انتخاب خمیردندان باید بسته به نوع و جنس دندان های افراد مصرف کننده صورت بگیرد. برای سفیدکردن دندانهایتان می توانید از روش های خانگی مختلفی کمک بگیرید. قبل از تهیه خمیردندان باید به مواد تشکیل دهنده آن ها دقت کنید. اگر دندان هایی سالم و قوی می خواهید باید آن ها را با مسواک و خمیردندان مناسب شست و شو دهید.به طور کلی یک خمیر دندان مناسب باید فرآیند زدودن و پاک کردن پلاک دندان را بدون آسیب به مینا یا عاج دندان تسهیل کند، از خاصیت تمیزکنندگی خوبی برخوردار باشد و زیبایی دندان را حفظ کند. همچنین باید با پوست و مخاط دهان سازگاری داشته و بزاق را زیاد کند و علاوه بر آن طعمش مطبوع باشد.ترکیب خمیر دندان ها از زمان معرفی آنها، دستخوش تغییرات بسیاری شده است. با وجود این مساله، جزء تقریبا ثابت در ترکیب اکثریت خمیر دندان ها، ماده ساینده آن است. معمولا خمیر دندان های سفیدکننده حاوی درصد بیشتری از مواد ساینده هستند و در نقطه مقابل خمیر دندان های ضد حساسیت حاوی مواد ساینده کمتری هستند.خمیردندان های سفیدکننده رنگ دندان ها را از طریق سایندگی یا مکانیسم های شیمیایی از بین می برند. این نوع از خمیر دندان ها همچنین حاوی بعضی مواد شیمیایی سفیدکننده مانند پراکسیدها هستند. چیزی که باعث نگرانی است، این که استفاده مکرر از پراکسیدها یا محصولات حاصل از متابولیسم این است که می تواند به رشد ارگانیسم های مضر ازجمله قارچ ها و پیدایش بیماری هایی مانند زبان سیاه مودار منجر شود. پراکسیدها ممکن است باعث آسیب به پالپ یا بافت های نرم نیز بشوند. تأخیر در ترمیم زخم ها هم از دیگر عوارض استفاده طولانی مدت از خمیر دندان های سفیدکننده حاوی پر اکسیدها هستند.
به گفته پزشکان انتخاب یک خمیردندان مناسب می تواند گیج کننده باشد، چون گزینه های بسیار زیادی وجود دارد.
نکات مهم: قاعدتا همیشه بایستی بر روی جعبه خمیردندان استاندارد های لازم موجود باشد. این مهر گواه این است که محصول، آزمایش شده، ادعاهای آن صحه گذاری شده اند و عناصر آن مفید هستند. اگراز ژل استفاده کنید یا از خمیر، چه طعم دارچین، چه نعناع، به یاد داشته باشید که این ها هیچ کدام، هیچ تاثیری در فواید خمیر دندان شما ندارد.
در صورتی که دندان های زردی دارید:
خمیردندان های سفیدکننده حاوی مواد ساینده ملایم، به سفید شدن دندان ها کمک کرده و از بوجود آمدن لکه های بیشتر جلوگیری می کنند، اما تاثیر زیادی روی لکه های قدیمی ندارد. برای داشتن لبخندی زیباتر به دنبال خمیر و ژل هایی باشید که دارای موادساينده از قبیل "دی اکسيد سيليکون" باشد.
اگر گرفتار حفره های دندانی هستید:
در تمام طول روز یک فیلم چسبنده ای از باکتری ها در تلاش اند تا روی دندان های شما شکل بگیرند. این فیلم به صورت پلاک با غذاهای مشخصی، بیشتر با قندها تعامل داشته و تولید اسید می کند که مینای دندان را خورده و ایجاد حفره های کوچک می کند.'
راه حل چیست؟
"فلوراید معدنی" به عنوان مبارز طبیعی کرم خوردگی دندان معرفی شده است. دندان ها را پوشش داده و از دندان ها در برابر اسید هایی که منجر به حفره می شوند محافظت می کند.مسواک زدن و خارج کردن کف از دهان بدون شستن دهان، باعث ماندن فلوراید در دهان شده و به مواد، زمان بیشتری می دهد، این کار برای کسانی که مستعد کرم خوردگی هستند بسیار مفید است.
اگر دندان و لثه حساسی دارید:
اگر دندان پزشک شما مشکلات دندانی دیگری از قبیل کرم خوردگی یا عفونت ریشه را هم پیشبینی کرده است، مشکل شما می تواند بر اثر محکم مسواک زدن باشد و یا ممکن است دارای لثه های حساس یا تحلیل رفته باشید که لزوما نشان دهنده مسواک زدن یا نخ دندان کشیدنِ ضعیف نیست.یک خمیردندان حساس حاوی "کلرید استرانسیوم" یا "نیترات پتاسیم" را انتخاب کنید. اگرچه هیچ تفاوتی بین این دو نیست و هر دو به کاهش درد کمک می کنند.
اگر می خواهید از تشکیل تاتار جلوگیری کنید:
تاتار که دندان پزشکان گاهی آن را "جرم دندان" نیز می نامند از سفت شدن پلاک باکتریایی بوجود می آید. مهم نیست که چقدر دندان های خود را مسواک می زنید، زمانی که تاتار تشکیل شود تنها با ابزار تیز دندان پزشک می توانید از دست آن خلاص شوید. خمیر دندان هایی که حاوی مواد ضد تاتار هستند، می توانند مانع سفت شدن پلاک شوند. برچسب روی محصول را بخوانید و به دنبال موادی مثل "پیروفسفات" و یا "سیترات روی" باشید.
خواندن برچسب خمیردندان:
توصیه می شود برچسب خمیردندان ها را پیش از خرید با دقت بررسی کنید چرا که همه انواع خمیردندان ها برای همه افراد مناسب نیستند. به عنوان مثال برخی از این محصولات برای کودکان مناسب نیستند. تولیدکنندگان باید وجود هر گونه طعم دهنده یا شیرین کننده در خمیردندان ها را در برچسب های این کالا اطلاع رسانی کنند. آگاهی از مواد تشکیل دهنده به افراد اجازه می دهد در صورتی که به هر نوع ماده شیمیایی خاص حساسیت داشته باشند از خریدن محصول اجتناب کنند. مواد تشکیل دهنده متداول در خمیر دندان ها شامل ساخارین (نوعی شیرین کننده)، کربنات کلسیم و سیلیکات که ماده ساینده هستند، گلیسرول که به خمیردندان قوام ژل مانند می دهد و سولفات لاریل سدیم (SLS) ماده شوینده ای است که باعث کف کردن خمیر دندان می شود. افرادی که به طور مکرر به زخم ها و آفت های دهانی مبتلا می شوند، بهتر است از محصولاتی که حاوی SLS هستند اجتناب کنند چرا که برخی تحقیقات نشان می دهد که این ماده خطر زخم های دهانی را افزایش می دهد.
توجه به مشکلات خاص دهان و دندان:
افرادی که دچار مشکلات دهان و دندان هستند باید با توجه به مشکلات خود خمیردندانی انتخاب کنند که نیازهای خاص آنها را برطرف کند. به عنوان مثال برخی افراد ممکن است به خمیردندان های بی حس کننده نیاز داشته باشند. این خمیردندان ها شامل ترکیبات خاصی نظیر پتاسیم نیترات هستند که بخش هایی از دندان ها را مسدود می کند تا سیگنال های درد را متوقف کند.