ساعدنیوز
ساعدنیوز

چه نوع موادی برای پر کردن دندان موجود هستند؟

  پنجشنبه، 08 خرداد 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
چه نوع موادی برای پر کردن دندان موجود هستند؟
مواد مختلفی هستند که برای پر کردن دندان استفاده می‌شوند، و انتخاب از میان آن‌ها به میزان پوسیدگی دندان، محل تخریب دندان، وسعت پوسیدگی و میزان هزینه‌ای که می‌توانید بپردازید بستگی دارد. این مواد شامل طلا، نقره، پرسلان، رزین کامپوزیت هستند که همرنگ دندان ساخته می‌شوند.

باید انتظار داشته باشید که مدت یک ساعت شاید هم بیشتر در مطب دندانپزشک خود باشید.این، به او زمان کافی می دهد تا در صورت نیاز، از اشعه های ایکس اسنفاده کند، درباره روند کار با شما صحبت خواهد شد و کار دندان پزشکیتان را کامل می کند.قبل از پر کردن خرابی ها، دندان پزشک دندان، لثه و پوست اطراف دندانتان را سر خواهد کرد تا از درد و ناراحتی در طول روند درمان جلوگیری شود سپس، پوسیدگی دندان را خالی و پرش می کند که این فرآیند فقط چند دقیقه طول می کشد.

دندان پر شده

زمانی که کارتان تمام شد، احتمالاً دهان شما برای چند ساعت دیگر بی حس خواهد ماند. هیچ ریسک قابل توجهی در رابطه با پر کردن خرابی ها وجود ندارد، اما حتما اطلاعات تماسی دندان پزشک خود را داشته باشید تا در صورتی که هر گونه سوال یا مشکلی پیش آمد تماس بگیرید.پر کردن دندان هم می تواند برای ترمیم آسیب دیده ناشی از دندان قروچه (بورژوازی) یا تعویض بخشی از قسمت های دندان شکسته بکار رود.انواع پر کننده های دندان ها برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار گیرد و همه آن ها مزایا و معایب خود را دارند.انواع پر کننده دندان ها شامل طلا، آمالگام (ترکیبی از جیوه، نقره و فلزات دیگر)، مواد کامپوزیت رنگ دندان، چینی و نوع خاصی از شیشه است. استفاده از آنها به هزینه و ترجیحات زیبایی شناسی شما بستگی دارد.انواع گسترده ای از مواد مورد استفاده برای پر کردن خرابی ها وجود دارد و استقامت و رنگ متفاوتی دارند. دو نوع رایج؛ آمالگام و کامپوزیت هستند.

مواد مختلفی هستند که برای پر کردن دندان استفاده می شوند، و انتخاب از میان آن ها به میزان پوسیدگی دندان، محل تخریب دندان، وسعت پوسیدگی و میزان هزینه ای که می توانید بپردازید بستگی دارد. این مواد شامل طلا، نقره، پرسلان، رزین کامپوزیت هستند که همرنگ دندان ساخته می شوند.

پرکننده طلا

مزایا

  • ماندگاری: حداقل 10 تا 15 سال و حتی بیشتر ماندگاری دارد ؛ دچار خوردگی هم نمی شود.
  • استحکام: می تواند فشار ناشی از جویدن را تحمل کند.
  • زیبایی: برای برخی از افراد طلا ظاهر زیباتری از آمالگام دندانی نقره ای دارد.

معایب

  • گران بودن: طلا از دیگر مواد گران تر است، و قیمت آن به ده برابر بیشتر از پرکننده های کامپوزیتی هم می رسد.
  • نیاز به ویزیت اضافه: برای پر کردن دندان با طلا حداقل به دو بار مراجعه به مطب دندانپزشک نیاز است.
  • شوک گالوانیزه: پر کردن دندانی با طلا در کنار دندانی پر شده با آمالگام نقره ای می تواند باعث ایجاد درد شدیدی (شوک گالوانیزه) شود. ارتباط بین این دو فلز و بزاق دهان باعث ایجاد جریانی الکتریکی می شود، البته به ندرت این اتفاق بیافتد.
  • زیبایی: از نظر بسیاری از افراد پرکننده های رنگی ظاهر زیبایی ندارد.

