خواص مویز آنقدر گسترده است که متخصصان تغذیه توصیه می کنند به عنوان یک میان وعده سالم در برنامه روزانه خود مصرف کنید. از جمله خواص مویز ناشتا، افزایش حافظه، کنترل فشار خون، برطرف شدن کمبود آهن بدن و کمک به کارایی دستگاه گوارش و درمان یبوست است. انواع مختلفی از کشمش با شکل، رنگ، اندازه و طعم متفاوت وجود دارد و مویز از خشک کردن انگورهای بزرگ سیاه تولید می شود. هنگامی که انگور برای تولید کشمش کم آب می شود، مواد مغذی غلیظ تر می شود و یک مشت کشمش به یک میان وعده غنی از ویتامین های گروه B، آهن و پتاسیم تبدیل می شود. مویز در بارداری هم توصیه می شود، زیرا سرشار از آهن است و از ضعف بدنی جلوگیری می کند.
مویز چیست؟
مویز، کشمش ریز و قهوه ای مایل به آبی/سیاه است و در مقایسه با کشمش های معمولی رنگ تیره تری دارد و دارای طعم و مزه خاصی است. مویز که به عنوان مویز زانت یا کورینت سیاه شناخته می شود، انگور قرمز خشک و بدون هسته با طعمی شیرین و تند است. این انگورهای تیره و با پوست نازک دارای بافتی آبدار، نرم و شیرین هستند. عمدتا بدون دانه هستند، اما ممکن است حبه های بزرگ آن، حاوی چند دانه سفت باشد. مویز به طور طبیعی سدیم کمی دارد، بدون چربی و کلسترول است، اما منبع کافی از ویتامین ها و مواد معدنی را فراهم می کند. آنها دارای سطوح بالایی از آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین های B کمپلکس هستند. همچنین منبع فراوانی از فیبر غذایی و آنتی اکسیدان هستند. از مویز می توان در تهیه اسموتی، دسر و حتی به عنوان تزیین سالاد استفاده کرد.
تولید و نگهداری کشمش سیاه
تهیه ی مویز از دو نوع انگور شاهانی قرمز و انگور سیاه، به دو روش مکانیزه و سنتی قابل انجام است. برای خشک کردن به روش سنتی، انگور چیده شده را بعد از شست و شو به بندها یا سیم هایی فلزی بسته و از ارتفاع مشخصی آویزان می کنند. این کار باعث می شود هوای آزاد کاملا به همه ی قسمت های انگور برسد و حبه ها در معرض نور ضعیف آفتاب یا در سایه پس از مدتی خشک می شوند. این روش زحمت و زمان زیادی را نیاز داشته و ممکن است بعضی از قسمت های میوه توسط جانوران و حشرات از بین بروند. بنابراین وقتی پای تجارت به جای مصرف شخصی در میان است، روش مکانیزه بر سنتی ترجیح داده می شود.
در روش مکانیزه پس از شست و شوی انگور ها و بسته بندی و ذخیره سازی در سردخانه ها، آن ها را در حجم های معین درون دستگاه های مخصوصی قرار می دهند تا بخشی از رطوبت آن ها را بگیرد. در ادامه، در دستگاهی دیگر ساقه های انگور از حبه های آن که باید تبدیل به مویز سیاه شوند، جدا سازی شده و برای مراحل بعدی مجدداً حبه ها شسته می شوند.در دستگاه های بعدی این مویز ها تا رسیدن به 8 درصد رطوبت، خشک می شوند و در پایان مویز سیاه حاصل می شود. این مویز ها را بدون دخالت دست و کاملاً مکانیزه بسته بندی و به بازار داخلی و خارجی عرضه می کنند. مویز سیاه را می توان در محیط های خشک و خنک مانند یخچال یا سردخانه (دمای زیر 8 درجه ی سانتیگراد) و در یک ظرف در بسته برای مدت ها نگهداری کرد.
خواص مویز سیاه
متخصصان طب سنتی بر این باورند که مویز طبیعتی گرم و خشک دارد. مویز سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است و از این رو خواص و فواید شگفت انگیزی دارد. از جمله خاصیت مویز می توان به مواردی مانند تصفیه خون، جلوگیری از پیری پوست، درمان پوکی استخوان، درمان ریزش مو، جلوگیری از سفیدی مو، درمان کم خونی، کاهش کلسترول بد خون، کنترل فشار خون، کنترل گرسنگی، حفظ سلامت دندان، درمان اختلال جنسی، رفع اختلال نعوظ، درمان تب، مفید برای چشم، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود هضم غذا، بهبود سیستم عصبی، سم زدایی از بدن، سلامت دستگاه تنفسی، سلامت قلب، تولید کلاژن، کاهش مشکلات تیروئیدی و درمان یبوست اشاره کرد.
