چه چیزی باعث خونریزی لثه ها می شود؟ چه خونی از لثه به معنای خونریزی است ؛ خونریزی لثه ناشی پاک کردن نابجای پلاک هاست. پلاک شامل میکروب هایی است که به بافت سالم اطراف دندان ها حمله می کنند؛ این باعث ایجاد التهاب و تحریک لثه میشوند، که ممکن است هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان باعث خونریزی شود. این امر گینویویت نامیده می شود و اولین مرحله از بیماری لثه است. گینویویت لثه معمولا یک وضعیت بدون درد است و لثه ها ممکن است تنها علائم باشند.
برخی علائم دیگر ممکن است، شامل:تورم، قرمزی لثه، شل شدن دندان یا تغییر جای دندان ها در هنگام گاز زدن می شود. در این مرحله این بیماری می تواند درمان شود و به طور کامل بهبود یابد بنابراین مهم است که خونریزی لثه را نادیده نگیرید ؛ پلاک های ایجاد شده که پاک نمی شوند می توانتد باعث جدایی لثه از دندان شوند.
روش نادرست مسواک زدن:
ممکن است برای حفظ پاکیزگی دندان ها به این نتیجه رسیده باشید که هر چه دندان ها را با وسواس و تحکم بیشتری مسواک بزنید، بهتر است. باید گفت که لثه ها بافت حساسی دارند و ممکن است در جریان این اعمال نیرو، آن هم به صورت نادرست، آسیب ببینید. در هنگام انتخاب مسواک بهتر است، مدل هایی را انتخاب کنید که فرچه آنها از جنس پلاستیک نرم باشد و انتهای آنها تیز نبوده و به اصطلاح کند باشد. در هنگام مسواک زدن نیز، حرکت ملایم و دوار مسواک برای ماساژ و تمیز کردن لثه ها و دندان مفید است. در حالی که حرکت مسواک رو به عقب و با فشار، باعث آسیب لثه ها می شود.
روش غلط کشیدن نخ دندان:
مهم ترین مزیت کشیدن نخ دندان در هر روز، پاک کردن موادغذایی از نقاطی است که مسواک قادر به زدودن آن نمی باشد. مهم ترین نکته، حفظ ملایمت در انجام این کار است. بدون فشار آوردن به نخ بین دو دندان، به آرامی آن را بالا و پایین برده و انحنا و خمیدگی دندان را دنبال کنید.
بیماری های لثه :
نوع شدید بیماری لثه، ژنژیویت (ورم و خونریزی لثه) است. اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود، باکتری ها در سطح دندان تشکیل پلاک (جرم) می دهند. این پلاک ها و باکتری ها موجب التهاب لثه شده و خونریزی، قرمزی و ورم آنها را موجب می شوند. اغلب افراد مبتلا به ژنژیویت دردی احساس نمی کنند. تشخیص به موقع این بیماری باعث درمان موثرتر می شود، ولی عدم درمان به موقع، باعث افتادن دندان ها می شود.اغلب افراد سرطانی تحت درمان، از ورم دهان رنج می برند و این مسئله به خاطر زخم های دردناک دهان و لثه استبا توجه به اهمیت بیماری ژنژیویت، در صورت مشاهده علائم زیر، حتی بدون احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کنید:
- تغییر اندازه و فرم دندان ها و یا نوع گاز گرفتن
- تشکیل کیسه بین دندان و لثه
- خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن و یا بعد از آن
- شل شدن یا تغییر جای دندان ها
- بوی بد دهان و یا احساس طعم بد در دهان به مدت طولانی
- لثه قرمز، متورم و حساس
- عقب رفتن و یا تحلیل لثه ها
اگر بیماری ژنژیویت پیشرفت کند، باعث می شود که به لثه ها و استخوان هایی که دندان ها را در محل خود نگه می دارند، آسیب جدی وارد شود. باکتری روی دندان تولید مواد سمی می کند که به لثه ها آسیب زده و آنها را عفونی می کند. عفونت و التهاب به استخوان های فک راه می یابد و نهایتا دندان ها شروع به ریختن می کنند.
مهترین روش برای پیشگیری از بیماری های لثه این است که بهداشت دهان را در سطح خوب و صحیح انجام دهید تا از ایجاد پلاک دندان جلوگیری شود. اگر کمی دچار ورم لثه شدید، حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزنید تا این ورم از بین برود. البته این تعداد دفعات در روز حتی اگر دچار بیماری لثه نیستید، هم می تواند از بروز آن پیشگیری کند. استفاده از نخ دندان و دهان شویه ها دندان و لثه ها را از باکتری و پلاک های اضافی مصون می دارد. همچنین بهتر است این توصیه ها را جدی بگیرید:
- سیگار نکشید.
- از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید، این ماده معدنی از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.
- حداقل سالی یک بار به پزشک مراجعه کنید.
اگر قبلاً بیماری لثه و یا پلاک دهانی شدیدی داشته اید، نمی توانید برای تمیز کردن آن به تنهایی دست به کار شوید و انتظار داشته باشید با نخ دندان یا مسواک زدن از بین برود. در این شرایط بهتر است به پزشک مراجعه کنید.