پرکننده ی نقره

مزایا

  • ماندگاری: حداقل 10 الی 15 سال و معمولا بیشتر از پرکننده های کامپوزیت ماندگاری دارد.
  • استحکام: می تواند فشار های ناشی از جویدن را تحمل کند.
  • قیمت: هزینه های آن پایین تر از پرکننده های کامپوزیتی است.

معایب

  • نداشتن زیبایی: این پر کننده ها با رنگ دندان هماهنگ نیستند.
  • تخریب بخش بیشتری از دندان: بخش های سالمی از دندان اغلب باید برداشته شوند تا فضای کافی برای نگه داشتن پر کننده آمالگام ایجاد شود.
  • تغییر رنگ دندان: پر کننده های آمالگام می توانند در بخش های دندانی اطراف پر کننده رنگی خاکستری ایجاد کنند.
  • ترک و شکستگی: با اینکه تمامی دندان ها در اثر مایعات گرم و سرد دچار انبساط و انقباض می شوند که نهایتا موجب ترک و شکستگی در دندان می شود، ماده آمالگام در مقایسه با دیگر پرکننده ها درجه بیشتری از انبساط و انقباض را داشته و احتمال بروز ترک و شکستگی در آن بیشتر است.
  • آلرژی: درصد کمی از افراد، حدود 1 درصد افراد نسبت به جیوه موجود در آمالگام حساسیت دارند.

پرکننده های همرنگ کامپوزیت دندان

مزایا

  • زیبایی: رنگ این کامپوزیت ها همرنگ دندان های طبیعی است، و به ویژه برای استفاده در دندان های پیشین و بخش هایی از دندان ها که در معرض دید هستند بسیار مناسب اند.
  • پیوند با ساختار دندان: در واقع پرکننده های کامپوزیت پیوندی شیمیایی با ساختار دندان ایجاد می کنند، و پشتیبانی بیشتری را برای دندان ها فراهم می آورند.
  • تنوع در کاربرد: پرکننده های کامپوزیت علاوه بر استفاده به عنوان ماده ای پر کننده برای دندان های پوسیده، می تواند برای ترمیم دندان های ترک خورده، شکسته و آسیب دیده نیز مورد استفاده قرار گیرد.
  • باقی ماندن بخش بیشتری از دندان به هنگام آماده سازی: هنگام برداشتن پوسیدگی و آماده سازی دندان برای پر شدن، گاهی در مقایسه با آمالگام نیاز به برداشتن ساختار دندانی کمتری دارد. البته شاید تحت فشار جویدن به اندازه آمالگام ها استقامت نداشته باشند به ویژه اگر به عنوان ماده پر کننده برای پوسیدگی های بزرگ استفاده شوند.

معایب

  • ماندگاری پایین: پرکننده های کامپوزیت سریع تر از آمالگام از بین می روند (ماندگاری آن ها حداقل 5 سال است در حالی که آمالگام ها 10 تا 15 سال ماندگاری دارند)
  • بیشتر بودن زمان لازم برای فرایند پر کردن دندان: به خاطر فرایند لازم برای اعمال ماده کامپوزیت، پر کردن دندان با این پر کننده ها ممکن است تا 20 دقیقه بیشتر از پر کردن با آمالگام طول بکشد.
  • ویزیت اضافه: اگر کامپوزیت ها برای فرایند اینله و آنله مورد استفاده قرار گیرند، به بیشتر از یک بار مراجعه به مطب نیاز خواهد بود.
  • شکستگی: بسته به محل دندان، مواد کامپوزیت می توانند باعث شکستگی دندان شوند.
  • بالا بودن قیمت: پرکننده های کامپوزیت ممکن است قیمتی به اندازه دو برابر قیمت آمالگام ها داشته باشند

