دلایل کابوس دیدن و روش های درمان

  یکشنبه، 02 آذر 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
دلایل کابوس دیدن و روش های درمان
اختلال استرس پس از سانحه رایج ترین علت دیدن کابوس های شبانه است. کابوس هایی در مورد واقعه ای که فرد در آن حضور داشته است، باعث ناراحتی و اضطراب بیشتر در شخص می شوند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کابوس های شبانه گاهی اوقات فقط یک خواب بد است. این کابوس ها در واقع تصاویر مستقل و متناقض همراه با واکنش عاطفی اندک از طرف بیننده خواب است.

کابوس های شبانه می توانند منجر به ایجاد احساس ترس، وحشت و اضطراب در فرد شوند. بیدار شدن فرد و داشتن یک واکنش حسی آزاردهنده از جمله بی خوابی، مشکلات چرخه خواب (اختلال خواب) یا حتی پریشانی در طول روز نیز از جمله دیگر اختلالاتی است که ممکن است در اثر کابوس های شبانه در فرد ایجاد شود. در برخی از موارد تب، بیماری یا رژیم غذایی نامناسب نیز می تواند منجر به دیدن کابوس های شبانه شود.

خواب دیدن امری طبیعی است. به طور میانگین، مردم بیش از دو ساعت از شب را خواب می بینند. اما کابوس معمولا در ساعات ثانویه خواب REM یا خواب با حرکات سریع چشم اتفاق می افتد.

برخی از محققان رویاهای منفی را “تکرار تهدیدها” می نامند. منظور از این اصطلاح آن است که بیش تر افراد تهدیدهای احتمالی را که در زندگی واقعی با آنها روبرو می شوند در کابوس های شبانه در ذهن خود تکرار می کنند. به همین دلیل است که اغلب افراد هنگامی که از کابوس های شبانه بیدار می شود تصاویر و محتوای خواب خود را به خوبی به یاد می آورند.

علائم اختلال کابوس شبانه:

  • بیداری های مکرر از خواب با خاطره رویای تهدیدکننده و ترسناک
  • احساس هوشیاری در زمان بیدار شدن از خواب
  • تجربه کابوس شبانه که ناشی از مصرف دارو، مواد مخدر و دیگر بیماری های جسمی نیست.

شدت اختلال کابوس شبانه به میزان خواب های بد بستگی دارد:

  • اختلال شدید به مواردی گفته می شود که در آن شخص هر شب خواب بد می بیند.
  • اختلال متوسط به مواردی گفته می شود که تکرار کابوس ها بیش از یک بار در هفته است.
  • اختلال خفیف شامل دیدن خواب یک بار کابوس یا کمتر در هفته می شود.

این اختلال چقدر شایع است؟

کابوس دیدن در کودکان بیشتر شایع است و با افزایش سن شیوع آن کاهش می یابد.

بیش از 40 درصد از کودکان دچار کابوس های گاه به گاه می شوند، حدود 20 درصد از آنان کابوس های مکرر دارند.

در حالی که حدود 30 درصد از بزرگسالان یک یا دو بار در ماه دچار کابوس می شوند و 2 درصد از بزرگسالان بیشتر شب ها این حالت را تجربه می کنند.

علت کابوس دیدن چیست؟

برخلاف راه رفتن در خواب و ترس های شبانه، کابوس علل ژنتیکی ندارد.

اختلال کابوس شبانه به مشکلات و اختلالات روانی مانند اختلال شخصیت مرزی و اسکیزوفرنی برمی گردد، اما می تواند علل غیرروانی نیز داشته باشد.

اختلال استرس پس از سانحه رایج ترین علت دیدن کابوس های شبانه است. کابوس هایی در مورد واقعه ای که فرد در آن حضور داشته است، باعث ناراحتی و اضطراب بیشتر در شخص می شوند.

کابوس ها بیشتر در یک سوم انتهایی شب، در حالی که چرخه خواب دارای رم بیشتری است، دیده می شوند.

بهداشت ضعیف خواب، استرس، حوادث تروماتیک، و اختلالات خواب می توانند از دیگر علل دیدن خواب های بد و ترسناک باشند.

اختلالاتی مانند سندرم پاهای بی قرار و آپنه خواب نیز در این مسئله دخیل هستند.

کابوس دیدن به خاطر مصرف دارو:

برخی داروها می توانند عامل اختلال کابوس شبانه شوند. کابوس می تواند ناشی از قطع مصرف دارو یا موارد مخدری باشد که بر رم خواب تاثیر می گذارند، مانند مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین، الکل یا داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای. بتا بلاکرها و آگونیست های دوپامینرژیک نیز می توانند باعث تحریک کابوس شوند.

اختلال استرس پس از سانحه و کابوس های شبانه:

این اختلال ترکیبی از علائمی است که در نتیجه حضور در یا مشاهده یک تروما ایجاد می شوند. مشخصه آن افکار آزاردهنده، کابوس و فلش بک هایی در مورد حادثه است.

شخصی که دچار اختلال استرس پس از سانحه باشد، تحریک پذیری بیشتری دارد، بدین معنی که به محیط واکنش بیشتری نشان می دهد. اضطراب بیش از حد، اختلال در خواب، و اختلال پانیک از عوارض این اختلال است.

