یکی از بهترین راه ها برای پر کردن جای خالی دندانی که کشیده شده یا از بین رفته است کاشت ایمپلنت دندانی است. اغلب افرادی که میخواهند جای خالی دندان خود را با ایمپلنت دندان پر کنند برایشان جای سوال است که دقیقا چه زمانی باید برای عمل اقدام کنند؟ آیا بلافاصله بعد از کشیدن دندان باید عمل انجام داد یا حتی با گذشت چند سال بعد از کشیدن دندان، باز هم امکان کاشت وجود دارد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا ببینیم که بلاخره بهترین زمان کاشت ایمپلنت چه وقتی است و کی باید برای این کار اقدام کرد.
چه فاکتورهایی در تعیین بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان موثر هستند؟
هر پروسه ای در دندانپزشکی نیازمند برخی شرایط خاص است و اینگونه نیست که هر زمان شما بخواهید ایمپلنت بکارید در یک چشم به هم زدن صاحب ایمپلنت شوید. اولین قدم برای داشتن ایمپلنت، بررسی موارد زیر توسط جراح دهان و دندان یا بامتخصص ایمپلنتولوژی است:
- شیوه کشیده شدن دندان
- ویژگی های جای خالی دندان
- بررسی استحکام استخوان فک در جایی که میخواهیم ایمپلنتی بکاریم (سنجش تراکم استخوان)
- و سلامتی عمومی شما
جراح این بررسی ها را با معاینه فیزیکی و تصاویر اسکن اشعه ایکس و سی تی اسکن دهان و دندان شما انجام میدهد. بعد از بررسی و ارزیابی های اولیه، اگر دندان به درستی کشیده شده باشد، جای خالی آن مشکلی نداشته باشد و اگر سلامتی عمومی شما مناسب باشد جراح میتواند اقدام به کاشت ایمپلنت فوری کند. اما اگر مشکلی در این خصوص وجود داشته باشد، برای مثال اگر لثه عفونت کرده باشد، جراح تا زمان برطرف شدن عفونت دست نگه میدارد. و بعد از فراهم شدن شرایط اقدام به کاشت می کند.
چرا بعد از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد؟
ایمپلنت های دندانی ظاهر زیباتری به دندان های شما می دهند و می توانند جای خالی دندان ها را با ظاهری کاملاً طبیعی پر کنند. چون پایه ایمپلنت جایگزین ریشه دندان در استخوان فک می شود به استخوان کمک می کند تا اطراف پایه ایمپلنت رشد کند؛ به این ترتیب از تحلیل استخوان فک در ناحیه ای که دندان کشیده شده جلوگیری میکند.
برخی از بیماران با اینکه مزایا و فواید ایمپلنت های دندانی را می دانند اما به علت ترس از عمل جراحی، کاشت ایمپلنت را به تاخیر می اندازند. زمانی که پس از مدتی طولانی بیش از یک سال به کلینیک دندان مراجعه می کنند اولین سوال آنها این است که چه مدت بعد از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد؟
در صورتی که یک سال یا بیشتر از کشیدن یک یا چند دندان شما گذشته باشد احتمالاً دندان های دیگر شما از جای خود خارج شده و به سمت جای خالی کج شده اند؛ این شرایط می تواند به سرعت به تحلیل استخوان منجر شود. در صورتی که به تحلیل استخوان دچار شده باشید پایه ایمپلنت به خوبی حمایت نخواهد شد و احتمالاً عمل جراحی کاشت ایمپلنت با شکست مواجه می شود.
تراز نبودن سایر دندانها نیز می تواند برای ایمپلنت های دندانی مشکلاتی ایجاد کنند. بنابراین در صورتی که بیش از یک سال از کشیدن دندان شما می گذرد احتمالا باید با درمان های ارتودنسی سایر دندان های خود را تراز کنید و سپس اقدام به ایمپلنت دندان نمایید. روش های ارتودنسی دندان نیز بسیار زمان بر هستند و مجدداً کاشت ایمپلنت را با تأخیر چند ماهه روبه رو می کند.
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت
همان طور که به این موضوع اشاره کردیم، بهترین زمان ایمپلنت تنها توسط پزشک مشخص می شود. این موضوع در هر فرد متفاوت است. دندان پزشک ابتدا اقدام به عکس برداری از فک بیمار خواهد کرد. میزان تراکم، ارتفاع و پهنای استخوان فک باید با استفاده از این عکس با دقت بررسی شود. در بیشتر مواقع دندان پزشکان توصیه می کنند که بلافاصله پس از کشیدن دندان به کاشت ایمپلنت اقدام کنید، اما نمی توان یک قانون کلی برای همه افراد گذاشت. اگرچه بهترین زمان ایمپلنت بعد از کشیدن دندان است، اما با این حال ایمپلنت دندان در زمان بندی های متفاوتی انجام می شود که هر کدام به دلیل وجود شرایط جسمی خاص فرد است. در ادامه با این زمان بندی ها بیشتر آشنا خواهید شد.
