ناهنجاری فک و دندان (مال اکلوژن) مشکل شایعی است که معمولاً در هنگام ایجاد اخلال در امور مهمی مانند جویدن یا گاز زدن به غذا مشخص می شود و یا در صورتی که لب ها حتی هنگام بسته بودن دهان نیز روی هم قرار نگیرند. بیش از حد بودن شدت این ناهنجاری ها بروز مشکلات دهان و دندان را در پی دارد و در شیوه گفتار و غذا خوردن فرد اختلال ایجاد می کند و به پوسیدگی دندان و مینای دندان می انجامد. انحراف های آناتومیک متعددی باعث درد و تنش در فک و عضلات گردن و در نهایت درد مفصل فک، سردرد و درد صورت می شود. یکی از شایع ترین این ناهنجاری ها عقب بودن فک بالا است که از جمله عوارض آن می توان به نامتناسب و نامتقارن شدن صورت اشاره کرد که زیبایی فرد را تحت الشعاع قرار می دهد. بر همین اساس، رایج ترین دلیل مراجعه به متخصص ارتودنسی را می توان اختلال های فکی ـ دندانی (جابجایی، انحراف، جلو و عقب بودن فک) دانست.
علائم و نشانه های مشکلات فک
بعضی از علائم اختلال های فکی و دندانی عبارت اند از:
- نامنظم بودن دندان ها و فاصله بین دندان
- غیرطبیعی بودن چهره
- احساس ناراحتی یا دشواری هنگام جویدن یا گاز زدن غذا
- بیمار در موارد نادر از مشکلات گفتاری، ازجمله نوک زبانی صحبت کردن، رنج می برد
- تنفس از راه دهان
جلو آمدگی فک بالا (دندان گرازی) چیست؟
این عارضه یک نوع جفت نشدن یا همتراز نبودن ردیف بالایی دندان ها با ردیف پایینی می باشد که سبب می شود دندان های بالایی نسبت به دندان های پایینی به سمت جلو پیشروی کنند. جلو آمدگی فک بالا ممکن است سبب ایجاد چانه کوچکتر از حد طبیعی، سردرد، درد در ناحیه فک و صورت خیلی گرد شود.
افرادی که جلو آمدگی شدید فک دارند به صورت ناخودآگاه فک ها را بهم فشرده و دندان ها را به هم می سایند. در طول سال ها، مساله دندان گرازی و جلو آمدگی فک بالا در ایجاد بسیاری از مسائل مربوط به دندانپزشکی مثل بیماری های لثه و پوسیدگی دندان دخیل بوده است. در موارد شدید، این عارضه حتی ممکن است روی صحبت کردن و توانایی جویدن صحیح غذا تاثیر بگذارد.
جلو آمدگی فک بالا همچنین روی مفصل فک گیجگاهی ( TMJ) که فک را به جمجمه متصل می کند، تاثیر می گذارد. درد فک که با این عارضه مرتبط می باشد عموما به نام TMJ pain یا درد TMJ شناخته می شود. در موارد حاد، افراد مبتلا، دردی را که از ناحیه TMJ یا مفصل فک گیجگاهی به وجود می آید، تجربه می کنند که سبب ایجاد سردرد و حتی میگرن می شود.جلو آمدگی فک بالا همچنین ممکن است با کاهش حجم مسیر هوایی در طول خواب، سبب ایجاد آپنه (خفگی و ایست موقت تنفسی) گردد.
ارتودنسی
در این نوع ارتودنسی بیمار دارای عقب ماندگی خفیف تا متوسط فک پایین و جلو زدگی فک بالا شده است .روش های درمان متفاوتی توسط ارتودنتیست شما به شما پیشنهاد خواهد شد.برنامه ریزی برای درمان کلاس II همیشه یک برنامه به چالش کشیده شده و بحث برانگیز بوده است.ارتودنتیست شما قادر است فاصله افقی بین دندان های بالا و پایین شما را بوسیله عقب بردن قوس دندانی بالا و جلوتر آوردن قوس دندانی پایین برطرف کند.کشیدن دو دندان آسیای کوچک در طرفین فک بالا یکی از راه حل های درمان این ناهنجاری فکی است.استفاده از الاستیک های بین فکی نیز می تواند بعنوان راه حل دیگری از طرف ارتودنتیست تان به شما پیشنهاد شود.در نهایت نتیجه بدست آمده در هر نوع درمان ایده آل بوده و رضایت خاطر بیمار و ثبات نتایج درمان را در بر خواهد داشت