ضعیف شدن چشم چه دلایلی دارد چشم نقطه ی حساسی از بدن است که باید درمحافظت از آن دقت لازم را داشت عوامل زیادی در کم شدن دید چشم و ضعیف شدن چشم، اثر می گذارد. اگر می خواهید مدت بیشتری دید چشم هایتان تغییر نکند و چشمانی سالم و زیبا داشته باشید، علت های ضعیف شدن چشم را بشناسید و با دانستن این علت ها از چشم هایتان در برابر خطرات محافظت کنید.
معرفی عملکرد چشم
چشم انسان شبیه یک کره است. پنجره شفافی به نام قرنیه در قسمت جلوی این کره قرار دارد. نور از محیط خارج وارد قرنیه شده و سپس از مردمک چشم عبور کرده و به عدسی می رسد. عدسی چشم نور را دریافت کرده و بر روی شبکیه پخش می کند تا تصویر واضح و دقیقی بر روی شبکیه تشکیل شود.به دلیل آنکه اشیاء به صورت کاملا دقیق و واضح دیده شوند باید مسیری که نور در چشم طی می کند شفاف باشد تا عدسی و قرنیه نور را به صورت دقیق بر روی شبکیه متمرکز کنند.
تعریف ضعف بینایی از دیدگاه علمی
ضعیفی چشم یعنی از بین رفتن بینایی فرد است. در این صورت با تجویز عینک، لنزهای طبی یا جراحی قابل اصلاح نیست. هنوز بینایی در فرد وجود دارد به معنای کوری کامل نیست. ضعیفی چشم درجات مختلفی دارد مثل کاهش بینایی، از نقاط کور، کم بینایی در شب تا از بین رفتن تقریبا کامل بینایی فرد است.شامل از دست دادن بینایی مرکزی، از دست دادن دید محیطی، شب کوری، تاری دید و بینایی مبهم است. ضعیفی چشم در بزرگسالان بالای ۴۵ سال و حتی بالای ۷۵ سال بسیار شایع است.
علل ضعیفی چشم
مهم ترین علل در تضعیف قوه بینایی شامل موارد زیر است:
- خواب ناکافی
- تغذیه نادرست
- ضربه به قسمت جلویی سر
- ضربه به ساختمان چشم
- به کار بردن طولانی مدت لنز
- نگاه کردن به اشیاء براق
- خیره شدن مداوم به صفحه نمایش تلویزیون، لبتاب و…
- ابتلا به آستیگمات و آب مروارید
- استفاده از لوازم آرایشی تاریخ گذشته
- دیابت بالا
- مصرف داروهای ضد فشارخون و افسردگی
- سیگار کشیدن
- مراجعه نکردن به چشم پزشک جهت کنترل چشم
مواردی که برای بهبودی ضعیفی چشم ها یا درمان باید انجام داد
بهبودی ضعیفی چشم ها یکی از دغدغه هایی می باشد که بسیاری از افراد دچار آن هستند. همانطور که می دانید چشم ها از حیاتی ترین عضو بدن می باشند ، چشم ها به شدت آسیب پذیر هستند و وارد شدن کوچک ترین فشار یا ضربه به چشم ها می تواند باعث به وجود آمدن آسیب و صدمه ی جدی به آن ها شود ، پس حتماً باید به طور ویژه و خاصی از چشم ها مواظبت کرد .
استراحت دادن به چشم ها
در اکثر مواقع با کار کشیدن بیش از حد و به کارگیری غیرطبیعی و غیرمعمول از چشم ها ، این عضو مهم و حیاتی بدن رطوبت خود را از دست می دهد و ممکن است و از دست رفتن رطوبت باعث به وجود آورن مشکلات بینایی شود ، پس باید با استراحت دادن به چشم ها علاوه بر جلوگیری کردن از خشک شدن چشم ها باعث بهبود ضعیفی چشم ها هم شد ، چون دادن استراحت کافی به چشم ها باعث می شود که چشم ها رطوبت مورد نیاز خود را حفظ کنند .
