اگر فکر میکنید فاصله بین دندان های جلویی شما باعث جذابیت بیشتر شما میشود، پس، از لبخند خود لذت ببرید وبا مسواک زدن صحیح، نخ دندان کشیدن و مراجعه دوره ای به دندانپزشک از دندان های خود مراقبت کنید. اما اگر وجود این فاصله بین دندان باعث نگرانی و اذیت شما شده است، دانستن علت ایجاد فاصله بین دندان هابه تعیین بهترین روش برای درمان آن کمک میکند.
به طور طبیعی دندان شما باید به اندازه ای از هم فاصله داشته باشد که بتوانید یک نخ دندان از لای آن رد کنید. در برخی افراد این فاصله بیشتر از یک نخ دندان و شاید به اندازه یک سانتی متر باشد. دلایل مختلفی برای بروز این مشکل می توان در نظر گرفت. اولین و مهم ترین علت آن ژنتیک است؛ یعنی ممکن است، شما ژن فک بزرگ را از یکی از والدین و ژن داشتن دندان های ریز را از یکی دیگر از والدین به ارث برده باشید و درنتیجه فاصله زیادی بین دندان های تان ایجاد شود. نداشتن برخی دندان های انتهایی، همچنین بیماری های لثه هم می تواند علت ایجاد فاصله بین دندان ها شود. روش غیرتهاجمی استفاده از ارتودنسی است که تقریبا می توان گفت از میان راه های موجود بهترین شیوه است. در روش تهاجمی نیاز به تراش دندان است که گاهی تمام دندان باید تراش بخورد و گاهی تراش خوردن یک طرف از آن کفایت می کند.
روش های درمان فاصله بین دندان ها (دیاستما)
برای انتخاب بهترین روش برای از بین بردن فاصله بین دندان ها، شما باید در وهله اول علت ایجاد فاصله بین دندان های خود درک کنید. رایج ترین روش های درمانی برای رفع این مشکل عبارتند از:
باندینگ یا ونیرهای کامپوزیت
کامپوزیت یک روش محبوب برای رفع فاصله بین دندان هابخصوص فاصله بین دو دندان جلویی است. در روش باندینگ، مخلوطی از کامپوزیت روی دندان قرار داده میشود تا فاصله بین دندان هاپر شده و دندان ها عریض تر با شکلی صحیح تر دیده شوند بنابراین ظاهر فاصله بین دندان ها کاهش میابد.
اگر فاصله بین دندان بسیار کوچک باشد، از بین بردن این فاصله با باندینگ دندان راه حلی سریع رابرای این مشکل فراهم میکند. باندینگ ها روشی باحداقل تهاجم برای از بین بردن فاصله بین دندان ها میباشند. هرچند عیب استفاده از باندینگ این است که برای مدت طولانی ماندگار نبوده و در نهایت باید مجدداً انجام شود. باندینگ نیز نسبت به لک حساس بوده و ممکن است پس از مدتی نمایان شوند.
استفاده از کامپوزیت ها برای چه کسانی مناسب است؟
استفاده از کامپوزیت ها برای همه افراد مناسب نیست. اگر دندان های شما کج بوده و به آور بایت یا اندر بایت مبتلا هستید، استفاده از این روش درمانی برای شما مناسب نیست. به جای آن با دندانپزشک برای تعیین نوع درمان مناسب برای تنظیم بایت و هر گونه ناهنجاری یا فاصله بین دندانی صحبت کنید. کامپوزیت ها برای افرادی که بیشتر از سلامتی به دنبال یک روش زیبایی برای دندان های خود هستند مناسب است.
مزایای استفاده از کامپوزیت
برخی مزایای استفاده از کامپوزیت های دندانی عبارتند از:
- رنگ این کامپوزیت هارا میتوان با رنگ دندان های طبیعی سازگار کرد.
- این روش ارزان تر از بیشتر روش های درمانی دندانی است.
- نصب آن ها در یک جلسه درمانی امکان پذیر است.
- برای نصب آنها نیازی به بیهوشی نیست.
- این مواد سلامت دندان ها را حفظ میکنند.
ونیرهای پرسلن
ونیرهای دندانی پوسته های بسیار نازکی هستند که روی دندان طبیعی قرار میگیرند و باعث بهتر به نظر رسیدن رنگ، شکل و ظاهر کلی آن میشوند. این پوسته های صدفی شکل در آزمایشگاه ساخته شده و قبل از این که آنها بطور دائمی روی دندان قرار داده شوند بطور صحیح تنظیم میشوند. ونیر میتواند برای رفع دیگر مشکلات ظاهری دندان ازجمله ترک خوردگی، شکستگی، لب پر شدگی، فاصله بین دندان ، زرد و بدرنگ شدن دندان، ساییدگی دندان یا نامرتبی های جزیی دندان ها، مفید و مناسب باشد.
مزایای استفاده از ونیر پرسلن
علاوه بر از بین بردن فاصله بین دندان ها، برخی دیگر از مزایای استفاده از ونیرهای دندانی عبارتند از:
- به راحتی لبخند شما را سفیدتر و زیباتر میکند.
- مشکلات زیبایی جزئی را برطرف میکند.
