پیوره (pyorrhea) یا پیرادندان آماس (Periodontitis) بیماری عفونی و به بیماری بافت های اطراف دندان شناخته می شود.این بیماری در ناحیه لثه ها و سایر نسوج نگه دارنده دندان بروز پیدا می کند به طوری که از پای دندان ها خونابه می آید و دهان بد بو و عفونی می شود.شیوع پیوره که نوعی جدی تر از بیماری لثه است با افزایش سن بیشتر می شود و نزدیک به ۵۰ درصد بالغین بالای ۴۵ سال به نوعی با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند.در تعریف علمی، پیوره التهاب بافت های پیرادندانی است که به ویرانش رباط های پیرادندانی و استخوان آرکی در ناحیه مبتلا، منجر می شود.باید بدانید؛ پیوره پیشرفته می تواند به لق شدن و حتی افتادن دندان ها منجر شود.
علائم بروز پیوره
مهم ترین علامت پیوره، ورم لثه هاست که باعث می شود لثه ها به راحتی دچار خون ریزی شوند؛ به ویژه موقع مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان.
سایر علایم و نشانه های آن نیز عبارتند از:
- بوی تعفن دهان
- نرم و حساس شدن لثه ها
- تجمع چرک در خط لثه (جایی که لثه همچون گریبانی دندان را دربرمی گیرد)
- چین و چروک خوردن لثه در فاصله ای دورتر از دندان
- لق شدن دندان و تغییراتی در نحوه استقرار دندان.
علل پیوره دندان
تشکیل ماده پلاک مهمترین عامل پیوره دندان به حساب می آید، با این حال علل دیگری که می توانند منجر به پیوره دندان شوند، عبارتند از:
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی که در طی بارداری، بلوغ، یائسگی و عادات ماهیانه رخ می دهند می تواند موجب حساس تر شدن لثه ها و افزایش احتمال التهاب آنها شود.
بیماری
بیماری هایی نظیر سرطان و HIV که بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارند، می توانند وضعیت لثه ها را تغییر دهند. از آنجایی که دیابت با توانایی بدن برای استفاده از قند خون ارتباط دارد، احتمال ابتلا به عفونت شامل بیماری های پریودنتیت و پوسیدگی دندان در بیماران دیابتی به بالاترین حد خود می رسد.
اثرات کلی پیوره بر روی بدن
پیوره باعث افزایش تعداد باکتری های موجود در خون ، به خصوص هنگام مسواک زدن و جویدن غذاها می شود. شواهد کافی برای تایید این واقعیت وجود دارد که این باکتری های مضر و التهابات ناشی از آن می توانند باعث افزایش احتمال خطر برای بروز بیماری ها و مشکلات زیر شوند :
انفارتاکوس میوکارد (حمله قلبی):
باکتری های موجود در خون باعث جمع شدن پلاکت ها و در نتیجه ایجاد لخته در رگ های خونی (آترواسکلروز) می شود.
سکته مغزی :
به دلیل مسدود شدن شرایین ناشی از باکتری های موجود در خون اتفاق می افتد.
زایمان زودرس:
افزایش درد زایمان در زنان باردار.
- تولد نوزادان با وزن کم.
- در افراد بالای 60 سال، اختلالات حافظه ، افسردگی ، گردش خون ضعیف و سایر اختلالات مغزی.
- سرطان و اختلال نعوظ.
- حفظ قند خون در بیماران دیابتی مبتلا به پیوره نسبت به بیماران دیابتی بدون پیوره به دلیل وضعیت التهابی سیستمتیک ثابت ، ناشی از التهابات پریودنتال، بسیار دشوار تر است. بنابراین لازم است که تمام بیماران دیابتی، تحت آزمایش دهان و دندان قرار بگیرند تا دچار عفونت های لثه ( پیوره ) نشوند .
چگوه می توان پیوره را تشخیص داد ؟
بیماران باید بدانند که التهاب لثه و تخریب استخوان های اطراف آن در اکثر مواقع بدون درد است و در بسیاری از موارد قبل از اقدام به درمان این بیماری ، پیوره پیشرفت چشم گیری داشته است . در صورت دارا بودن هر یک از علائم زیر باید به یک متخصص پریودنتیست که به عنوان " پریودنتولوژی " نیز معروف هستند ، مراجعه کنید :
- قرمز شدن یا خونریزی لثه ها هنگام مسواک زدن و یا دشوار بودن گاز زدن مواد غذایی سفت مانند سیب
- ورم مکرر لثه
- ایجاد فاصله تدریجی بین دندان ها
- بوی بد دهان و وجود طعم فلز در آن
- از بین رفتن لثه ها و بیرون آمدن قسمت داخلی دندان ها ( این امر همچنین ممکن است در اثر استفاده شدید از مسوک نیز بروز پیدا کند )
- ایجاد فاصله بین لثه ها و دندان ها که ممکن است به بیش از 6-7 میلی متر برسد. (برای درمان این مشکل نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ها و حتی انجام عمل جراحی به منظور پیوند استخوان وجود دارد ؛ چرا که احتمال برز عفونت های جدی و خطر ابتلا به سایر بیماری های دندان وجود خواهد داشت ).
- در مراحل پیشرفته تر این بیماری، دندان ها رفته رفته شل شده و حتی ممکن است از لثه جدا شوند.