انجام دادن حرکت های ورزشی
با انجام دادن حرکت های ورزشی جریان خون و اکسیژن در بدن و همچنین در چشم ها زیاد شده و همین امر سبب می شود که چشم ها خشک نشود و رطوبت مورد نیاز چشم ها تنظیم و کنترل می شود .برخی از ورشچشم ها عبارت اند از:
- ورزش چشم با کف دست:ابتدا درست و راحت بنشینید کف دست ها را به هم بمالید تا حرارت ایجاد شود.سپس دست چپ را روی چشم چپ و دست راست را روی چشم راست قرار دهید. بگذارید حرارت ایجاد شده چشم ها را گرم کند.
- ورزش چشم با پلک زدن: پلک نزدن منظم یکی از عوامل مهم در ایجاد خستگی چشم است و باعث خشکی و خارش چشم می شود. باید خود را عادت دهید تا هنگام کار با رایانه هر ۴ ثانیه پلک بزنید.
- ورزش چشم با چرخاندن حدقه چشم: این حرکت برای افرادی که ساعت ها جلوی صفحه رایانه می نشینند موثر است. برای انجام دادن این ورزش، چشم ها را ببندید و به صورت چرخشی حرکت دهید.
- ورزش قرنیه و مردمک چشم: ورزش قرنیه، ورزش دیگری است که هنگام خستگی چشم انجام می شود. در این ورزش، خودکاری را به قدری به چشم خود نزدیک کنید که فقط شبه آن را ببینید و به طور آهسته، خودکار را به عقب بر گردانید، به قدری که دید شما نسبت به خودکار ضعیف شود.
دور نگه داشتن چشم ها از تابش مستقیم نور خورشید
خورشید مانند محرک غیر منتظره ای است که هنگام تابش نور آن عضلات عنبیه در تلاش اند به سرعت کوچک شوند و در این حین به آن آسیب می رسانند.نباید به طور مستقیم به تابش نور خورشید خیره شد و همچنین بهتر است در فصل های گرم و آفتابی سال در جهت بهبودی ضعیفی چشم ها از عینک های مخصوص و طبی استفاده کرد تا نور خورشید به چشم ها آسیب وارد نکند .
محدود کردن وسایل دیجیتالی
بهتر است زمان استفاده از کامپیوتر ، تلویزیون و نیز تلفن همراه و هرگونه وسایلی که دارای نور هستند را به حداقل رساند و نیز پس از مقداری استفاده از این وسایل می توان برای مدتی به چشم های خود استراحت داد و این گونه می توان باعث بهبودی چشم ها شد ، حتی الامکان بهتر است زمان کار کردن با این وسایل را کم کرده و هر نیم ساعت یک بار باید حدود یک دقیقه به چشم ها استراحت داده شود .
دوری از استعمال دخانیات و مواد مخدر
یکی از ضرر هایی که مصرف کردن سیگار دارد این است که می تواند بر روی بینایی اثر منفی داشته باشد ، پس باید از هر گونه استعمال دخانیات و مصرف مواد مخدر دوری کرد تا به این وسیله باعث تقویت حس بینایی و نیز بهبودی ضعیفی چشم ها در افراد شد .
شست و شوی مداوم دست ها
به علت این که در طول شبانه روز از دست ها بسیار زیاد استفاده می شود و تقریبا می توان گفت که همه ی کار ها با دست انجام داده می شود ، پس اکثر مواقع دست ها آلوده به انواع ویروس و میکروب ها می باشد و دست زدن به چشم ها اجتناب ناپذیر است پس باید حتی الامکان دست را ضدعفونی کرده تا از وارد شدن این عوامل بیماری زا به چشم ها و ایجاد مشکل در بینایی و ضعیف شدن چشم ها جلوگیری کرد .