- خواص مویز ناشتا برای افراد دیابتی: از جمله خاصیت مویز می توان به کمک به تنظیم قند خون در افراد دیابتی اشاره کرد. قند موجود در مویز قند فروکتوز است که برای جذب شدن به بدن احتیاجی به انسولین ندارد. علاوه بر این مویز دارای عنصر کروم است که می تواند موجب کاهش قند خون شود. بنابراین افراد مبتلا به دیابت می توانند مویز را جایگزین قند کنند اما نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.
- فواید مویز برای مغز: یکی از خاصیت مویز تاثیر آن در افزایش حافظه و قدرت فهم است. مصرف مویز در دوران بارداری هم برای جنین و هم برای مادر مفید است. مویز می تواند برای هوش جنین و آرامش اعصاب و رفع خستگی و بی حالی موثر و مفید باشد. مویز منبعی غنی از بور است و بور موجب افزایش قدرت یادگیری می شود. همچنین مویز می تواند به ترمیم و بهبود سلول های آسیب دیده مغز کمک کنند.
- خواص مویز برای روده: یکی از خواص مویز ناشتا این است که مویز با کمک خاصیت ضد باکتری خود می تواند از بروز عفونت در دستگاه گوارش جلوگیری کند و علاوه بر این مویز سیاه می تواند در تقویت معده و هضم غذا موثر باشد. به افرادی که مبتلا به یبوست هستند توصیه می شود که مویز مصرف کنند زیرا فیبر موجود در مویز موجب بهبود حرکات روده شده و می تواند یبوست را درمان کند.
- خاصیت مویز برای کم خونی: مویز سرشار از آهن بوده و از این طریق می تواند موجب افزایش سطح هموگلوبین در خون شده و به درمان کم خونی کمک کند.
- خاصیت مویز برای پوست: از جمله خواص مویز این است که به کمک خواص آنتی اکسیدانی خود می تواند موجب از بین رفتن رادیکال های آزاد موجود در پوست شده و از این طریق از پیری زودهنگام و چین و چروک پوست جلوگیری کند.
- خواص مویز برای مو: آهن موجود در مویز موجب بهبود گردش خون شده و فولیکول های مو را تقویت می کند و در نتیجه موجب تقویت مو ها و جلوگیری از ریزش مو می شود. از دیگر خاصیت مویز سیاه می توان به وجود مقادیر بالای ویتامین C و آهن در مویز سیاه اشاره کرد که باعث حفظ سلامت کلی موها و رنگ طبیعی مو شده و از سفید شدن زود هنگام موها جلوگیری می کند.
- خواص مویز سیاه در درمان پوکی استخوان: مویز سیاه سرشار از کلسیم و پتاسیم است و از این طریق می تواند موجب استحکام استخوان ها شده و از بیماری های استخوان مانند پوکی استخوان پیشگیری کند.
- خواص مویز برای کنترل فشار خون : از دیگر خواص مویز تاثیر آن در کنترل سطح فشار خون است. مویز به دلیل وجود مقادیر بالای پتاسیم در خود می تواند موجب تنظیم فشار خون شود.
- خواص مویز برای اختلالات جنسی : از دیگر خواص مویز می توان به درمان اختلال نعوظ و تقویت و افزایش جریان اسپرم اشاره کرد. اسیدهای آمینه موجود در مویز می توانند شانس تخمک گذاری را افزایش دهند.
- کمک به پیشگیری سرطان : کشمش به دلیل وجود کاتچین فواید ضد سرطانی دارد. او می گوید: کاتچین ها دارای ترکیبات پلی فنلی هستند که دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند.
خواص مویز و گردو
مویز سیاه و گردو از جمله میان وعده های پر طرفدار و مغذی هستند. مویز و گردو سرشار از مواد مغذی بوده و چربی های سالم را برای قلب فراهم می کنند. این میان وعده سالم یعنی ترکیب مویز و گردو سرشار از چربی های سالم، پروتئین و فیبر هستند و موجب ایجاد احساس سیری می شود.
مویز و گردو هر کدام خواص و فواید فراوانی برای بدن دارند و هر یک سرشار از مواد معدنی، مواد مغذی، چربی های سالم و ویتامین ها هستند. گردو سرشار از مس، منگنز، آهن، منیزیم، فسفر، ویتامین B6، چربی های مفید،چربی های اشباع نشده، اسیدهای چرب امگا ۳، پروتئین و فیبر است.
