کارشناسان بهداشت عمومی توصیه می کنند که محدود کردن الگوی غذایی و حتی ورزش کردن در چند سال اخیر زندگی، فاکتورهای کافی برای کاهش وزن نیستند بلکه تلاش برای لاغر شدن باید روندی مداوم باشد که تمام عادات روزانه زندگی را شامل شود. عوامل اصلي که مانع از عملکرد و تاثیر مناسب برنامه های کاهش وزن می شوند:
تمام این تلاش ها به اراده شما برای تداوم انجام برنامه های کاهش وزن بستگی دارد. اگر به اندازه کافی برای این کار انگیزه ندارید یا یک تلاشگر منفعل هستید، توصیه ما را باور کنید که به نتیجه نخواهید رسید. با قلب و ذهن خود روی تلاشتان متمرکز شوید اما هیچگاه اراده را با زیاده روی و افراط اشتباه نگیرید گاهی اوقات کاهش اراده نشانه این است که بدنتان به استراحت و زمانی برای بهبود یافتن از فشارها و استرس ها نیاز دارد.
چرا برای جسم ما چاق شدن آسان است؟
از آنجایی که جسم ما برای چاق شدن و لاغر شدن از سیستم هوشمندانه خودش استفاده می کند توجهی به عجله ما برای لاعر شدن ندارد.عدم آگاهی ما از نحوه عملکرد جسم برای لاغر شدن سبب می شود که بعد از چند روز که برای لاغر شدن تصمم گرفته ایم و سعی می کنیم روش لاغری که در پش گرفته ایم به خوبی انجام دهیم، اما چون نتیجه خاصی از تلاش روزانه خود کسب نمی کنیم به مرور اراده برای لاغری را از دست داده و لاغر شدن را رها می کنیم.هربار که فرد چاق برای لاغر شدن اقدام می کند و نتیجه مطلوب کسب نمی کند بیشتر احساس می کند اراده برای لاغری ندارد. و این در حالی است که برای لاغر شدن نیاز به اراده نداریم همانطور که برای چاق شدن توجهی به اراده خود برای چاقی نداشتیم.وقتی صحبت از اراده برای لاغری می شود به این معنی است که فرد باید تلاش کند بر خلاف میل و علاقه خود رفتار کند.تلاش کند بر خلاف میل و اشتهای خود برای خوردن گرسنگی را تحمل کند.تلاش کند بر خلاف علاقه خود برای ورزش کردن و عرق ریختن، تا میتواند تجرک داشته باشد و عرق کند.تلاش کند تا برخلاف علاقه خود برای خوردن دارو یا دمنوش های لاغری هر طور که شده در روز چند مرتبه از دارو یا دمنوش استفاده کند.اراده برای لاغری در ذهن بسیاری از افرادی که اضافه وزن دارند به معنی مبارزه با علایق خود است.از آنجایی که محروم کردن خود از لذت بردن از زندگی کار سخت و طاقت فرسایی است، به هر مقدار که افراد اراده برای لاغری در خود ایجاد کرده باشند و از هر روشی برای لاغر شدن اقدام کرده باشند نمی توانند به رویای لاغری خود دست پیدا کنند.
چه چیزی قدرت اراده را از یک فرد دچار اضافه وزن می گیرد؟
بگذارید رفتار یک فرد چاق را مورد بررسی قرار دهیم؛ این فرد در آفتاب سوزان تابستان در خیابان های شهر برای انجام کاری قدم می زند، شدت تشنگی او را به اولین مغازه می کشاند تا یک بطری آب معدنی خنک بخرد. این یک تصمیم عاقلانه به حساب می آید. وارد سوپر مارکت می شود، درب یخچال را باز می کند تا یک بطری آب معدنی بردارد. نگاهش به نوشابه های خنک و انواع بستنی ها می افتد، آب را فراموش می کند، به جای آن یک نوشابه همراه با یک بستنی برمی دارد و مغازه را ترک می کند. این یک پدیده تکراری نزد افراد مبتلا به اضافه وزن است. چرا آب تهیه نکرد و تصمیمش به خرید نوشابه و بستنی تبدیل شد ؟؟؟ هر انسان عاقلی می داند که هنگام تشنگی باید آب بنوشد. شخص دچار اضافه وزن هم از این قاعده مستثنی نیست مانند دیگرانی که تصمیم به نوشیدن آب می گیرند و به آن عمل می کنند، منتها این شخص به همین قصد وارد مغازه شده و با باز کردن درب یخچال و مشاهده نوشابه و بستنی تحت تاثیر عوامل ارثی و ژن های رفتاری و فرمان فرستاده شده مبنی براین که ” دیدی بخور ” (نوشابه خوشمزه تر از آب است و بستنی در این هوای گرم می چسبد )، قصد خود را عوض می کند. یک فرد چاق خوب می داند که هر قوطی نوشابه دوازده حبّه قند و ۱۲۰ کالری دارد و چند دقیقه پس از مصرف نوشابه، قندهای موجود در آن، به پانزده گرم چربی تبدیل می شود. اما بستنی مصرفی او حداقل دارای ۳۰۰ کالری می باشد که در عرض کمتر از یک ساعت تبدیل به چهل گرم چربی شده و به وزن شخص اضافه می شود. این افراد باید بدانند که بدنشان مجهز به عظیم ترین کارخانجات چربی سازی جهان می باشد. با یک تجدید نظر در تصمیم اولیه او انصراف از خرید آب معدنی صفر کالری وتهیه نوشابه و بستنی، ۴۵ گرم چربی به وزنش اضافه می شود.