تهیه کردن مقداری آب و نمک
در برخی مواقع مثل قرار گرفتن در محیط های آلوده به احتمال زیاد میکروب ها ، ویروس ها و عوامل عفونت زا به وسیله ی هوا و یا دست ها وارد چشم ها می شوند و همین امر سبب ایجاد مشکل برای چشم ها شده و باعث ضعیف شدن بینایی چشم ها می شود.برای خارج کردن این میکروب ها ، ویروس ها و عوامل عفونت زا می توان از آب و نمک استفاده کرد ، به این علت که نمک خاصیت میکروب زدایی و ضد عفونی کنندگی دارد بهتر است برای درمان ضعیفی چشم ها و خارج کردن عوامل عفونی و میکروبی که باعث ضعیف شدن چشم ها شده است ، حداقل روزی یک بار چشم ها را با آب و نمک شستشو داد ، به این صورت می توان باعث بهبودی ضعیفی چشم ها شد .
درمان ضعیفی چشم با مواد خوراکی
- سیر:این ماده غذایی بسیار مفید برای طعم دادن به مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. سیر علاوه بر بهبود جریان خون، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و برای بینایی مفید است.سیر، گوگرد فراوانی دارد که به تولید آنتی اکسیدان ها و در نتیجه حفاظت از عدسی چشم ها کمک می کند.
- تخم مرغ:تخم مرغ، بخصوص زرده آن، مواد مغذی فراوانی دارد که برایچشم ها و سایر اندام های بدن مفید است. هر چه رنگ زرده تخم مرغ پررنگ تر باشد، مواد مغذی آن بیشتر است.
- سبزیجات برگ سبز:سبزی هایی از جمله بروکلی و اسفناج که در گروه سبزیجات برگ سبز قرار می گیرند، با دارا بودن مقادیر فراوانی ویتامین های A ، B 12 ، C و کلسیم بسیار مفیدند. اسفناج مملو از آنتی اکسیدان هایی از قبیل لوتئین است که به تقویت بینایی کمک می کند.
- ماهی سالمون: این ماهی حاوی ویتامین های A و D و مهم تر از همه مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا 3 است. این مواد مغذی از طریق تقویت قدرت مغزی باعث بهبود دید افراد می شود.
- شکلات تلخ:افزودن شکلات تلخ به رژیم غذایی، مصرف مقدار فلاونوئیدها را در بدن افزایش می دهد که از عروق خونی چشم ها محافظت می کند و با بالا رفتن سن و ضعیف شدن چشم ها، سلامت عدسی وقرنیه همچنان حفظ می شود.
- هویج:مشهورترین میوه ای است که با تقویت بینایی ارتباط دارد. علاوه بر هویج، بسیاری از سبزیجات و میوه های زرد و نارنجی رنگ حاوی بتاکاروتن هستند که برای سلامت شبکیه مفیدندواز آسیب های چشمی ناشی از نور خورشید جلوگیری می کنند. این میوه مقادیر بسیاری ویتامین C ، A و E دارد که خطر ابتلا بهآب سیاه را کاهش می دهد. همچنین هویج و سبزیجات برگ سبزی از جمله اسفناج و کلم برگ مقادیر بسیاری آنتی اکسیدان لوتئین دارد که در تقویت دید بسیار مفید است.
- آووکادو:این میوه مانند اسفناج غنی از آنتی اکسیدان است و بیش از هر میوه دیگری لوتئین دارد. لوتئین علاوه بر این که نقش مهمی در بهبود بینایی ایفا می کند، خطرآب مروارید را کاهش می دهد.
-
بادام: دارای ویتامین E، از چشم در مقابل مولکول های ناپایدار که سلامت عضلات چشم را به خطر می اندازد، محافظت می کند. مغز پسته، گردو و فندوق نیز سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی بوده که در تقویت قوه بینایی بسیار تاثیرگذار است
-
ماست : ماست سرشار از ویتامین A و روی، از قرنیه چشم محافظت می کند. همچنین می تواند دید انسان در شب را تقویت کرده و از ابتلای افراد به آب مروارید پیشگیری می کند. لبنیات به دلیل سرشار بودن از کلسیم و فسفر، ویتامین A و روی به محافظت از قرنیه کمک کرده و باعث بهبود سلامت و تقویت چشم می شود. روی باعث انتقال ویتامین A از کبد به چشم شده و به بهبود دید در شب کمک می کند و مانع از ابتلا به آب مروارید می شود.