درماتیت دور دهان چیست؟
درماتیت اطراف دهان، بیشتر بصورت پاپول های پوسته دهنده و مشخصی در اطراف دهان، بینی، و چشم ها ظاهر می شود، که تقریبا فقط در خانم ها رخ می دهد. درماتیت دور دهان با خشکی و پوسته پوسته شدن اطراف لب و دهان همراه است و ممکن است مایعات بی رنگی از پاپول ها هم خارج شود.سن شایع ابتلا به این بیماری بین ۱۵ تا ۵۰ سال است و بسیاری اوقات در کودکان رخ می دهد. البته درماتیت می تواند در هر سنی رخ دهد.
عوامل خطر درماتیت دور دهان
برخی از افراد مستعد ابتلا به درماتیت دور دهانی بوده و یا در معرض ابتلا به آن هستند. عوامل خطرناک بروز درماتیت دور دهانی شامل موارد زیر می شود:
- سابقه آلرژی
- عدم تعادل هورمونی
- استفاده از کرم یا پماد های استروئیدی روی صورت
- جنسیت (زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند.)
- سن (نوجوانان، بزرگسالان جوان و بزرگسالان میانسال به احتمال زیاد مبتلا می شوند.)
روش های خانگی درمان درماتیت اطراف دهان
درماتیت اطراف دهان نوعی بثورات التهابی است که در پوست صورت و اطراف دهان شکل می گیرد. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت می خواهیم در مورد روش های طبیعی و خانگی درمان درماتیت اطراف دهان صحبت کنیم.
علت دقیق این نوع درماتیت شناخته شده نیست. با این حال، کارشناسان بر این باورند که ممکن است پس از استفاده از کرم های موضعی استروئید که برای درمان سایر بیماری ها استفاده می شوند، ایجاد شود. علاوه بر این، اسپری های بینی حاوی کورتیکواستروئید و همچنین کرم های پوستی حاوی پتاسیم یا پارافین می توانند این مشکل را ایجاد کنند.
برخی عوامل دیگر که ممکن است باعث ایجاد این بیماری پوستی شوند عبارتند از:
- عفونت های باکتریایی یا قارچی
- روزاسه
- سرازیر شدن دائمی آب دهان
- استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید
- مصرف قرص های ضد بارداری خوراکی
- مصرف ضد آفتاب ها
درماتیت دور دهان معمولی در زنان جوان رخ می دهد. اما می تواند بر مردان و کودکان کوچک نیز تاثیر بگذارد. افرادی که سابقه آلرژی یا عدم تعادل هورمونی دارند، در معرض خطر بیشتری هستند.
شایعترین علامت این عارضه، بثورات قرمز در اطراف دهان و در ناحیه بینی است. ضایعات ممکن است به صورت ظاهری با پوست پوشیده شده باشند و از درون حاوی حلال یا مایعات باشند. گاهی اوقات این بثورات شبیه آکنه هستند. ممکن است احساس سوزش یا خارش نیز وجود داشته باشد، به خصوص زمانی که بیماری تشدید می شود.
چگونه می توانیم از درماتیت اطراف دهان جلوگیری کنیم؟
از آنجایی که علل درماتیت پریورال متفاوت می باشد و علت دقیق آن به طور کامل درک نشده است، راه کاملا دقیقی برای جلوگیری از آن وجود ندارد. با این حال، مواردی وجود دارند که می توانید برای کاهش شانس عود یا کم کردن علائم بیماری از آن ها استفاده کنید. این علائم عبارتند از:
- از کرم های استروئیدی استفاده نکنید. مگر اینکه به طور خاص توسط پزشک برایتان تجویز شده باشد. در صورتی که سابقه درماتیت اطراف دهان را دارید، حتما قبل از این که پزشک برایتان چنین داروهایی را تجویز کند، این موضوع را به او اطلاع دهید. در این صورت ممکن است داروی دیگری برایتان تجویز شود. هر چقدر نوع داروی استروئیدی ضعیف تر باشد، شانس بدتر شدن علائم کمتر می شود. بنابراین تا جایی که می توانید از ضعیف ترین روش ممکن برای درمان بیماری های دیگر استفاده کنید.
- از مصرف لوازم آرایشی سنگین و کرم های پوستی اجتناب کنید. در مورد مرطوب کننده مناسب پوستتان بهتر است از پزشک سوال کنید. ضمن این که اگر در حال حاضر لوازم آرایشتان موجب بروز علائم بیماری می شود، بهتر است مارک آن را عوض کنید.
- از پاک کننده ها و مرطوب کننده های ملایم استفاده کنید.
- زمان قرار گرفتن پوستتان را در معرض محرک هایی مانند نور خورشید، گرما و باد محدود کنید. برای این کار بهتر است همیشه از کرم ضد آفتاب سبک استفاده کنید. ضمن این که مصرف برخی از داروها می توانند پوست را به نور حساس کنند. پس اگر از این داروها استفاده می کنید، سعی کنید حمایت بیشتری از پوستتان انجام دهید.