امروزه از لیزر درمانی برای کاهش درد TMJ، برداشتن کک و مک، سفید کردن دندان، لازیک درمان آب مروارید، برداشتن تومورها، جراحی زیبایی، درمان بیماری های لثه و بسیاری از عمل های جراحی دیگر استفاده می شود.ایمپلنتولوژی نیز به عنوان یک درمان قابل قبول و با نرخ موفقیت بالا در دهه های اخیر معرفی شده است. لیزر نیز از سال ۱۹۸۹ با هدف غلبه بر برخی مشکلات ایجاد شده توسط روش های دندانپزشکی قدیمی به عنوان روش نوین درمانی در دندانپزشکی معرفی شد. با پیشرفت های اخیر مشخص شد؛ ترکیب این دو تکنولوژی می تواند موجب شود بیمار تجربه درمانی بسیار بهتری داشته باشد. پس از اولین استفاده از لیزر، کاربرد آن به سرعت طی چند دهه اخیر رشد پیدا کرده و در چند سال اخیر نیز با رشد قابل توجهی مواجه شده است. در حال حاضر روش های درمانی متعددی در دندانپزشکی با استفاده از لیزر انجام می گیرد. لیزر ها معمولا بر اساس طول موج و بافتی که می توانند روی آن تاثیر داشته باشد؛ طبقه بندی می شوند. البته باید توجه کرد که از تمام طول موج های لیزر های دندانپزشکی نمی توان برای تمام روش های درمانی ایمپلنت دندان با لیزر استفاده کرد
امروزه با وجود پیشرفت ها در زمینه پزشکی، لیزر دندانپزشکی از جمله رشته هایی است که اگر چه کمی دیرتر از سایر رشته ها وارد حیطه استفاده از لیزر در درمانهای دندانپزشکی شد ولی انقلابی ایجاد کرد که همچنان ادامه دارد. در روشهای قدیمی دندانپزشکی ،به دلیل وجود درد ،خونریزی و بخیه والدین فرزندان خود را با زحمت بسیار به دندانپزشک می سپردند. ولی با روش جدید احتیاج به تحمل سختی نیست. در گذشته وقتی دندانی دچار پوسیدگی عمیق و آبسه میشد بیمار با مشکلات زیادی مواجه بود. دندانپزشکان معمولا اجازه نمی دادند که دندان طفل به مرحله آبسه برسد آنها ابتدا تمام عصب را درمی آوردند و سپس با داروهای مختلف و متعددی مدخل ریشه را فیکس می کردند. اما امروزه با لیزر طفل شما نه دردی تحمل می کند و نه تورمی می بیند. با لیزرهای کم توان، دندانپزشک علاوه بر اینکه دندان را استریل و ضد عفونی میکند بلکه التهاب لثه و دندان را کاهش می دهد که این خود باعث کاهش درد می گردد.
درمان بافت سخت (دندان ها)
پوسیدگی دندان: از لیزرها برای برداشتن پوسیدگی های درون دندان و آماده سازی مینای اطراف پوسیدگی برای دریافت ماده پرکننده استفاده می شود.
تشخیص دهنده پوسیدگی: برای تشخیص زودهنگام حفره های تولید شده توسط محصولات جانبی پوسیدگی دندان از لیزرهای بافت نرم کم شدت استفاده می شود.
سفید کردن دندان: از لیزرها برای سرعت بخشیدن به عمل سفید کردن دندان نیز استفاده می شود. در اینجا، محلول سفید کننده پیروکسید، که روی سطح دندان مالیده می شود، با استفاده از انرژی لیزر فعال شده و این سرعت فرایند سفید کردن دندان ها را افزایش می دهد.
آماده سازی و پر کردن دندان: در هنگام استفاده از لیزرهای دندانپزشکی بافت سخت، دیگر به بی حسی موضعی و دریل های دندانپزشکی سنتی نیازی نیست. لیزر مورد استفاده برای پر کردن دندان، باکتری های موجود در حفره دندان را می کشد که این خود باعث افزایش دوام درمان انجام شده روی دندان ها می شود.
درمان بافت نرم (لثه ها):
افزایش طول دندان: لیزر دندانپزشکی می تواند در تغییر شکل بافت لثه (بافت نرم) و استخوان (بافت سخت) مورد استفاده قرار گیرد تا ساختار دندانی سالم بیشتری نمایان شود؛ مانند عمل جراحی افزایش طول تاج دندان این تغییر شکل نیز باعث تقویت پایه دندان می شود.
لبخند لثه ای: با لیزر دندانپزشکی می توان بافت لثه را تغییر شکل داده تا سطح بیشتری از دندان نمایان شده و ظاهر لبخند لثه از بین برود.
عضله متصل (فرنول): فرنکتومی لیزری یک روش عالی برای درمان کودکانی است که زبان آنها دچار گرفتگی شده و نوزادانی که قادر شیر خوردن به دلیل محدودیت در حرکات زبان نیستند. فرنکتومی به کاهش و رفع اختلالات تکلمی نیز کمک می کند.
چین های بافت نرم (اپولیس): با لیزر دندانپزشکی می توان بودن نیاز به بخیه و با روشی بدون درد چین های بافت نرم که به دلیل نامناسب بودن دندان مصنوعی ایجاد شده اند را درمان نمود.