عادات مثبت ایجاد کنید
اولین راه برای تقویت اراده برای لاغری این است که به عادات مثبت خو بگیرید. ۹۹ درصد مواقع، روزمرگی بر اراده پیروز می شود. عادت و روزمرگی چگونه به وجود می آید؟ اگر چهار هفته، به طور مرتب پیگیر یک رفتار باشید، آن رفتار بخشی از زندگی روزمره تان می شود. در نهایت به این رفتارها و عادت ها چنان وابسته شده و از آنها لذت می برید که اگر برخلافشان عمل کنید، مثلا ورزش نکنید یا غذای سالم نخورید، احساسی عجیب و غیرطبیعی خواهید داشت.
همه چیز را یادداشت کنید
خودآگاهی کلید تغییر یک عادت است و گاهی مجبوریم برای رسیدن به خودآگاهی از بیرون به خودمان بنگریم. وقتی شما رفتارها و انتخاب هایتان را در مورد خورد و خوراک و نحوه ی ورزش کردن می نویسید، می توانید رفتارهایتان را بی طرفانه ارزیابی و قضاوت کرده و تغییرات لازم را در آینده ایجاد کنید. کمپانی Kaiser Permanente مطالعه ای انجام داده که نشان می دهد افرادی که تمام خوراکی های مصرفی خود را یادداشت می کردند، دو برابر سایرین وزن کم می کنند. دکتر کلی مک گونیگال (KellyMcGonigal) از دانشگاه استنفورد و وبلاگ نویس در «روانشناسی امروز» (Psychology Today) می گوید، عواملی چون الکل و کمبود خواب هم می توانند با افزایش تکانش گری (رفتارهای تکانشی)، خودآگاهی شما را کاهش دهد؛ بنابراین حتما این عوامل را نیز یادداشت کرده و محدودشان کنید.
اهداف واقع گرایانه برای خود تعیین کنید
اگر هدفی که برای خود در نظر می گیرید، غیرواقعی و بسیار ایده آل گرایانه باشد حتما با شکست مواجه خواهید شد. آرزوها و توقعات شما نباید دور از ذهن باشند. مثلا می توانید با خود قرار بگذارید تا گردهمایی دانشگاه تان ۹ کیلوگرم کم کنید، اما اگر تا این مراسم فقط یک ماه فرصت دارید، قطعا در چنین هدفی شکست خواهید خورد. بهتر است به طور متناوب، هم اهداف بلندمدت و هم اهداف کوتاه مدت برای خود تعیین کنید. به گفته ی دکتر کوین هال (Kevin Hall) از مؤسسه ی ملی دیابت و بیماری های کلیوی و گوارشی آمریکا و سرپرست مطالعه ای در مورد اهداف غیرواقع گرایانه و کاهش وزن، ایجاد تدریجی یک عادت، بسیار مؤثرتر از یک تغییر ناگهانی است.
آرام و دور از استرس باشید
گرفتن هر تصمیمی در طول روز، توان مغزتان را کاهش می دهد، پس آیا واقعا ارزش دارد برای هر چیز کوچکی به خودتان استرس وارد کنید؟ استرس، اراده تان را تضعیف می کند و باعث می شود تصمیمات نادرست و ضعیفی بگیرید. اگر تصمیم گیری بخشی از کارهای روزانه ی شماست، سعی کنید اساس برنامه ریزی هایتان روی انتخاب های سالم باشد تا در تصمیم گیری های جزئی و کوچک دچار استرس نشوید. برنامه ی غذایی تان را از قبل مشخص کنید و برای انجام تمرین های ورزشی هم با یک دوست یا همراه برنامه ریزی کنید. اگر از قبل تصمیم های روزمره تان را گرفته باشید، دیگر برای انتخاب انجام کارها یا عدم انجام آنها نیروی معزتان تحلیل نمی رود.