- جایگزین مینای آسیب دیده دندان میشود.
ارتودنسی و بریس
محافظه کارترین و کم تهاجمی ترین روش برای از بین بردن فاصله ی کم بین دندان ها درمان ارتودنسی است که میتواند شامل استفاده از بریس های متحرک یا بریس های ثابت باشد. هدف از همه ی این بریس ها ایجاد فشار بر روی دندان ها برای نزدیک تر شدن آنها به همدیگر و از بین بردن فواصل موجود است. بسته به شدت فاصله بین دندان ها ، اقدامات ارتودنسی ممکن است در 2 تا 3 فاز مستقل انجام گیرند.
بریس متحرک
دندانپزشک شما ممکن است استفاده از بریس های متحرک (یک پلیت که میتوان آن را برای تمیز کردن از دهان خارج کرد) رابرای شما تجویز کند. دراین روش از سیم های ظریف و فنرهای متصل به آن که دندان ها را با اعمال فشار ملایم جابجا میکند استفاده میشود.
بریس ثابت
غالباً دراین روش، دندان ها بادقت بیشتری نسبت به زمانی که از بریس های متحرک استفاده میگردد هدایت میشوند. در ارتودنسی ثابت از براکت ها و باندهایی استفاده میشود که بطور موقتی به دندان ها میچسبند. سیم های انعطاف پذیر همه براکت هارا به هم وصل کرده و باعث جابجاشدن دندان ها میشود. شما نمیتوانید خودتان آنهارا از دهان خارج کنید بنابراین بهآنها تجهیزات ثابت گفته میشود.
دندان مصنوعی جزئی
میتوان یک دندان مصنوعی رابر روی یک صفحه نصب کرد و آن را برای ازبین بردن فاصله بین دندان در داخل دهان قرارداد. مهم ترین عیب این روش این است که ممکن است شل شود و در نتیجه ظاهر آن زشت میگردد و از طرفی جویدن غذاهای سخت و خوردن آنها نیز دشوار میشود.
بریج دندان
در بریج دندان، از دندان های مجاور بعنوان لنگر برای تاج ها و پل زدن بر روی فاصله بین دندان ها استفاده میشود. این امر مستلزم کوچک کردن بافت های سالم دندان میباشد. استحکام بریج تنها در حد یک دندان تقویتی بوده و اگر یکی از دندان های مجاور آن آسیب ببیند یا پوسیده شود، یکپارچگی و استحکام بریج نیز ازبین میرود.
کاشت دندان
کاشت دندان روشی برای جایگزینی قسمت ریشه ی دندان میباشد و راه حلی دراز مدت برای جایگزین کردن دندان افتاده فراهم میکند بطوری که متکی بر دندان های مجاور نیز نیست. این درمان معمولاً در دو مرحله انجام میگیرد، که در ابتدا ایمپلنت در حفره ای که در داخل استخوان فک ایجاد شده قرار داده میشود و سپس به مدت حداکثر ۶ ماه دست نخورده باقی میماند تا بهبودی حاصل شود. مرحله ی دوم شامل قرار دادن تاج و پل بر روی ایمپلنتی که بطور کامل با استخوان یکپارچه شده است، میباشد.
فرنوکتومی
جراحی برداشتن فرنوم لبی فقط درصورتی انجام میشودکه ارتودنسی برای بستن فاصله ناشی از فرنوم بزرگ لب نتیجه نداده باشد. البته اگر فرنوم باعث درد گرفتن لثه ها و لب بالا در خردسالان شود، فرنکتومی لب انجام میشود.
مطمئن ترین راه ارتودنسی است
فضای بیشتر از دو میلی متر را نمی توان با کامپوزیت پر کرد، چون دندان خیلی پهن می شود و زیبایی که مدنظر بیمار است برآورده نمی شود. به همین دلیل اگر فضای زیادی بین دندان ها وجود داشته باشد معمولا باید افراد برای ارتودنسی مراجعه کنند، چون با وجود زمان طولانی، نتیجه قابل پیش بینی است و بیمار هیچ بافتی از دندان را از دست نمی دهد. یکی از ایمن ترین و بهترین راه های از بین بردن فاصله بین دندان ها ارتودنسی از سنین پایین است. این درمان کمک می کند در بسیاری از موارد فاصله بین دندان ها از بین برود.
اگر پایه فک شما خوب باشد و فاصله دندان های تان هم زیاد نباشد معمولا ارتودنسی بهترین درمان محسوب می شود. حتی اگر در سنین کودکی نیز ارتودنسی انجام نشود، می توان تا دوره میانسالی از این روش درمانی بهره گرفت، بنابراین برای انجام این کار بهانه نیاورید که «از ما گذشته!» اگر در بزرگسالی بخواهید درمان ارتودنسی را برای از بین بردن فاصله دندان های تان انتخاب کنید، می توانید از دندانپزشک بخواهید گیره ها یا براکت های سرامیکی هم رنگ دندان برای تان استفاده کند تا از لحاظ ظاهری دچار مشکل نشوید. ارتودنسی کمک می کند دندان ها به صورت ردیف و متناسب کنار هم قرار گیرند. در این حالت رعایت بهداشت دهان و دندان نیز آسان تر خواهد بود.