چرا PTSD بر خواب تاثیر می گذارد؟

این اختلال خود از واکنش های محیط ناشی می شود. برخی از تحقیقات نشان می دهند که عوامل ژنتیکی دخیل در حامل های سروتونین، ماده شیمیایی مغز که سیگنال ها را انتقال می دهد، در این مورد نقش دارند. همچنین، سروتونین بر خلق و خو و خواب نیز موثر است.

افسردگی و کابوس:

دیدن خواب های ترسناک می تواند به دلیل ابتلا به دیگر اختلالات روانی مانند افسردگی، اختلال پانیک، اسکیزوفرنی و اختلالات شخصیت باشد.

دیدن مکرر کابوس می تواند این دسته افراد را به خودکشی سوق دهد.

در بیمارانی که دچار اسکیزوفرنی و اختلالات روانپریشی هستند، تمایز بین کابوس و هذیان دشوار است و به گزارش درست از سوی بیمار و تشخیص درست خواب و بیداری بستگی دارد.

درمان خواب بد دیدن:

درمان به علت بروز کابوس بستگی دارد. اگر روانشناس تشخیص دهد که اختلال کابوس شبانه به دلیل PTSD همراه با اضراب و حملات پانیک است، نوعی از درمان تحت رفتار درمانی شناختی برای آن تجویز می شود.

این درمان به بیمار کمک می کند که الگوهای فکری خود را در مورد تروما تغییر دهد و در مدیریت خشم، حس گناه و ترس همراه با تروما عملکرد بهتری داشته باشد.

درمانگر می تواند به بیمار کمک کند که روند واقعه را بررسی کند، یاد بگیرد که خود را به خاطر آن سرزنش نکند و دریابد که واقعه تقصیر او نبوده است.

تکنیک های آرام بخشی مانند تکنیک های تنفس عمیق و آرام سازی عضلات می توانند به بهبود اضطراب کمک کنند.

دارودرمانی:

همان طور که گفته شد مصرف دارو یا قطع آن خود می تواند عاملی برای شروع کابوس باشد.

برای درمان کابوس های شبانه با ریشه PTSD، افسردگی یا دیگر اختلال روانی می توان از داروهایی نظیر بنزودیازپین استفاده کرد. این سری دارو ها با کاهش فعالیت مغز فرد مبتلا به کاهش خواب های بد کمک می کند.

مصرف دارو همان قدر که مفید است، می تواند با عوارض جانبی نیز همراه باشد که با عوارض جانبی قرص های خواب برابری می کند.

مصرف دارو می تواند اعتیادآور باشد و فرد برای رهایی از کابوس به دوز بالاتری از دارو نیاز خواهد داشت.

مدیتیشن و ذهن آگاهی:

همانطور که گفته شد کابوس می تواند به دلیل تنش و استرس باشد.

مدیتیشن و ذهن آگاهی یکی از بهترین روش های خلاصی از تنش های روحی و روانی است.

با انجام مدیتیشن شما به روح و جسم خود آرامش بی نظیری را هدیه می دهید.

کابوس های شما بیشتر درباره چه هستند؟ آیا می توانید ریشه دیدن کابوس را در خودتان حدس بزنید؟ نظراتتان را در این مورد با ما در میان بگذارید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (540 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (421 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (203 نظر) نگاهی به رسم جالب هر شبِ خانواده رهبر معظم انقلاب قبل از خواب (121 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (121 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (31 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (19 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (14 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (13 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (9 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (9 نظر) (عکس) خلاقیت یک هنرمند خوش ذوق با سنگ های موجود در طبیعت/هزار آفرین به این ذهن خلاق (7 نظر) نگاهی به کیک تولد قلبی شکل مادر عینکی سردار آزمون ؛ انتخاب کیک سوپر استار فوتبال منحصر بفرد است (6 نظر) حضور رهبر انقلاب پای صندوق رأی بدون عصا و ایستاده و سرحال در سن 85 سالگی / چون تو را نوح است کشتیبان، غم مخور (6 نظر) (عکس) گریه های تلخ نسرین مرادی، فریده سریال نون خ در روز تشییع پیکر همسر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی (4 نظر)
تیتر امروز   
فال روزانه امروز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز جمعه 15 تیر 1403
فال انبیاء روزانه جمعه 15 تیر ماه 1403
فال قهوه با نشان روز جمعه 15 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 15 تیر 1403 + فیلم
پزشکی قانونی پس از 5 سال نظر داد: مرد همسرکش، جنون دارد
فال ابجد روزانه جمعه 15 تیر 1403
نام واقعی الهام حمیدی که اصلش زیباتر است/ خانم بازیگر یک عمر اشتباه خودش را معرفی کرد
مهمترین مساله پیش روی نهمین رئیس جمهوری ایران چیست؟
رشد مشارکت به سود پزشکیان است یا جلیلی؟
همسر رهبر معظم انقلاب: من خواهر آقای هاشمی رفسنجانی هستم/ترفند خلاقانه رهبر و همسرشان برای دیدن هاشمی رفسنجانی در زندان سیاسی
بتول خانم یک تنه آمار مشارکت روستا را بالا برد / رای‌های خاموشی که در مغازه کوچکش زنده کرد
عجیب ترین تابستانی که با برف و یخبندان آغاز شد! برف و سرمای تابستان 3 نفر را کشت
جشن فارغ‌التحصیلی پزشکان آینده کنار امام رضا(ع) + فیلم و عکس
رونمایی از فونت اختصاصی دانشگاه شریف با هدف ارتقای هویت بصری
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ...