ورم لبها بوسیله التهاب زمینه ای یا تجمع مایعات در زیر پوست لبها بوجود می آید. موارد زیادی می توانند موجب تورم لب شوند، از مشکلات جزئی پوست گرفته تا واکنشهای شدید آلرژیک. در این مطلب در مورد علتهای احتمالی و علائم همراه آن و درمانهایی که باید برای تورم لب انجام شود، چیزهایی را یاد خواهید گرفت.جندین بیماری می تواند موجب ورم لبها شود. بعضی از این بیماریها جدی یا حتی کشنده هستند در حالی که بقیه موارد خود بخود قابل حل هستند. هر وقت لبهای شما متورم شدند و ظرف چند روز از بین نرفتند در صورتی که نتوانستید علتی برای آن پیدا کنید و این وضعیت همراه با دشواری در تنفس است یا اگر مشکوک به بیماریهای خطرناک شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.مجموعه ای از عوامل موجب تورم لب می شوند که علائم متفاوتی هم ایجاد می کنند از جمله مشکلات پوستی و واکنشهای آلرژیک شدید. افرادی که دچار تورم لبها می شوند تا علائم خاص آنها و علل ممکن را تعیین کنند تا بتوانند درمان مناسب را دریافت کنند. علائم دیگر عبارتند از:
- قرمزی
- درد
- حساسیت به لمس
- ترک پوست
اغلب اوقات ورم لبها به علت حساسیت آلرژیک به مواد محیط، غذاها یا داروها است. سه عامل تحریک کننده در زیر توضیح داده شده اند.
دلایل تورم صبحگاهی لب ها
دلایل مختلفی می توانند موجب تورم لب ها هنگام صبح شوند که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آکنه و جوش
برخی افراد مبتلا به آکنه و جوش ممکن است متوجه تورم لب های خود شوند. این شرایط به ویژه در مورد آکنه کیستیک صادق است که معمولا دردناک تر و بزرگ تر از آکنه عادی است.
آلرژی ها
آلرژی یکی از شایع ترین دلایل تورم لب هاست. یک واکنش آلرژیک زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی واکنشی عجیب و غیر طبیعی به ماده ای که به عنوان آلرژن شناخته می شود، نشان می دهد. از جمله آلرژن های غذایی رایج می توان به نرمتنان صدفدار، بادام زمینی، شیر گاو، سویا، محصولات لبنی، فلفل های هالوپینو، گندم، و برخی افزودنی ها اشاره کرد. هر یک از آنها می توانند موجب ترشح هیستامین ها شده و تورم لب ها را در پی داشته باشند. واکنش های آلرژیک می توانند به واسطه برخی داروها، قرار گرفتن در معرض پوست حیوانات، گرد و غبار، گرده گیاهان، یا زهر حشرات نیز شکل بگیرند.
سلولیت صورت
سلولیت به عنوان التهاب بافت های بدن تعریف می شود و همان گونه که مشخص است سلولیت صورت شامل بروز التهاب در بافت های واقع در صورت می شود. این می تواند هر بخش صورت از جمله لب ها را تحت تاثیر قرار دهد.
هیپوکسی
هیپوکسی (افت اکسیژن خون) با آپنه خواب، نیش حشرات، و واکنش های آلرژیک پیوند خورده است. همچنین، غذا خوردن پیش از خواب ممکن است موجب هیپوکسی شود و اگر با زخم، تاول یا بریدگی مواجه نیستید، این به احتمال زیاد مقصر اصلی است. افراد مبتلا به هیپوکسی به طور مکرر با لب های متورم از خواب بیدار خواهند شد.
هرپس دهانی
این عفونت به واسطه ویروس هرپس سیمپلکس شکل می گیرد. افزون بر تورم لب ها هنگام صبح، ظهور تبخال ها در گوشه های دهان یا لب ها یکی دیگر از عوارض ابتلا به این عفونت است.
وضعیت خواب
حتی روش خوابیدن شما بر این که چگونه از خواب بیدار خواهید شد، تاثیرگذار خواهد بود. اگر در وضعیتی عجیب که روی لب ها فشار وارد می کند، بخوابید، تورم لب ها پس از بیدار شدن چندان دور از ذهن نخواهد بود.
لب های آفتاب زده
لب ها نیز مانند هر قسمت دیگر بدن، در برابر اشعه مضر UV نیاز به محافظت دارند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید می تواند باعث خارش و سوزش شود که این ممکن است منجر به حساسیت و تورم لب ها شود. آسیب این قرار گرفتن طولانی مدت می تواند تبدیل به یک بیماری جدی به نام آکتینیک کیلیتیس شود.دکتر روسلت پکامام، متخصص درمان پوست، که در حال حاضر در بیمارستان های تگزاس به مداوای بیماران می پردازد، هشدار داده است که: آکتینیک کیلیتیس تغییر اندازه و ترک ترک شدن لب هاست که از نور خورشید ناشی می شود و در بعضی موارد ممکن است به سرطان پوست نیز تبدیل شود.بیماری آکتینیک کیلیتیس گاهی به نام «لب های ملوانی» نیز شناخته شده و همچنین با مواردی مثل حجیم شدن لب پایین یا به طور کلی مطابق نبودن شکل لب ها با یک لب معمولی نیز تعریف می شود. به گفته درمن LZ این میازن وقوع این بیماری در مردان سه برابر بیشتر از زنان است.دکتر کرولاین آ. چانگ، استادیار بالینی متخصص پوست در دانشکده پزشکی آلپرت دانشگاه براون، توضیح می دهد:
«آکتینیک کیلیتیس معمولا در افراد مسنی شایع است که زمان زیادی از وقت خود را در خارج از منزل گذرانده اند. این بیماری باید توسط متخصص پوست محلیِ فرد درمان شود.»دکتر گابریل وایچرت استاد زیبایی شناسی پزشکی با سابقه تدریس در نانایمو دانشگاه بوستون، توصیه می کند هنگام حضور در نور مستقیم خورشید از کلاه استفاده کرده و برای ساعات خارج از منزل، یک کرم ضد آفتاب حداقل SPF 30 با مواد معدنی کافی مانند روی و تیتانیوم استفاده شود؛ چراکه آنها ماندگاری بهتر و بیشتری دارند.دکتر کاساردیجان معتقد است که استفاده از مواد معدنی نکته ای کلیدی ست: «استفاده از کرم لب که حاوی مواد معدنی باشد مانند کرم ضد آفتاب SPF 45 تهیه شده توسط متخصصین پوست. لازم به ذکر است که این کرم را هر یک تا دو ساعت مجددا به لب ها بمالید.»