بیماری کرونا یک بیماری قابل انتقال از راه تنفس است ، در محیطی که فرد مبتلا به بیماری نفس می کشد ، احتمال انتقال ویروس کرونا بیشتر است ، از این رو مطب ها و درمانگاههای دندانپزشکی می تواند مکان مناسبی برای انتقال این بیماری باشد .افراد سالم هنگام مراجعه به دندانپزشکی و قرار گرفتن روی یونیت ممکن است در مواجهه با مکان آلوده به ویروس کرونا قرار بگیرید. ویروس کرونا بسیار قدرتمند است و در برابر آنتی بیوتیک های موجود نیز مقاوم است. این ویروس عفونت باکتریایی نیست بنابراین نمی توان با آنتی بیوتیک ها آن را درمان کرد.
تمام سطوحی که ممکن است بیمار در مطب ها و درمانگاههای دندانپزشکی به آن دست بزند مثل کلید، دستگیره و شیرآلات احتمال آلوده شدن به ویروس کرونا را دارد و با هر بار ضد عفونی کردن نیز به راحتی با تماس بعدی آلوده می شوند. پسماندهای مطب ، کلینیک و درمانگاههای دندانپزشکی نیز هر چند به سیسنم دفع زباله های بهداشتی تحویل داده شود میتواند منتقل کننده ویروس کرونا باشد ، از این رو حتی اطمینان داشتن از تحویل این پسماندها مانند روال قبل نیز نمی تواند یقین در عدم انتقال ویروس ایجاد کند.
مراجعه به مطب و درمانگاه دندانپزشکی حتی برای دندانپزشکان نیز خطراتی به همراه دارد ، چگونه می توان اطمینان داشت که دندانپزشک یک و نیم متر با بیمار دندانپزشکی فاصله داشته باشد ؟ دندانپزشکان چگونه می توانند از نزدیک شدن به افرادی که علائمی شبیه آنفولانزا دارند ، خودداری کنند؟ دندانپزشکان در حین کار چگونه می توانند در صورتی که مشاهده کردند شخصی عطسه کرد فورا دست و صورت خود را بپوشانند و از او فاصله بگیرید؟ بنا بر این مراکز دندانپزشکی یکی از مکان هایی است به علت تماس مستقیم با دهان و دندان افراد، برای انتقال ویروس کرونا مناسب و مساعد است ، این روزها با توجه به گسترش ویروس کرونا رعایت بهداشت فردی، هم از طرف بیمار و هم از طرف متخصصین و کارکنان بیش از پیش اهمیت داده می شود.
کدام مرجع توصیه های دندانپزشکی را در خصوص کرونا انجام داده است؟
کمیته اصلی حفاظت از سلامت استرالیا - کمیته اصلی تصمیم گیری در مواقع اضطراری - اخیراً به دندانپزشکان توصیه کرده است که فقط درمان هایی را انجام دهند که ایجاد ذرات معلق درهوا در آنها صفر و یا محدود است و کلیه معاینات و درمان های معمول باید به تعویق بیفتد. طبق دستورالعمل انجمن دندانپزشکی استرالیا، محدودیت های سطح سه باید اعمال شود. این توصیه ها ممکن است با گذشت زمان تغییر کند.
آیا هنوز می توان دندان پر کرد؟
اکنون مراقبت های دندانپزشکی غیر ضروری باید به تعویق بیفتد که شامل معاینات روتین و درمان در جایی که درد، خونریزی یا تورم وجود ندارد، می باشد. بنابراین درمان هایی مانند سفید کردن و ترمیم و پرکردن دندانها در اولویت نیستند.
سایر شرایط یا درمانهایی که باید به تعویق بیفتند شامل موارد زیر است:
- کشیدن دندان (بدون درد و تورم همراه)
- دندانهای شکسته یا خرد شده
- لثه های خون چکان ودردناک
- هالیتوز (بوی بد دهان)
- دندانهای لق بدون خطر بلعیده شدن و خفگی
- نگرانی های مربوط به دست دندان
- روکش و بریج
- مشکلات مفصل گیجگاهی فکی(صدای فک ،سایش مفصل)
- جرمگیری و پولیش
کدام درمان های دندانپزشکی در دوران آلودگی کرونا مجاز است؟
برخی از بیماران برای مشکلات حاد دندانپزشکی نیاز به درمانهای اورژانسی دارند؛ درمان هایی که تولید ذرات معلق در هوا و خطر پخش COVID-19 را دارد.
درمان های مجاز محدود به کشیدن دندان یا درمان کانال ریشه در زمانی که بیمار دردی حاد در اثر آسیب، التهاب یا مرگ عصب دندان دارد. آسیب قابل ملاحظه به دندانهای فوقانی در قدام فک بالا مثلا در تصادفاتمدیریت زخم ها یا سایر مشکلات مربوط به سطح پوشاننده لثه ها و دهاندرمان بیماران با مشکلات زمینه ای پزشکی پیچیده که در صورت عدم درمان ممکن است به وخیم تر شدن سلامت عمومی آنها منجر شود.درمان بیمارانی که مشکلات دندانی آنها وابسته به عوامل اجتماعی یا فرهنگی توسعه می یابد.در جائی که بیمار برای درمانی که از نظر پزشکی ضروری است توسط پزشک به دندانپزشکی ارجاع شده است.