امروزه رواج استفاده از ارتودنسی میان کودکان بیشتر شده است و شاید دلیل آن حساسیت بیشتر والدین روی مشکلات دهان و دندان کودکان شان باشد. اما علت اصلی افزایش رواج ارتودنسی میان کودکان پیشرفت ها و افزایش درک دندانپزشکان نسبت به این روش درمانی است.زمان طلایی برای معاینه ارتودنسی کودک، 6 تا 7 سالگی و قبل از رسیدن به سن بلوغ است و بهتر است درمان قبل از سن 8 تا 9 سالگی انجام شود.
حتما تا به حال کودکان زیادی را در اطراف خود دیده اید که با دندان های سیم کشی شده می خندند و بسیار هم بامزه به نظر می رسند. اما تا به حال فکر کرده اید علت سیم کشی یا ارتودنسی دندان بچه ها در این سن و سال چیست؟ آیا لازم است که در این سن کم این شرایط را تحمل کنند؟ برای پاسخ به این پرسش ها به گفتگو با متخصص ارتودنسی پرداخته ایم.
متخصص ارتودنسی و ارتوپدی فک، درباره تشخیص نیاز به ارتودنسی در کودکان می گوید:« اولین معاینه کودکان برای تشخیص اینکه دندان ها یا فک شان نیاز به ارتودنسی دارد یا نه، باید در سن 6 سالگی انجام شود. برای تشخیص انجام ارتودنسی تنها معاینه دندانپزشک کافی نیست و کودک حتما باید توسط متخصص ارتودنسی کودکان معاینه شود.
ارتودنسی کودکان ویژگی های خاص خود را دارا می باشد که در این مقاله بر آنیم تا شما را با درمان های ارتودنسی در سنین پایین آشنا سازیم تا بهترین انتخاب را برای کودکان خود داشته باشید.در دوران کودکی بسیاری از ناهنجاری های دندانی فکی قابل تشخیص هستند. با این وجود درمان هر کیسی در سن و شرایط معینی قابل انجام است. ارتودنسی کودکان می تواند جنبه پیشگیرانه داشته باشد. از اینرو ممکن است سبب کاهش هزینه ارتودنسی ، رفع سریعتر مشکل، کیفیت بهتر نتیجه درمان و کاهش طول دوره درمان فعال ارتودنسی گردد.
ارتودنسی کودکان به عنوان ارتودنسی interceptive نام گذاری شده است. ارتودنسی در کودکان راحت تر امکان پذیر می باشد زیرا در سنین کودکی رشد و تکامل استخوان و فک کامل نشده است و دندان ها به راحتی می توانند جا به جا شوند تا به جایگاه استاندارد خود دست یابند.
برای درمان ارتودنسی دندان می توان به انواع روش های ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی نامرئی و… پرداخت که انتخاب هر یک از این روش ها بنا به صلاحدید متخصص ارتودنسی و همراه با مشورت با بیمار صورت می گیرد.
همواره پیشنهاد می شود تا برای درمان ارتودنسی دندان به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید. زیرا متخصص ارتودنسی علاوه بر دوره عمومی به تخصص ارتودنسی به مدت سه سال پرداخته است.این در صورتی است که یک دکتر دندانپزشک نمی تواند به ناهنجاری های فکی و دندانی بپردازد. با مراجعه به متخصص ارتودنسی می توانید از نتیجه ی درمان اطمینان حاصل کنید. همواره به یاد داشته باشید هزینه ارتودنسی کودکان را فدای کیفیت کار نکنید.
چگونه بفهمیم فرزندمان به ارتودنسی نیاز دارد؟
بهتر است نخستین مراجعه به دندانپزشک در یک سالگی کودک انجام شود. مراجعه های بعدی هر سال یکبار کافی است. کنترل منظم دندان ها باعث می شود که وجود هر نوع پوسیدگی زودهنگام تشخیص داده شود و بدون اینکه دندان ها به درد بیایند مشکل برطرف شود. اما تنها کسی که صلاحیت تشخیص لزوم انجام ارتودنسی را دارد پزشک متخصص درمان ناهنجاری های دندانی- فکی یا همان ارتودنتیست است. با این حال علائمی وجود دارد که هشدار می دهد فرزندتان به ارتودنسی نیاز دارد. فاصله زیاد بین دندان های بالا و دندان های پایین به طوری که حین بستن دهان دندان ها همدیگر را لمس نمی کنند از جمله مهترین علائمی است که نشان می دهد باید به فکر ارتودنسی باشید. علاوه براین وجود دندان شیری که به خودی خود نمی افتد و تا بعد از 13 سالگی در دهان کودک باقی می ماند، نبود فاصله بین دندان های شیری، جلو بودن دندان های بالا یا به اصطلاح دندان موشی بودن، اتصال نامناسب دندان با لثه، فک و دهان کوچک، دندان های با فاصله، تنفس کودک از طریق دهان، خروپف شبانه کودک و اشکال در تلفظ و ادای کلمات جزو علائم هشداردهنده دیگر در خصوص نیاز کودک به ارتودنسی هستند.
حواستان به مکیدن انگشت یا خوردن پستانک نیز باشد
خیالتان راحت باشد که مکیدن انگشت یا خوردن پستانک در بین تمام کودکان امری طبیعی و عادی است. اما اگر تا 6 سالگی عادت مکیدن انگشت یا خوردن پستانک ترک نشود ممکن است زمینه بدشکلی دندان ها و فک را فراهم کند. در حالت کلی، اگر مکیدن انگشت قبل از 4 سالگی ترک شود بدشکلی های ایجاد شده در اکثر موارد به خودی خود اصلاح می شود و نیازی به انجام ارتودنسی نیست. کاری که باید بکنید این است فرزندتان را در جهت ترک این عادت همراهی کنید و او را تشویق کنید تا کمتر انگشتش را بمکد و یا در مدت زمان خواب پستانک بخورد. اگر به تنهایی قادر به ترک دادن این عادت نادرست نیستید از یک متخصص کمک بگیرید.