زمانبندی رشد دندان های مختلف نوزاد
عموماً دندان های نوزاد به صورت جفت رشد می کنند. ابتدا دو دندان پیشین میانی پایین، و حدود یک ماه بعد، دو دندان های بالای آن ها می رویند. البته در بعضی موارد، چهار دندان پیشین پایین رشد کرده و در طرف بالا دندانی نمی روید یا برعکس. در کل، زمانبندی رویش دندان ها به شرح زیر است:
- ۶ ماهگی: دندان های پیشین میانی پایین
- ۸ ماهگی: دندان های پیشین میانی بالا
- ۱۰ ماهگی: دندان های پیشین کناری بالا و پایین
- ۱۴ ماهگی: دندان های آسیاب اول
- ۱۸ ماهگی: دندان های نیش
- ۲۴ ماهگی: دندان های آسیاب دوم
نشانه های درآمدن دندان ها
با توجه به اینکه دندان ها هنگام بیرون آمدن از لثه بسیار کوچکتر از آن هستند که دیده شوند و اینکه فرآیند دندان در آوردن نوزادان مختلف، متفاوت است، علائمی که معمولاً می توان انتظار داشت عبارتند از:
نیاز به گاز گرفتن
فشاری که دندان های در حال جوانه زدن، از زیر به لثه ها وارد می کنند با اعمال فشار از جهت مخالف تسکین می یابد، بنابراین اغلب نوزادانی که در حال دندان درآوردن هستند اشیاء مختلف را گاز می گیرند. البته، جویدن اجسام مختلف می تواند پاسخ غریزی نوزاد به حس عجیبی که در دهان خود دارد نیز باشد.
پف کردن لثه ها
در برخی موارد، قبل از جوانه زدن دندان، محل رویش آن در لثه نوزاد قرمز، متورم و کبود می شود. گاهی اوقات بالا آمدن دندان در زیر لثه باعث برآمدگی آن می شود، طوری که اگر بتوانید کودکتان را متقاعد کنید دهانش را به اندازه کافی باز کند، می توانید دندانی که زیر پوست قرار دارد را ببینید.
دندان درآوردن زود هنگام نوزادان:
زمان دقیق و مشخصی برای بیرون زدن اولین دندان کودک تعیین نشده است. رویش دندان در کودکان کاملا متفاوت است و برخی از کودکان زود تر از باقی کودکان دندان در می آورند .زمان دندان در آورن کودکتان ممکن است موروثی باشد و به طرز و نوع رشد و نمویی که به ارث برده است، بستگی داشته باشد . اصولا مادران نوزاد از در آمدن زود هنگام دندان فرزند رضایت چندانی ندارند چون احتمال خراب شدن سریع دندان وجود دارد .
زود دندان درآوردن نوزادان، عوارضی دارد
اگر زود در آوردن دندان در کودک به دلیل بیماری ژنتیکی و مادرزادی باشد این نوزاد دچار سندرم ژنتیکی است و بروز زود هنگام دندان مشکلاتی را برای نوزاد ایجاد می کند . چنانچه در نمناک توضیح داده شده است در این کودکان خود دندان درآوردن خیلی مهم نیست و مشکلاتی مانند بیماری قلبی، کلیه و مشکلات دیگر اعضای بدن او مهمتر است که می تواند به نوزاد آسیب وارد کند و این بیماری های ژنتیکی مو و ناخن نوزاد را درگیر کند پس بهتر است هرچه سریعتر این نوزاد را به فوق تخصص نوزادان ببرید تا بررسی و آزمایشات لازم روی او انجام شود.اگر بعد از معاینه کودکی که زود دندان در آورده مشخص شد که نوزاد کاملا طبیعی است، نظر برخی از پزشکان این است که کار خاصی برای دندان نمی شود کرد اما برخی دیگر از پزشکان این نظر را دارند که باید این دندان کشیده شود
علل دیر دندان درآوردن کودکان:
ارث و ژنتیک:
یکی از علل دیر دندان درآوردن کودکان معمولاً ارثی است. نوزادان استعداد دیر دندان دراوردن ژنتیکی دارند که امکان دارد از هر دو طرف از خانواده به ارث برسد. بدین ترتیب، درصورتی که شما یا همسرتان دیر دندان در آورده باشید، ممکن است علت دیر دندان دراوردن فرزندتان هم همین مشکل باشد.
کم کار بودن تیروئید:
یکی ديگر از علل دیر دندان درآوردن کودکانمیتواند بخاطر کم کار بودن تیروئید نوزادتان باشد. تیروئید کم کار مشکلات زيادي را براي کودکان بوجود می آورند. علایم کم کاری تیروئید عبارتند از: خستگی، ضعف، سردرد و سفتی در مفاصل. بالاخص در نوزادان، کم کاری تیروئید میتواند به تأخیر در راه رفتن، تأخیر در صحبت کردن ، اضافه وزن و دیر دندادن دراوردن شود.
تغذیه نا مناسب:
تغذیه نامطلوب همچنين میتواند سبب دیر دندان درآوردن شود. در این مورد، دیر دندان درآوردن تنها یکی از بسياري از نشانه های سو تغذیه در کودک است. کمبود ویتامین و یا مواد معدنی، به خصوص ویتامین D و کلسیم، منجر به دیر دندان دراوردن ميشود . نوزادانی که به دلیل تغذیه نامناسب دیر دندان در می آورند ضعيف تر، کوچکتر و کم وزن هستند. این مسأله امکان دارد بخاطر تغذیه ناکافی با شیر مادر و مکمل کم از شیرخشک باشد. کودکان احتیاج به ویتامین های A، C و D و همچنين کلسیم و فسفر دارند.
کمبود ويتامين D:
ويتامين D به بدن کمک می کند تا از کلسيم براي رشد استخوان ها و دندان های قدرتمند استفاده کند. منبع اصلی ويتامين D نور خورشيد است ولی با استفاده مکمل ها نيز ميشود بخشی از ويتامين D مورد نياز بدن را تامين کرد. در نوزادان زودرس، کمبود ويتامين D می تواند بطور طبيعی رخ دهد.