دندان در آورن نوزاد به چه عواملی بستگی دارد ؟
تغذیه مادر در بارداری
از دوران بارداری مادر دندان های نوزادان تشکیل می شود یعنی در هنگام تولد کودک 20 دندان شیری، زیر لثه به صورت آهکی دارد. بنابراین تغذیۀ مناسب زنان باردار طی دوران حاملگی بر روند دندان درآوردن فرزندان شان تاثیر گذار است.
تغذیه کودک
شیر مادر حاوی کلسیم فراوانی است بنابراین کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند ، کلسیم بیشتری جذب می کند که برای رشد دندان ضروری است. مکش سینه ها توسط نوزاد برای خوردن شیر مادر نیازمند سعی بیشتری است بنابراین سبب تحریک و رشد بیشتر ماهیچه های صورت و چانه می شود. دندان های نوزادی که با شیر مادر تغذیه شده از نوزادی که شیر خشک خورده، عموماً بهتر است و کمتر نیاز به ارتودنسی دارد .
دندان درآوردن زود هنگام نوزادان:
زمان دقیق و مشخصی برای بیرون زدن اولین دندان کودک تعیین نشده است. رویش دندان در کودکان کاملا متفاوت است و برخی از کودکان زود تر از باقی کودکان دندان در می آورند .زمان دندان در آورن کودکتان ممکن است موروثی باشد و به طرز و نوع رشد و نمویی که به ارث برده است، بستگی داشته باشد . اصولا مادران نوزاد از در آمدن زود هنگام دندان فرزند رضایت چندانی ندارند چون احتمال خراب شدن سریع دندان وجود دارد .
بهترین زمان دندان دراوردن نوزادان:
لثه های کودکان از حدود 3 ماهگی شروع به خارشميکند و آب دهانشان می ریزد که این ریزش بزاق میتواند به علت ریفلاکس بیولوژیک هم باشد. معمولاً نخستین دندان کودکان در 7 ماهگی در مي ايد ولی این فرآیند امکان دارد از 4 ماهگی تا 13 ماهگی هم طول بکشد. فاکتور های ژنتیکی در دندان درآوردن کودکان بسیار مهم هستند.بسياري از مردم معتقد هستند درصورتی که دندان های کودک دیر در بیایند بهتر است و سیاه نمی شوند. احتمالا علت اعتقاد مردم این باشد که قطره آهن دیرتر با دندان های کودک تماس پیدا ميکند و ميزان سیاه شدن آن ها را کاهش ميدهد. در صورتی که سیاه شدن دندان بستگی به جنس آن دارد و دیر یا زود درآوردن دندان ربطی به سیاه شدن آن ندارد
چه زمانی نیاز است براي دیر دندان دراوردن نوزاد به پزشک مراجعه کرد:
درصورتی که کودک شما ۱۳ ماهه است و هنوز دندان در نیاورده است و شما تأخیر در دندان درآوردن را در خانواده ندیده اید، باید به پزشک مراجعه نمائید.متخصص کودکان میتواند تعيين کند مشکل تأخیر در دندان دراوردن به علت تغذیه نامطلوب، کم کاری تیروئید و یا عوامل ديگر است. درصورتی که در ۱۸ ماهگی هنوز نوزاد دندان در نیاورده باشد باید به به یک دندانپزشک کودکان مراجعه کنید.
آیا علائم، ناشی از درآمدن دندان هستند یا مشکل چیز دیگری است؟
تا همین اواخر، بسیاری از متخصصان معتقد بودند، دندان درآوردن عملاً دلیل تمامی سرفه ها، عطسه ها و گریه های کودک در چند سال اول زندگی است. اما امروزه متخصصان بر این باورند که اگر نوزاد تب داشته، بیمار به نظر می رسد یا دچار هر گونه علائمی شدیدتر از بهانه گیری، ترشح بیش از حد بزاق و گاز گرفتن اجسام شده است، بهتر است یک متخصص کودکان او را معاینه کند تا از عدم وجود هر گونه عارضه جدی تری مانند عفونت گوش اطمینان حاصل شود.
کودک مشکلات شکمی دارد؟
تصور غلط دیگری که وجود دارد این است که دندان درآوردن باعث اسهال می شود. گاهی اوقات مدفوع نوزاد به خاطر بلعیدن بزاق اضافی نرم می شود، البته اگر مدفوع با فشار و به حالت انفجاری خارج شده، مکرر باشد یا با خون یا مخاط (موکوس) همراه باشد، باید او را برای ارزیابی نزد متخصص کودکان برد.
کودک بدخلق است؟
اگر چه تمامی نوزادان در زمان دندان درآوردن بهانه گیر می شوند، با این حال تمامی بهانه گیری ها نوزادان به خاطر دندان درآوردن نیست. در زمان درآمدن دندان ها، نوزاد به خاطر درد ضرباندار لثه هایشان زودرنج شده و هنگام خواب به سختی آرام می گیرند، البته مبهم بودن این درد باعث می شود بتوان در طول روز حواس او را پرت کرد. این در حالی است که درد عفونت شدید بوده و به همین خاطر نوزاد تمام روز بدخلق است و تمایلی به شرکت در هیچ فعالیتی ندارد.