امروزه در بساری از زوجین شاهد بوجود آمدن مشکلات زیادی در رابطه جنسی آنها هستیم که می تواند منجر به مشکلات بزرگ تری مانند عدم رضایت از زندگی زناشویی، افسردگی، اضطراب، استرس های شدید و به دنبال آنها بی مهری، بی عاطفگی و در نهایت طلاق گردد. در صورتی که اگر اقدام به حل این مشکلات کنند، می توانند به راحتی از هم پاشیدن یک زندگی، جلوگیری کنند. یکی از شایع ترین مشکلاتی که می شود از آن نام برد، اختلالات جنسی است. اختلالات عملکرد جنسی می تواند شامل هر مشکلی باشد که مانع از رضایت فرد یا زوجین از فعالیت جنسی شود. حدود 43 درصد از زنان و 31 درصد از مردان در مقاطعی از زندگی خود، درجاتی از اختلال عملکرد جنسی را گزارش می کنند. گرچه تحقیقات نشان داده اند با وجود انواع راه حل ها برای درمان اختلالات جنسی؛ بسیاری از افراد تمایلی به بیان کردن این مشکلات و در میان گذاشتن آنها با فرد متخصص ندارند. ابتلا به این اختلالات ارتباط بسیاری با سن ندارد اما عموما در افراد بالای 40 سال مشاهده می شود که امری کاملا طبیعی است.
چه کسانی بیشتر دچار اختلال جنسی می شوند؟
اختلال کژکاری جنسی در هر سنی می تواند دیده شود و هر کسی را می تواند مبتلا کند. اما بیشتر در کسانی دیده می شود که بالای ۴۰ سال هستند، چراکه سلامت آنها همراه با افزایش سن در معرض خطر افتاده است.
علائم اختلال جنسی چیست؟
در مردان:
- ناتوانی در رسیدن و حفظ وضعیت نعوظ برای برقراری رابطه جنسی ( اختلال نعوظ )
- فقدان یا تاخیر در انزال به دلیل فقدان تحریک جنسی
- ناتوانی در کنترل زمان انزال (زودانزالی)
در زنان:
- ناتوانی در رسیدن به ارگاسم
- خشکی واژن قبل و در طول رابطه جنسی
- ناتوانی در آرام سازی عضلات واژن برای شروع دخول
در مردان و زنان:
- فقدان میل جنسی
- ناتوانی در تحریک شدن
- درد در هنگام دخول
انواع مختلف اختلالات جنسی
این اختلالات بطور کلی به چهار دسته تقسیم می شوند:
- اختلال میل جنسی : فقدان احساس نیاز به رابطه و کمبود علاقه به رابطه جنسی.
- اختلال برانگیختگی : اختلال نعوظ و عدم توانایی جسمی در رسیدن به نعوظ.
- اختلال در رسیدن به ارگاسم : تاخیر یا عدم رسیدن به ارگاسم.
- اختلال میل به درد در رابطه : اختلال اخلاقی میل و علاقه به حس درد هنگام رابطه جنسی.
چه عواملی باعث بروز مشکلات جنسی می شود؟
عوامل متعددی منجر به بروز اختلال جنسی می شود. معمولا، مشکلات ناشی از ترکیبی از دلایل جسمانی، عاطفی، روانشناختی و موقعیتی است که در ادامه به آن اشاره می کنیم:
- عوامل جسمانی: معلولیت، بیماری یا مشکلات بلندمدت نظیر دیابت، بیماری قلبی، اعتیاد به مواد یا الکل.
- روانشناختی: بسیاری از اختلالات روانی روی نیاز و واکنش های جنسی تاثیر منفی می گذارد. این موارد می تواند شامل اضطراب، افسردگی، استرس و غیره باشد.
