به طورمعمول رنگ لثه صورتی است، اما بنا به رنگدانه موجود در لثه می تواند قهوه ای یا سیاه هم باشد. لثه بافتی سخت دارد تا بتواند دندان ها را درخود نگه دارد، اما باید بدانید اگر رنگ لثه شما تغییر کرد نشان دهنده یک مشکل است و باید برای تعیین علت با پزشک مشورت کنید.
عوامل و بیماری هایی که باعث سیاه شدن لثه ها می شوند:
ملانین:
یکی از عوامل تیره شدن رنگ لثه ها، انباشته شدن ملانین (رنگدانه های تیره) در لثه می باشد. این اتفاق برای افرادی که دارای پوست تیره هستند بیشتر از افرادی که دارای پوست سفید رنگ هستند می افتد. به علاوه عوامل ژنتیکی هم می توانند باعث تیره شدن رنگ لثه ها بشود. همانطور که می دانید رنگ لثه می تواند به طور طبیعی در افراد مختلف متفاوت باشد. بالا بودن میزان ملانین در بدن افرادی که دارای پوست تیره تری هستند باعث به وجود آمدن لکه های تیره در لثه و یا تیره شدن رنگ آن می شود. در نتیجه تیره بودن رنگ پوست و لثه ها در صورت بالا بودن ملانین امری طبیعی است.
سیگار کشیدن:
کشیدن سیگار می تواند باعث تغییر رنگ لثه شود. سلول های تولید کننده ی رنگدانه های پوست، مو و چشم در بدن ملانوسیت (melanocytes) نام دارند. نیکوتین موجود در سیگار ملانوسیت را تحت تاثیر قرار داده و باعث تولید بیشتر ملانین در بدن می شود. لثه ها کم کم به رنگ قهوه ای یا سیاه تغییر رنگ می دهند. این تغییر رنگ ناشی از سیگار کشیدن ممکن است کلیه نواحی داخل دهان و لب پایین را تحت تاثیر قرار دهد.
مصرف برخی از داروها:
مصرف برخی از داروها مانند مینوسیکلسن (Minocycline) که برای درمان تعدادی از بیماری های عفونی به عنوان مثال بیماری کلامیدیا استفاده و بعضی از داروهای ضد افسردگی ممکن است سبب تغییر رنگ در لثه ها شود. این داروها باعث تجمع رنگدانه ها در بافت ها و یا بی رنگ شدن آنها می شود. اگر با شروع مصرف دارویی متوجه تغییر رنگ در لثه و دهان خود شدید، حتما به متخصص دندانپزشک خود مراجعه کرده تا داروهای جایگزین برایتان تجویز کنند.
آمالگام (ماده پرکننده ی دندان):
تغییر رنگ ناشی از فلز آمالگام ممکن است در هر قسمتی از دهان ظاهر شود اما معمولا در نزدیکی و کنار دندان پرشده به توسط آمالگام به وجود می آید. لثه به رنگ سیاه، خاکستری و یا آبی تغییر رنگ می دهد. آمالگام ترکیبی از چند فلز است که برای پر کردن و درمان دندان پوسیده به کار می رود. اگر ذراتی از این ماده به خارج از محدوده ی استفاده شده رانده شود، به زیر بافت لثه نفوذ کرده و رنگ آن را تغییر می دهد.
بیماری نکروز و التهاب لثه:
یکی از بیماری های عفونی و خطرناک مربوط به لثه، نکروز شدن بافت لثه ای است. این بیماری باعث از بین رفتن بافت های زنده ی نگهدارنده ی دندان و لثه و لایه ی نازک استخوانی فک می شود. بنابراین مرگ سلول های بافت لثه در اثر عفونت باعث سیاه شدن لثه می شود. از علائم آن میتوان به تب، احساس درد لثه ها، بوی بد دهان و خونریزی در لثه اشاره کرد. دلایل بیماری نکروز میتواند علاوه بر سیگار کشیدن، استرس و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مربوط به بیماری های عفونی و ایدز باشد. اگر این بیماری ها به موقع درمان نشوند، میتوانند به بافت های داخلی و استخوان ها نفوذ کنند و این بسیار خطرناک است. برای درمان نکروز حاد لثه باید از آنتی بیوتیک و یا جراحی بافت های مرده ی لثه استفاده کرد.
عامل دیگر ی که سبب تغییر رنگ لثه می شود، التهاب شدید لثه می باشد. این التهاب باعث رشد سریع باکتری ها در دهان و لثه می شود. التهاب لثه ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، استرس، کم خوابی و یا رژیم غذایی نادرست به وجود بیاید. التهاب حاد لثه باعث تشکیل یک لایه ی نازک مرده و تیره رنگ روی لثه ها می شود. شستشوی دهان با دهانشویه و رعایت بهداشت دهان و دندان و لثه ها به طور منظم می تواند از تکرار بیماری های عفونی جلوگیری کند.
روش های خانگی و گیاهی برای رفع سیاهی لثه :
روغن اسانس اکالیپتوس:
اکالیپتوس به دلیل خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی خود به عنوان درمان معجزگر برای هزاران بیماری شناخته شده است. یک قطره کوچک از این روغن برای از بین بردن چرک و سیاهی دندان لازم است، تا باکتری های مضر را در دهان از بین برده و التهاب لثه را تسکین دهید. زمانی که به این مشکلات رسیدگی شود، دهان در شرایط مناسبی برای بهبود لکه های سیاه روی لثه خواهد بود. البته، خاصیت ضد باکتریایی روغن اکالیپتوس تاثیر زیادی به سرعت بخشیدن این فرآیند دارد.
برگ های مریم گلی:
یکی دیگر از روش های درمان گیاهی برگ های مریم گلی است که می توان آن را به دفعات برای سلامت دندان و لثه به کار برد.برگهای مریم گلی را به عنوان داروی نیروبخش به طور مستقیم روی دندان ها و لثه بزنید و یا به صورت چایی دم کنید.
چای سبز:
چای سبز به طور گسترده به دلیل داشتن خواص درمانی متعدد ،مشهور است .با نوشیدن چای سبز به سادگی لثه های سیاه را درمان کنید . راز خاصیت درمانی قوی چای سبز به دلیل وجود غلظت بالای این آنتی اکسیدان ها درون آن است. این مواد طبیعی قادر به مبارزه با انواع بی شماری از باکتری های مضر هستند، از جمله آن هایی که ممکن است لثه را سیاه کنند.
میخک:
میخک با خاصیت ضد باکتریای، ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی که دارد برای سلامت دهان و لثه بسیار موثر است با تحریک ترمیم بافت لثه آسیب دیده می توانید به سرعت هر قسمت تیره را از بین ببرید .میخک درمانی زمانی موثر است که برگ ها به طور مستقیم بر روی لثه ماساژ داده شود.
روغن کنجد:
روغن کنجد با توجه به خاصیت سم زدایی که دارد از تجمع پلاک ها و جرم هاجلوگیری می کند و میکروب ها را ازبین می برد.با کاهش پلاک و جرم ها به طور معمول رنگ سالم به سرعت به دهان باز می گردد. برای گرفتن نتیجه بهترم قدار کمی از روغن را قرقره کنید. برای جذب بهتر سموم می توانید روغن را کمی گرم کنید.
قرقره آب نمک :
نمک نیز یک ضد باکتری است.یک لیوان آب پر کنید و یک قاشق سوپ خوری نمک به آن اضافه کنید .همچنین می توانید چند قطره روغن اسانس لیمو به آن بیفزایید.این نسخه هر شب قبل از خوابیدن و یا هنگام مسواک زدن توصیه می شود