آیا پرکننده های آمالگام بی خطر هستند؟

در چند سال اخیر نگرانی ها درباره پرکننده های نقره ای رنگ (که به آن ها آمالگام می گویند) افزایش یافته است. آمالگام ها شامل ماده سمی جیوه هستند، به همین خاطر برخی افراد فکر می کنند که آمالگام ها باعث ایجاد بیماری هایی همچون اوتیسم، آلزایمر، و ام اس می شوند. سازمان های سلامت می گویند که آمالگام بی خطر بوده و هیچ ارتباطی بین پرکننده های آمالگام و این بیماری ها مشاهده نشده است. دلایل بروز اوتیسم، آلزایمر و ام اس هنوز ناشناخته اند. به علاوه هیچ اثبات علمی وجود ندارد که مدعی شود اگر فردی پرکننده آمالگام را از دندانش بردارد باعث درمان این بیماری ها یا هر بیماری دیگری می شود.اگرچه آمالگام ها شامل جیوه هستند اما وقتی که با فلزهای دیگری همچون نقره، مس، قلع و روی ترکیب می شوند، آلیاژی با ثبات تهیه می شود که دندانپزشکان صدها سال است از آن برای پر کردن دندان ها استفاده می کنند و صدها میلیون دندان را از پوسیدگی حفظ کرده اند. به علاوه نگرانی هایی در مورد آزاد شدن مقدار کمی بخار جیوه از این پرکننده ها وجود دارد اما اثباتی پزشکی وجود ندارد که این مقادیر اندک تاثیری منفی روی سلامتی داشته باشد.

پرکردگی های تاریخ گذشته دندان های ترمیم شده، برخلاف دندان های سالم، عمر کم تری دارند. مفید ترین طول عمر برای پرکردگی آمالگام، 15سال در نظر گرفته می شود. اتفاق های مختلفی ممکن است برای یک پرکردگی دندانی بیفتد و بنابراین دندان های پرشده هم حتما به طور مرتب معاینه شوند.اگر مراحل پرکردن دندان شما به اتمام رسیده و دندانتان به طور دائم پر شده است. اکنون باید این نکات را در نظر بگیرید:

دندان پرشده ممکن است حساس شده باشد. معمولا دندان هایی که به کمک کامپوزیت ها پر می شوند حساس ترند اما دندان های پرشده با آمالگام هم ممکن است به فشار، گرما، سرما یا شیرینی حساس باشند. این حساسیت در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته بعد از ترمیم دندان برطرف می شود اما اگر این حساسیت شدید دندان طول کشید، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

