودک خود جلوگیری کنید؟
شما نمی توانید با عواملی مانند استعداد ژنتیکی مینای ضعیف دندان، بروز بیماری در نوزادی یا وارد شدن آسیب های تصادفی به دندان ها و لثه ها مقابله کنید، چرا که این اتفاقات قابل پیشگیری نیستند. اما در محافظت از دندان های فرزندتان دست شما چندان هم بسته نیست. متخصصان توصیه می کنند برای جلوگیری از تغییر رنگ، دندان های نوزاد را به طور منظم و کامل تمیز کنید و از عادت مسواک زدن بچه های بزرگ تر مراقبت کنید. همچنین، بسیار مهم است که برنامه منظمی برای مراجعه به دندانپزشک داشته باشید.
از توصیه های بسیار کاربردی دیگر این است که فرزند خود را قبل از خواب با شیشه شیر، آبمیوه یا نوشیدنی های شکردار در تخت نگذارید. تا وقتی کودک آنقدر بزرگ نشده که خمیردندان را به بیرون تف کند، یعنی حوالی سه سالگی، از به کار بردن خمیردندان بزرگسالان برای او خودداری کنید. جالب است بدانید تمیز کردن لثه پیش از درآمدن دندان هم به سلامت دندان کودک شما کمک می کند.