برنج هندی از برنج های خوش طعم و خوش عطر به خصوص در کشورهای آسیایی است که از جمله فواید آن می توان به پایین بودن سطح آرسنیک و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی اشاره کرد.
واقعیت این است که خوردن برنج هندی هیچ گونه ضرری ندارد و می توان با خیالی آسوده از آن استفاده نمود. یعنی تا کنون حداقل مدارک علمی مستندی درباره وجود سم های مضر در این برنج کشف نشده است. آنچه هست همه شایعات و ادعایی بیش نیستند که هیچ گاه هم مدعیان این مساله سند معتبری دال بر اثبات ادعای خود ارائه ندادند.
در حال حاضر انواع برنج هندی در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفته و طرفداران زیادی دارد. به راستی اگر این برنج حاوی سم های مضری مانند آرسنیک بود اجازه ورود آن به اروپا داده نمی شد. چون همه ما شاهد هستیم به محض بروز کوچکترین مشکلی در مواد غذایی وارداتی کشورهای اروپایی به صورت یکپارچه سریعا جلوی ورود آن محصول را می گیرند.
پس چگونه است که این کشورها با وجود پیشرفت های فراوان در زمینه شناخت ساختار مواد غذایی متوجه وجود این همه سم در این برنج نشده و همچنان از استفاده می کنند. البته مواردی ذکر شده که برخی از برنج های هندی نسبت به سطح استاندارد درصد بالاتری از آرسنیک دارند اما این موضوع هنوز در حد یک ادعاست و اثبات آن نیاز به آزمایشات علمی گسترده ای دارد.
به طور کلی با صنعتی شدن جوامع امروزی و برگشت پسماندهای انواع کارخانه ها به طبیعت، محیط زیست روز به روز به سمت آلودگی بیشتر پیش می رود. نتیجه این امر ورود سم های شیمیایی به چرخه آب می باشد. از آنجا که آب های مورد استفاده برای کشاورزی تصفیه نمی شوند متاسفانه این سم معمولا در اکثر گیاهان وارد می شود و چون برنج به آب بیشتری نیاز دارد شاید درصد آرسنیک موجود در برنج بیشتر باشد. اما این امر تنها مختص این نوع برنج نیست و ممکن است آرسنیک حتی در برنج های ایرانی نیز موجود باشد.
شاید در اثر چند تحقیق دانشجویی بر روی برخی نمونه های برنج هندی بی کیفیت مواردی مشاهده شده باشد اما این موضوع را نباید به تمام برنج های هندی تعمیم داد. چون این برنج نیز همانند برنج ایرانی جنس مرغوب و جنس نامرغوب دارد.
ارزش غذایی هر فنجان برنج هندی
- ۲۱۰ کالری ، ۴/۴ گرم پروتئین ، ۵/۰ گرم چربی، ۶/۴۵ گرم کربوهیدرات ، ۷/۰ گرم فیبر ، ۳۹۹ میلی گرم سدیم ، ۲۴٪ فولات ، ۲۲٪ تیامین ، ۲۲٪ سلنیوم ، ۱۵٪ سلنیوم ، ۱۲٪ مس ، ۱۱٪ آهن ، ۹٪ ویتامین ب ، ۷٪ روی و ۵٪ منیزیوم است.
- همانطور که متوجه شدید از جمله خواص این برنج هندی عناصر غذایی مهمی مانند کربوهیدرات و ریزمغذی هایی مثل تیامین، فولات و سلنیوم است. به عبارتی می توان گفت انواع غلات کامل در برنج باسماتی وجود دارد.
- لازم به ذکر است که دانه برنج هندی قهوه ای بسیار غنی تر است به طوری که در یک مطالعه دیگر ثابت شده که مصرف مکرر غلات کاملی مثل برنج قهوه ای ریسک بیماری دیابت نوع ۲ و عوارض آن را می کاهد. همینطور نشان داده شده است که کسانی که دانه های غلات کامل را به جای دانه های تصفیه شده مصرف می کنند، التهابات خیلی کمتری نسبت به دیگران داشته اند.
خواص برنج هندی
باور عموم بر این است که برنج برای سلامتی خوب نیست، اما افرادی که در کشورهای آسیایی و خاورمیانه به طور مداوم برنج مصرف می کنند به طورکلی مشکلات جسمی مربوط به مصرف کربوهیدرات کمتری نسبت به بقیه جهان دارند. همین طور آمار چاقی مفرط در این کشورها بسیار پایین تر است.
هر نوع برنج فواید خاص خودش را دارد اما .در اینجا می خواهیم به فواید برنج هندی بپردازیم»
برنج هندی برای دیابتی ها
همیشه این طور بوده که افراد مبتلابه دیابت باید با غذاهای موردعلاقه شان با برنج و انواع پاستا خداحافظی کنند، اما خبر خوب برای افراد دیابتی این است که طبق انجمن بیماری دیابت کانادا، برنج هندی شاخص گلوکز پایین تری نسبت به هر نوع برنج دیگری دارد. شاخص گلوکز پایین در غذاها یکی از حیاتی ترین بخش های زندگی یک فرد مبتلا به دیابت است. مقدار بالای فیبر، نشاسته، آمیلاز و پروتئین در برنج هندی نسبت به برنج های دیگر دلیل پایین بودن شاخص گلوکزش است. برنج هندی قند خون را بالا نمی برد برای همین سطح انسولین، مقدار کمتری در حین غذا خوردن بالا می رود.