هرگاه بعد از اتمام پرکردن دندان، بی حسی تان کاملا برطرف شد، دقت کنید و ببینید آیا پرکردگی دندان شما مناسب است یا نه. به عبارتی باید ببینید ایا احساس چیز اضافه ای روی دندانتان می کنید که نمی گذارد دندان های دیگرتان به خوبی به هم برسد یا نه. اگر پرکردگی شما بلند است هرچه سریع تر برای اصلاح آن به دندانپزشک مراجع کنید ,زیرا وجود یک پرکردگی بلند در دندان ممکن است باعث دردهای شدید همان دندان یا مشکلات مفصل گیجگاهی فکی در طولانی مدت شود.اگر دندان شما به کمک کامپوزیت یعنی همان مواد همرنگ دندان پر شده معمولا در همان جلسه ترمیم این دندان پرداخت هم می شود. اما دندان هایی که به کمک آمالگام پر می شوند باید بعد از 24 ساعت از پایان ترمیم دندان، پرداخت شوند. اگر دندان شما با آمالگام پرشده تا دو ساعت بعد از پر شدن دندانتان به جز مایعات چیزی نخورید. بعد از پرکردن دندان غذاهای نرم مصرف کرده حتی الامکان از جویدن غذا با سمتی از فک که دندان در آن پر شده، اجتناب کنید. 24 ساعت طول می کشد که آمالگام به حداکثر سختی خود برسد. بعد از این زمان شما می توانید با اندکی مدارا، با دندان پرشده تان، مثل یک دندان عادی رفتار کنید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (2 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) شوک در اسرائیل: نتانیاهو به دام سرطان افتاد! (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) کشف 15 سطل اعضا بدن انسان در یک باغ پسته انار شوک بزرگی وارد کرد / ماجرا چه بود؟ (1 نظر) (ویدئو) نگاهی به چیدمان ساده و دور از تجملات منزل زهرا داوودنژاد در برنامه شام ایرانی/ ما هنرمندها تافته جدا بافته نیستیم! (1 نظر) روزی که حسن روحانی به دلیل مخالفت با فیلترینگ تهدید به دستگیری شد! (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
آیا مسی را در جام جهانی 2026 خواهیم دید؟
چرا علی دایی، شهریار ایران، در دیدار افتتاحیه ورزشگاه آزادی حضور نداشت؟!
مدارس این شهرها و مناطق فردا، دوشنبه 10 دی ماه هم تعطیل شدند/ از قزوین تا کرمان
خبر خوش برای استقلالی ها: فرمانده استقلال پس از مدتی غیبت، امروز به تمرین بازگشت!
خلاقیت هوشمندانه کشاورز خوش ذوق در تولید برق برای مزرعه اش حماسه آفرید+عکس / هیتلر هم این مغز رو نداشت!
تیم شباب الاهلی کدام بازیکن ایرانی را در ترکیب اصلی بازی امشب دارد؟/آزمون یا عزت اللهی؟!
شهردار این شهر شمالی دستگیر شد / ماجرا چیست؟
اتاق هنیه در تهران توسط اسرائیل بمب گذاری شده بود؟
چقدر زندانی مهریه در کشور داریم؟ / آقایون حواسشون باشه!
آخرین وضعیت قیمت ارز دیجیتال تتر بعد از اقدام خاص بانک مرکزی
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 10 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 10 دی ماه 1403
فال روزانه امروز دوشنبه 10 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه دوشنبه 10 دی 1403 / طالعت خوب است به شرطی که این کارها را انجام بدی
فال انبیاء روزانه دوشنبه 10 دی 1403 / مژده که وصال نزدیک است صبر پیشه کن
منتخب روز   
استایل زمستانی خاص متولدین هر ماه/ منحصربفردترین استایلی که گویای شخصیت درونی شماست خبر خوش برای دارندگان سهام عدالت؛ قیمت سهام 46 برابر افزایش یافت+ جدول (ویدئو) تقلید صدای بی‌نظیر و فوق‌العاده حدیث میرامینی از عصبانیت شدید نرگس محمدی/ یعنی از خود نرگس، نرگس‌تره😂 تغییر زمین تا آسمان زهرا جهرمی، طلای سریال «سوجان» با گریم قاجاری+ عکس 14 مورد از برترین فیلمهای تاریخی ایران و جهان که قطعا بیش از یکبار خواهید دید پیش بینی جالب هوش مصنوعی از قیمت بیت‌کوین در سال 2025؛ صعود یا سقوط؟ (ویدئو) مستند حیات وحش/ اگه عاشق پرنده‌هایی این ویدئورو حتما ببین/ فتبارک الله احسنُ الخالقین😍 (ویدئو) / پای مشهورترین بازیگر ترکیه به سینمای ایران بازشد/ بی‍صبرانه منتظرم بیام ایران و هوادارامو ببینم عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‎گیر وبُهت‌آور علی صادقی و سهیل تاکی بازیگران سریال «دردسر والدین» بعد از23 سال در44 سالگی و 39 سالگی از کشف گوشت انسان در قصابی تهران تا پیدا شدن 4 جمجمه؛ ماجرا چیست؟! نوستالژی روز/کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 «جیمبو»/ یه جوری پای تلوزیون میخکوب میشدیم که نمیفهمیدیم زمان چطور گذشت، کاش میشد بازم برگردیم به اون دوران😔 قاب تاریخ امروز/ ژست استریت بلاگری دختران ناصرالدین شاه تا حضور شاه ایران در میدان اسب دوانی پاریس