تعریق یک روش طبیعی لایه برداری و درمان خشکی پوست و همچنین دیگر شرایط پوستی است. این به دلیل آن است که عرق حاوی مواد معدنی، نمک و اوره است. همچنین، تعریق به از بین بردن باکتری ها، چربی و ناخالصی ها، و سمزدایی بدن کمک می کند.
به گفته دکتر ویتنی بووی، متخصص پوست در نیویورک، عرق حاوی جایگزین های طبیعی برای آنتی بیوتیک ها به نام پپتیدهای ضد میکروب است. یک پپتید ضد میکروب خاص در عرق به نام «درمسیدین» از طریق غدد عرق به پوست پمپاژ می شود و پوست را پوشش می دهد، از این رو، لایه محافظ در برابر عفونت ناشی از میکروب ها و مواد مضر دیگر شکل می گیرد.
زمانی که عرق برای مدتی طولانی روی پوست باقی بماند چه اتفاقی رخ می دهد؟با این وجود، بووی هشدار می دهد در صورتی که عرق بلافاصله پس از انجام تمرینات ورزشی پاک نشود می تواند موجب تحریک و سوزش پوست شود. به طور خاص، آمونیاک و اوره موجود در عرق اگر برای مدت زمانی طولانی روی آن باقی بمانند می توانند موجب تحریک و التهاب پوست شوند. سدیم موجود در عرق نیز اگر برای مدت زمانی طولانی روی سطح پوست باقی بماند می تواند موجب کم آبی آن شود و بخار شدن عرق از روی پوست می تواند شرایط افراد مستعد اگزما را تشدید کند.
کارشناسان تعویض لباس برای پیشگیری از عفونت های قارچی را توصیه می کنند. رطوبت عامل مشکل ساز است. عرق و باکتری ها می توانند در پارچه گرفتار شده که این شرایط نیز موجب تحریک پوست می شود.
همچنین، مشکل انباشت عرق در بخش هایی که پوست چین می خورد، مانند زیر بغل یا آرنج ها وجود دارد. تغییر دما و افزایش آن نیز می تواند موجب یک راش پوستی ناشی از گرما شود که در نتیجه مسدود شدن مجاری عرق و ناتوانی تبخیر آن رخ می دهد.
افرادی دارای پوست حساس باید بلافاصله پس از ورزش دوش گرفته و تعویض لباس های خود را انجام دهند. برای کسب بهترین نتایج، کارشناسان استفاده از صابون و شامپوی ضد باکتری برای پاکسازی عرق از روی پوست را پیشنهاد می دهند.
انسان ها به طور میانگین دارای 2.6 میلیون غده تعریق بر روی پوست خود هستند. این غدد در تمام بدن پخش شده اند. این غدد در غشای میانی پوست و در کنار غدد متعدد دیگر قرار دارند و سلول های مارپیچ شکل و به هم پیچیده شده هستند.انتهای غده تعریق به سطح پوست متصل است و از طرفی دیگر رگ های عصبی به این غدد متصل هستند.
در کل دو نوع غده تعریق وجود دارد:
• اکرین (Eccrine): غدد ساده عرق هستند که در کف دست و پا و روی پیشانی یافت می شوند و انتهای آن ها به منافذ پوستی متصل است.
• آپوکرین (Apocrine): غدد عرقی هستند که تنها به زیر بغل و مناطق اطراف مقعد محدود می شود و معمولاً به انتهای منافذ مو ختم می شوند.
این دو غده در اندازه، سنی که در آن فعال می شوند و نوع عرق ترشح شده تفاوت هایی دارند. در مقایسه با غدد آپوکرین، غدد اکرین:
• کوچک ترند
• از زمان تولد فعال می شوند (آپوکرین از زمان رشد مو های سطح بدن فعال می شود)
• عرقی که تولید می کنند دارای پروتئین و اسید های چرب نیست.
ما همواره عرق می کنیم. حتی اگر احساس تر شدن نکنیم. عرق کردن یکی از راه هایی است که بدن به واسطه آن دمای خود را پایین می آورد و از شر دمای بالای اضافی خلاص می شود. این گرمای اضافی می تواند توسط افزایش متابولیسم و یا فعالیت عضلانی ایجاد شود.
قتی غدد عرق تحریک می شوند، مایعی شبیه به پلاسما تولید می کنند. این مایع دارای غلظت بالای سدیم و کلر است و غلظت خیلی کمی از پتاسیم.
ین مواد از فضای خالی بین سلول ها دریافت می شود که آن هم از خون و از طریق دیواره رگ ها به سلول ها می رسد. به این ترتیب مواد معدنی در اطراف غده عرق به آن جذب می شوند و باعث حرکت عرق به بالا و سطح پوست می شود و سپس دوباره مقداری از آن به سلول های سطح پوست باز می گردد.
برای کاهش عرق صورت چه کنید؟
درمان تعریق بیش از حد صورت از همه سخت تر است و یکی از جاهای بسیار مشکل برای درمان است چون نمی توان از دستگاه یونوتوفورزیس استفاده کرد و آمپول بوتاکس نیز در این منطقه کاربردی ندارد و باید فقط با محلول های ضد عرق تا حدی تعریق را کنترل کرد. از طرف دیگر، شستن مداوم صورت تا حدی تعریق را کم می کند ولی مقدارش چندان زیاد( بیش از ۱۵تا ۲۰درصد) و بنابراین راه حل مناسبی نیست. این افراد برای این که ظاهر بهتری داشته باشند و مدام پوست شان برق نزند می توانند از ضد آفتاب های بسیار کم چرب استفاده کنند، ضد آفتاب نباید خیلی آبکی باشد که با تعریق شسته شود، ضد آفتاب هایی که مخصوص ورزشکارهاست می تواند برای این افراد خوب و موثر باشد.