فیشورسیلانت چیست؟
با ایجاد یک لایه محافظتی بر روی سطوح پشتی دندان می توان شیارهای دندان را با کمک آن پوشاند و از تجمع مواد غذایی و باکتری ها بر روی دندان پیشگیری نمود. در حقیقت فیشورسیلانت یک روکش پلاستیکی است که تنها بر روی برخی از دندان ها اعمال می گردد.جالب است بدانید که این روش در سنین مختلف بر روی دندان های دائمی آسیای بزرگ و آسیای کوچک قابل انجام خواهد بود.
مراحل انجام فیشورسیلانت
روند انجام فیشورسیلانت بسیار سریع و بدون هیچ گونه دردی قابل انجام است. اولین اقدام برای انجام این روش درمانی تمیز نمودن سطوح دندان و سپس قرار دادن مایع فیشورسیلانت بر روی شیارها و سوراخ های دندانی است. در نهایت با کمک لیزر یا نور فرابنفش برای سخت تر شدن این مایع می توان استفاده نمود.
جایگزین های مناسب برای فیشور سیلانت
می توانید از پزشک بخواهید که از لاک فلورایدی برای دندان شما استفاده کند که البته این روش اغلب برای کودکانی استفاده می شود که خطر ایجاد حفره دندانی در آن ها بالاست و گاهی اوقات آن ها 2 تا 4 بار به انجام این کار در سال نیاز پیدا می کنند.
فیشور سیلانت چقدر دوام می آورد ؟
فیشورها معمولا سال های زیادی دوام می آورند اما باید مرتب چک شوند تا از دندان فرد جدا نشده باشند.گاهی اوقات نیز پزشک مطمئن می شود که هیچ پوسیدگی زیر دندان فرد اتفاق نمی افتد و به همین دلیل آن را کامل جدا می کند و جایگیزین هم برای آن انتخاب نمی کند .
کدام دندان ها باید فیشور سیلانت شوند؟
فیشور سیلانت فقط روی دندانهای پشتی - آسیای بزرگ و آسیای کوچک اعمال می شوند. این دندان هایی هستند که روی سطح خود دارای "درز" (سوراخ های کوچک) و "شکاف" (شیار) هستند. پس از بررسی دندانها ، دندانپزشک شما به شما می گوید که دندان ها باید فیشورسیلنت شوند و بررسی می کنند که آیا شکاف ها به اندازه کافی عمق دارند تا فیشورسیلنت برای کمک به آن انجام شود. بعضی از دندانها به طور طبیعی دارای شیارهای عمیق هستند که نیاز به فیشورسیلنت دارند. بقیه موارد کم عمق هستند که نیازی به فیشورسیلنت ندارند.
سن مناسب فیشورسیلانت
انجام فیشورسیلانت محدودیت سنی نخواهد داشت و پس از اولین رویش دندان دائمی می توان آن را انجام داد. لذا این روش از سنین کودکی حداکثر پس از هفت سالگی انجام می گردد. جالب است بدانید که بهترین زمان و مهمترین سن برای انجام این روش پس از رویش دندان های دائمی می باشد.
آیا پس از فیشورسیلانت نیازی به تمیز کردن دندان ها وجود دارد؟
برخی از افراد تصور می کنند با انجام فیشورسیلانت دیگر نیازی به تمیز کردن دندان ها وجود ندارد. در صورتی که چنین نیست. هر چند رعایت بهداشت و مسواک زدن پس از فیشورسیلانت به دلیل پوشش شیارها و درزهای دندانی راحت است ولی حتما بایستی انجام گیرد.
علاوه بر مسواک زدن استفاده از فلوراید در طول شبانه روز می تواند به محافظت بیشتر دندان ها کمک نموده و از بروز پوسیدگی دندان پیشگیری نمود.فیشور سیلانت یکی از بهترین روش ها به منظور کاهش بروز پوسیدگی دندان می باشد. این روش درمانی بسیار سریع و بدون هیچ گونه درد قابل انجام است.
بعد از پروسه فیشور سیلانت باید چه انتظاری داشت ؟
باید مثل همیشه دندان ها را تمیز کنید و بهداشت را رعایت کنید :از این به بعد تمیز کردن سطح دندان ها با مسواک راحت تر از قبل خواهد بود.گاهی اوقات سیلانت می افتد که ممکن است بعد از 6 ماه این اتفاق رخ دهد :پس بهتر است که قرار ملاقات های منظم با پزشک داشته باشید تا ببینید که سیلانت در وضعیت خوبی قرار دارد یا خیر.
فواید و خطرات فیشور سیلانت
سیلانت ها روش هایی ساده و تاثیرگزار برای دندان خراب و پوسیده هستند و تاثیر آن ها از فلوراید های دندانی نیز به مراتب بیشتر است و نبود این سیلنت ها باعث می شود که فلوراید و خمیر دندان به انتهای قسمت های حفره دار دندان نرسد و حتی در چنین حالتی نوک مسواک نیز به این قسمت ها نخواهد رسید.معمولا سختی های زیادی برای انجام این کار وجود ندارد و تنها موضوع این است که ممکن است فرد واکنش های آلرژیک به سیلانت نشان دهد یا این که به دلیل ضخیم بودن سطح سیلانت ، کمی با جویدن مشکل داشته باشد.
آیا هنوز باید دندان هایم را تمیز کنم؟
بله انجام این کار هنوز بسیار مهم است. مسواک زدن سطح صاف و فیشور سیلانت شده آسان تر است. استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید، در شب و حداقل یک بار دیگر در طول روز، به محافظت از دندان های شما کمک می کند.