- عاطفی: احساس خیانت، نارضایتی در رابطه یا اندوهی که رفع نشده تاثیر زیانباری دارد. پایین بودن عزت نفس نیز روی میزان میل و خواسته ی جنسی تاثیر منفی می گذارد. تجربه ی سوء استفاده ی جنسی در گذشته هم بیشتر از آنچه بدانید موثر است و درنهایت احساس میکنید نمی توانید کاملا وارد رابطه ی جنسی شوید یا از آن لذت ببرید.
- موقعیتی: تغییر در روتین روزمره، وضعیت یا شرایط زندگی همگی منجر به بروز مشکلات جنسی می شود. مثلا، اگر اخیرا نقل مکان کرده اید، مشکل مالی دارید یا صاحب فرزند شده اید، این موارد روی عملکرد جنسی تاثیر جدی می گذارد.
نحوه تشخیص اختلالات جنسی
در اکثر موارد اولین علامت برای تشخیص این اختلال، موانعی هستند که مانع لذت بردن شما یا همسرتان از رابطه جنسی می باشد. پس از تشخیص این اختلال، نیازمند انجام تعدادی تست ( اعم از جسمانی و روانی ) هستید که تشخیص نوع تست ها به نظر متخصص بستگی دارد. تمام این تست ها روندی عادی هستند و صرفا برای تشخیص وجود داشتن یا وجود نداشتن اختلالات انجام میشوند، بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.
تاثیرات اختلالات جنسی بر سلامت روان
سلامت روان انسان ها یکی از حساس ترین و مهم ترین فاکتور های داشتن زندگی شاد است. وجود اختلالات جنسی بین زوجین، می تواند تاثیرات عمیقی در رابطه آنها و همچنین زندگی شخصیشان داشته باشد. این اختلالات می تواند منجر به افسردگی، استرس، اضطراب و مشکلات روحی روانی دیگر گردد که تنها راه حل برای از بین بردنشان، استفاده از خدمات روانشناسی و مشاوره با یک روانشناس با تجربه و معتمد است.
چه زمانی مشكلات جنسي نوعی اختلال محسوب مي شود؟
چهار دسته اختلالات جنسی وجود دارد. طبیعی است که همه اين اختلالات در زندگي جنسی همه افراد در بعضی شرايط و زمان ها رخ دهد اما هنگامی كه هركدام از اين موارد به مشكلی مزمن تبديل شود و زندگي جنسی فرد را تحت تاثير قرار دهد، می توان گفت كه پای يك اختلال جنسی در ميان است.
رايج ترين اختلالات جنسی به شرح زير است:
- اختلال در تمایل زمانی است که فرد به طور مداوم به روابط جنسی علاقه زیادی ندارد. – اختلال برانگیختگی بدان معنی است که فرد از نظر عاطفی روحیه لازم و كافي براي برقراری رابطه جنسی را دارد اما از نظر بدنی و جسمی دچار ضعف و عملكرد نامناسب است.
- – اختلال ارگاسم به این معنی است که فرد از نظر احساسی نرمال است و نسبت به رابطه جنسی حس خوبی دارد اما به همگام رسيدن به ارگاسم و نقطه اوج ناتوان و نا اميد می شود.
- اختلال درد شامل درد در حین مقاربت است كه در بانوان رايج است
اقدامات درمانی اختلالات جنسی
- دارو درمانی
- مراجعه به سکس تراپیست یا سکس درمانگر
- رفتار درمانی
- آموزش مهارت های ارتباطی
- مراجعه به روانشناس
پیامدهای عدم درمان اختلال جنسی چیست؟
عواقب عدم درمان اختلال جنسی خود می توانند از علل آن باشند و به صورت یک چرخه معیوب باعث تشدید مشکل شوند.برای مثال، مشکلات زناشویی هم می تواند علت و هم پیامد اختلال جنسی باشد. داشتن یک رابطه جنسی فعال و رضایت بخش برای هر زوجی لازم است. بروز اختلال در این رابطه می تواند زندگی را به جدایی بکشاند.
- افسردگی
- اختلال در روابط اجتماعی
- مشکلات کاری
- کاهش تمرکز
- اختلال عاطفی
- و اضطراب