از جمله خواص گردو می توان به مواردی مانند تقویت سلامت قلب، کنترل دیابت، تقویت استخوان ها، کنترل وزن، کاهش خطر ابتلا به بیماری کیسه صفرا و درمان صرع اشاره کرد. مویز سیاه منبعی غنی از آهن، پتاسیم، کلسیم، سلنیوم و غیره است. از جمله خواص مویز ناشتا می توان به مواردی مانند جلوگیری از تخریب سلول ها، افزایش انرژی بدن، کاهش روند پیری، استحکام استخوان ها، کنترل دیابت و غیره اشاره کرد. بنابراین مصرف گردو و مویز همراه با هم فواید فراوانی برای بدن دارد.
از جمله خواص مویز و گردو می توان به مواردی مانند پیگیری از کج خلقی، پیشگیری از بی خوابی، جلوگیری از ابتلا به بیماری های کیسه صفرا، کاهش وزن و تقویت بارداری اشاره کرد.
هسته مویز
هسته مویز خواص و فواید بسیاری دارد. هسته مویز سرشار از آنتی اکسیدان از جمله اسید فنول ها، توکوفرول و پروانتوسیانیدین، ویتامین C، ویتامین E و بتاکاروتن است. بنابراین خواص هسته مویز برای سلامت بدن فراوان است که از جمله خواص هسته مویز می توان به مواردی از جمله پیشگیری از سرطان های پوست، پروستات و سینه، مقابله با بیماری های چشمی ناشی از دیابت، تمیزی روده، مقابله و درمان التهاب پ ها و عفونت های بدن از جمله درمان عفونت ادراری، درمان گاستریت، درمان ورم معده، درمان مشکلات پوست، درمان آرتریت، درمام سینوزیت، درمان درماتیت، جلوگیری از ریزش مو، تقویت رگ های خونی، تصفیه ی خون، مانع از ترومبوز، کنترل فشار خون و مقابله با آلودگی اشاره کرد.
خواص مویز در طب سنتی
مویز سیاه را می توان به تنهایی مصرف کرد یا اینکه آن را با انواع آجیل یا خوراکی مکمل مخلوط و سرو کرد. البته در مصرف مویز باید احتیاط کرد، زیرا این خوراکی، میزان قند زیادی داشته و بنابراین، افراد مبتلا به دیابت یا مرض قند، باید در خوردن آن احتیاط کرده و از مصرف مقادیر زیاد آن خودداری کنند.
کارشناسان طب سنتی و فعالان در حوزه ی تغذیه ی سالم به افراد توصیه می کنند که مویز را ناشتا میل کنند و میزان توصیه شده برای مصرف آن روزانه 20 عدد است که علاوه بر تامین عناصر و ویتامین های مورد نیاز بدن فرد، از خواص دیگری مانند جلوگیری از پیری پوست، افت قند خون، بی حالی و یبوست، بهره مند می شوند.
به دلیل خواص ضد باکتری در مویز، از بروز عفونت در دستگاه گوارش جلوگیری کرده و برای افرادی با معده ی ضعیف که در هضم و جذب غذا مشکل دارند، توصیه می شود. هم چنین افرادی که از یبوست رنج میبرند نیز می توانند با مصرف مویز سیاه که حاوی فیبر است، شاهد روند بهبود بیماری خود باشند.
در بعضی منابع ذکر شده که مصرف مویز سیاه برای مراقبت از چشم ها خوب بوده و ضعف بینایی در اثر افزایش سن را به تعویق می اندازد. مویز میزان مناسبی از کالری و پروتئین مورد نیاز روزانه را دارد و به همین دلیل مصرف آن به صورت ناشتا انرژی لازم برای شروع یک روز پر کار را برای شما تامین می کند.
خواص مویز برای کودکان
مویز یکی از قدیمی ترین درمان های خانگی برای درمان یبوست در کودکان است. برای بهره مندی از این خاصیت مویز، باید یک مشت از آن را یک شب در یک لیوان آب خیس کنید. نوشیدن آب مویز با معده خالی در صبح روز بعد به منظم شدن حرکات روده کمک می کند.
مویز سرشار از دو ماده معدنی ضروری برای کودکان یعنی منیزیم و پتاسیم است. این مواد معدنی برای خنثی کردن اسیدهای موجود در بدن بسیار مفید هستند. مقدار مناسبی آهن در مویز وجود دارد که برای رشد بچه ها و تامین انرژی آن ها لازم است.
همچنین کربوهیدرات های موجود در مویز، کم چرب هستند و از چاقی کودکان جلوگیری به عمل می آورند. مویز یک جایگزین سالم برای آب نبات و شیرینی هایی ست که کودکان معمولا دوست دارند بخورند.
مویز سیاه یا کشمش یا انگور سیاه خشک شده یکی از هدایای طبیعت به ما است که با مصرف روزانه 21 عدد از آن سلامتی خود و انرژی لازم برای کل روز را تضمین می کنید. اگر شما هم با خواص مویز سیاه آشنا هستید لطفا تجربیات خود را در قسمت نظرات برای ما ارسال کنید.