برنج هندی برای بیماری های قلبی
برنج باسماتی میزان چربی غیراشباع بسیار کمی دارد و به همین علت برای سلامتی قلب و جلوگیری از بیماری های قلبی مناسب است. همان مقدار چربی ای که در برنج هندی وجود دارد کلسترول بد بسیار کمی دارد برای همین از گرفتگی قلب و رگ ها جلوگیری می کند. فیبر بالای این برنج هم به حفظ سلامتی دستگاه گردش خون کمک می کند
برنج هندی از تشکیل سلول های سرطانی جلوگیری می کند
حتی در مقایسه با انواع برنج های قهوه ای، برنج هندی حدود 20 درصد فیبر بیشتری دارد. یکی بزرگ ترین فواید فیبر و رژیم های غذایی با فیبر بالا این است که احتمال ابتلا و سرطان و تشکیل سلول های سرطانی را کم می کند. پژوهش های زیادی نشان داده اند که دریافت فیبر زیاد ریسک ابتلا به سرطان مخصوص سرطان روده را کم می کند. خوردن برنج هندی و رژیم غذایی با فیبر بالا به جلوگیری از سرطان سینه هم کمک می کند زیرا فیبر به ترشح هورمون استروژن در بدن را بیشتر می کند.
برنج هندی آرسنیک پایینی دارد
در مقایسه با انواع دیگر برنج، برنج هندی سطح پایینی از آرسنیک دارد. آرسنیک یک فلز سنگین است که برای سلامتی بسیار مضر است و می تواند ریسک ابتلا به بیماری های قلبی، دیبایت و بعضی از سرطان ها را بالا ببرد. آرسنیک به طورمعمول در برنج بیشتر از غلات دیگر انباشته می شود و می تواند مشکل جدی برای افرادی که به طور مداوم و روزانه برنج مصرف می کنند به وجود بیاورد. بااین حال پژوهش های زیادی نشان داده اند که برنج باسماتی که در هند و پاکستان تولید می شود، نسبت به انواع دیگر برنج ها پایین ترین میزان آرسنیک را در خودش دارد. درنهایت باید به این مسئله اشاره کرد که انواع برنج های قهوه ای معمولاً آرسنیک بیشتری نسبت به برنج های سفید دارند زیرا آرسنیک بیشتر در قسمت پوسته ی بیرونی برنج انباشته می شود.
برنج هندی ممکن است غنی شده باشد
برنج سفید هندی در بیشتر اوقات غنی شده است (آشنایی با برنج غنی شده) یعنی یک سری مواد مغذی خاص در مراحل تولید به آن اضافه شده است تا ارزش غذایی برنج را بالا ببرند. با این شرایط میزان موردنیاز مواد معدنی و ویتامین های روزانه بهتر و سریع تر تأمین می شوند. برنج هندی به خصوص با آهن، فولیک اسید، ویتامین ب 1 و ب 3 غنی می شود. خرید و مصرف برنج های غنی شده به خاطر ارزش غذایی بالاترشان توصیه می شود. علاوه بر خواص نام برده شده برنج هندی برای سلامتی این برنج طعم بی نظیری دارد و بعد از پخت حالت دانه بلند و نازک تری نسبت به برنج های سفید دیگر می گیرد. برنج باسماتی حتی در زبان سانسکریت به برنج معطر ترجمه می شود و یکی از دلایل معروفیت و محبوبیت برنج هندی همین عطر بی نظیرش است. برای این که برنج هندی شما چسبناک نشود و بوی معطرش را از دست ندهد به جای خیس دادن، این برنج را فقط قبل از پخت بشورید تا بهترین نتیجه را بگیرید. ازلحاظ شکل هم برنج هندی هنگام پخت بلندتر می شود، نازک است و دو طرف آن حالت تیز دارند و گرد نیستند. برنج قهوه ای هندی همچنان پوسته (قسمت سبوس دار برنج) و ریشه اش (قسمتی که دانه ی برنج ازآنجا رشد می کند) را دارد و جدا نشده. بعضی افراد نوع قهوه ای انواع برنج ها را سالم تر از نوع سفید آن ها می دانند. درهرصورت هر برنج فواید مخصوص به خودش را دارد که هرکسی می تواند بر اساس نیازهایش یک نوع از این برنج ها یا ترکیبی از انواع مختلف برنج را مصرف کند.
استفاده طولانی برخی افراد از برنج هندی
ما در همین نزدیکی خودمان بی شک کسانی را داریم که از برنج هندی استفاده می کنند. افرادی هستند که شاید چندین سال است که برنج هندی می خورند اما خوشبختانه دچار هیچ گونه بیماری نشده اند. در عوض هستند افرادی که برنج هندی مصرف نمی کنند اما متاسفانه به بیماری همچون سرطان مبتلا گشته اند.
منظور از این صحبت این نیست که برنج هندی خاصیت ضد سرطانی دارد. بلکه قصدمان این است که بگوییم سرطان زا بودن یک ماده غذایی به این راحتی تعیین نمی شود و باید چندین نمونه تایید شده وجود داشته باشد. در اصل متاسفانه سرطان تبدیل به بیماری ترسناک قرن صنعتی شده و بسیاری از عوامل بروز آن به تغییر شیوه زندگی مربوط می شود و نه فقط به نوع برنج!