کاشت ایمپلنت فوری
برخی افراد نسبت به از دست دادن دندان دائمی خود بسیار حساس بوده و ترجیح می دهند تا بلافاصله پس از کشیدن آن، کاشت ایمپلنت را انجام دهند. در این صورت دندان پزشک بلافاصله بعد از خارج کردن دندان، اقدام به عکس برداری از فک می کند. با این کار باید نسبت به تراکم استخوان فک اطمینان پیدا کند. همچنین بافت لثه نیز باید عاری از هرگونه بیماری باشد. اگر از هر نظر مشکلی نداشتید، به راحتی پس از کشیدن دندان، پایه ایمپلنت در فک کاشته می شود. معمولا 48 ساعت پس از کاشت ایمپلنت فوری، تاج دندان نیز به طور موقت کار گذاشته می شود تا تاج اصلی حاضر شود. در بیشتر مواقع این روش ایمپلنت موفقیت بسیار بالایی دارد. البته اگر بافت لثه نیاز به ترمیم داشته باشد، ممکن است به توصیه دندان پزشک بهترین زمان ایمپلنت 1 تا 2 ماه پس از کشیدن دندان باشد.
کاشت ایمپلنت با تاخیر 2 تا 4 ماهه
در برخی از موارد با توجه به وجود التهاب و عفونت در لثه، دندان پزشک به فرد توصیه می کند که 2 تا 4 ماه از کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت صبر کند. با این کار لثه و همچنین بافت استخوان به خوبی بهبود پیدا می کند و به خوبی آماده پذیرش پایه ایمپلنت خواهد بود. میزان سرعت جوش خوردگی پایه ایمپلنت به استخوان فک در این بازه زمانی بسیار بیشتر از زمان های دیگر است. همچنین از لحاظ زیبایی نیز ایمپلنت کاشته شده و تاج دندانی سوار شده روی آن شرایط بسیار بهتری خواهد داشت. جالب است بدانید که دندان پزشکان و جراحان، این بازه زمانی 2 تا 4 ماهه را به عنوان بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت می دانند.
کاشت ایمپلنت با تاخیر 6 ماهه
در برخی از مواقع به تشخیص جراح دندان پزشک، فرد باید حداقل 6 ماه برای کاشت ایمپلنت منتظر بماند. برای مثال ممکن است عفونت لثه یا بیماری خاصی در دهان مانعی بر سر راه کاشت ایمپلنت باشد. یا حتی این امکان وجود دارد که میزان تراکم استخوان فک کافی نیست. در این زمان اگر بیمار نیاز به پیوند استخوان و یا لیفت سینوس داشته باشد، کاشت ایمپلنت دندان حتی بیشتر از 6 ماه ممکن است طول بکشد. این وقفه که با تشخیص و کنترل پزشک است، هرگز باعث عدم موفقیت کاشت ایمپلنت نخواهد شد. به این موضوع توجه کنید که بهتر است در طول این مدت حتما تحت مراقبت دندان پزشک خود باشید.
کاشت ایمپلنت با تاخیر چند ساله
متاسفانه گاهی دیده می شود که افراد پس از کشیدن دندان دائمی خود، چندین سال بدون دندان سر می کنند. این موضوع می تواند به دلایل مختلفی باشد. بی توجهی به کاشت دندان مخصوصا بیشتر برای دندان های انتهایی که جلوه زیادی در هنگام صحبت کردن ندارند، وجود دارد. این تاخیر چندساله هرگز توسط دندان پزشکان توصیه نمی شود و بهترین زمان ایمپلنت همان بازه زمانی کوتاه پس از کشیدن دندان است. تاخیر چندساله در کاشت ایمپلنت برای فرد گران تمام می شود، چراکه استخوان فک معمولا در محل دندان از دست رفته به مرورزمان تحلیل خواهد رفت. در صورت تحلیل استخوان، دندان پزشک مجبور است قبل از کاشت ایمپلنت دندان عمل پیوند استخوان یا لیفت سینوس را انجام دهد. به این نکته توجه کنید که در این صورت نه تنها تعداد دفعات مراجعه به دندان پزشک و جراحی های قبل ایمپلنت شما بیشتر است، بلکه هزینه متوسط بیشتری نیز باید بپردازید.
چه مدت بعد از کشیدن دندان برای ایمپلنت کردن دیر شده است؟
خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و ابداع روش هایی مانند پیوند استخوان فک یا پیوند لثه هیچ زمانی برای ایمپلنت کردن دیر نیست؛ فقط ممکن است زمان آن به تعویق بیفتد چون باید برای آماده سازی بافت استخوان و لثه عمل های جراحی جانبی مانند پیوند استخوان، پیوند لثه، لیفت سینوس، افزایش ریج و غیره انجام گیرد.
آیا می توان روش هایی مانند بریج و دندان مصنوعی را با ایمپلنت دندان جایگزین کرد؟
بیماران بسیاری به مطب مراجعه می کنند که سال ها است از بینی یا دندان مصنوعی جزئی یا کامل استفاده کرده اند و از آنها خسته شده اند اولین سوال آنها این است که چه مدت بعد از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد و آیا حتی پس از گذشت سالها و استفاده از روش های دیگر مانند بریج باز هم می توانند از مزایای ایمپلنت های دندانی بهره مند شوند؟
هرچند روش هایی مانند بریج و دندان مصنوعی می تواند از لحاظ ظاهری نیازهای بیمار را برطرف کند اما نمی تواند از بروز مشکلاتی مانند تحلیل استخوان فک یا تحلیل لثه جلوگیری نماید به همین علت است که پس از مدتی بیماران تصمیم می گیرند جای خالی دندان های خود را با ایمپلنت دندان پر کنند چون پایه ایمپلنت جایگزین ریشه دندان طبیعی میشود؛ به استحکام استخوان فک کمک کرده و اثرات منفی روش بریج و دندان مصنوعی را نخواهد داشت.