مصرف میوه جات همواره به عنوان یکی از مهمترین دسته های غذایی، توسط پزشکان پیشنهاد می شود. در برنامه غذایی هر یک از ما در امتداد یک روز باید مصرف میوه و سبزیجات گنجانده شود. میوه خاصیت به، به عنوان یکی از پرخاصیت ترین میو ه ها شناخته می شود که مصرف آن به تمام گروه های سنی پیشنهاد می گردد.
از خواص به می توان علاوه بر خوش طعم بودنش، می توان به موارد مصرف آن اشاره کرد که هم به شکل خام یا در غذا ها به صورت پخته مصرف کرد. با توجه به خواص شگفت انگیز این میوه به، در درمان و پیشگیری از بسیاری بیماری ها، در این مقاله قصد داریم تا در مورد فواید و خواص به، بیشتر صحبت کنیم؛ با ما همراه باشید.
آشنایی با سرگذشت درخت به
درخت یا نهال به، که در مجامع علمی آن را با نام (Cydonia oblonga) می شناسند، از گروهی به نام گلسرخیان (رزاسه) می باشد که بیش از 2500 نوع دارد. میوه به در این خانواده با میوه هایی مانند؛
- هلو،
- آلو،
- سیب،
- ازگیل
- و زردآلو هم خانواده است.
این میوه زرد رنگ زیبا، بومی ایران، ترکیه، ازبکستان، چین، یونان و جزایر کریمه در جنوب اکراین است. میوه به، در حالت خام دارای رایحه ای خاص و قوی بوده و گس است. بعد از پختن، گوشت آن صورتی رنگ شده و در غذاها، دسرها و در تهیه مربا به کار می رود.
درخت به بیشتر شبیه به بوته ها یا درختچه هایی با شاخه های زیاد و درختان کوچک است. این درخت دارای برگ های یکپارچه با دمبرگ های کوتاه است (برگ هایی که لبه دار و ترکیبی نبوده، بلکه ساده و با حاشیه صاف هستند). درختان به، دارای گل های بزرگ، خلوت، سفید یا صورتی هستند که شبیه گل های گلابی یا سیب بو ده، اما دارای گل های پنج پر و نسبتاً بزرگ و دارای تخمدان سلولی است.
فواید به؛ میوه ای غنی از مواد مغذی
میوه باستانی به که در عهد قدیم، زمانی مظهر عشق و دوستی بود، سرشار از مواد مغذی بوده و در عین حال کالری بسیار کمی دارد. به گونه ای که تقریباً هر 100 گرم به، دارای این مقادیر از مواد مغذی و ویتامین ها است:
- فیبر: 75/1 گرم
- پروتئین: 3/0 گرم
- آهن: 6/3 % از ارزش روزانه غذایی (DV)
- مس: 13% از ارزش غذایی روزانه
- کربوهیدرات: 14 گرم
- منیزیم: 2% از ارزش غذایی روزانه
- پتاسیم: 4% از ارزش غذایی روزانه
- ویتامین 6B: %2 از ارزش غذایی روزانه
- ویتامین 1B یا تیامین: 5/1% از ارزش غذایی روزانه
- ویتامین C: %15 از ارزش غذایی روزانه
جالب توجه این است که با وجود تمام این مواد مغذی در 100 گرم از میوه به، 52 کیلو کالری انرژی یافت می شود. همین موضوع به را تبدیل به یک میوه فوق العاده با ارزش ساخته است که دارای خواص تغذیه ای بسیار بالایی است. در ادامه به فواید به، خواهیم پرداخت، اما قبل از آن به دو ماده بسیار مهم که در به وجود دارند و در بالا از آن ها نام برده شد، می پردازیم.
ویژگی های میوه و درخت به
پرورش درخت به، می تواند برای شما یک گزینه باشد تا هم از منظره زیبای درخت و هم از خاصیت به، بهره وافری ببرید. به؛ میوه ای دانه درشت، گلوله ای و زرد رنگ بوده که معمولا پوست آن کرک دار می باشد. خیلی نزدیک به میوه هایی مثل سیب و گلابی بوده اما بافت گوشت سفت و اسفنجی دارد.
زمانی که میوه های خوش رنگ به می رسند در کنار برگ های تیره سبز طراوت و زیبایی خاصی به همراه می آورند. از آنجایی که درخت به کوچک بوده و پایه کوتاه هم دارد می توانید این درخت را در گلدان پرورش دهید. پرو.رش به در کشور ما در استان های متعددی نظیر اصفهان، یزد و کرمان صورت می گیرد.
میوه به برای جلوگیری از سرطان، کاهش وزن، کاهش کلسترول خون، تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوگیری از بیماری های دستگاه گوارش و پوست و مو مفید می باشد.
خواص میوه به
- خواص میوه به برای پوست و مو : سطح بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین های موجود در میوه به کاهش چروک و جوانسازی پوست صورت مفید بوده و به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی از پوست شما در برابر اثرات اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت می کند. میوه به غنی از آهن، مس و روی می باشد، این سه ماده معدنی برای تقویت مو و افزایش رشد مو مفید هستند.
- خواص به برای زنان باردار و جنین در دوران بارداری : میوه به حاوی مقادیر بالای ویتامین B6 بوده و می تواند برای درمان تهوع و استفراغ حاملگی مفید باشد.
- خواص میوه به برای معده و دستگاه گوارش: میوه به غنی از فیبر بوده و برای کاهش اسید معده، درمان زخم معده، جلوگیری از بیماری های دستگاه گوارش و سرطان روده بزرگ و تسهیل در هضم غذا مفید هستند.معجون به و عسل می تواند به درمان کولیت، اسهال، یبوست و عفونت های روده کمک کند.
- خواص میوه به برای کبد و کبد چرب : مصرف منظم میوه به برای سم زدایی کبد و درمان کبد چرب مفید می باشد.
- خواص میوه به برای لاغری و کاهش وزن : میوه به یکی از بهترین میوه ها برای لاغری و کاهش وزن محسوب می شود، میوه به کم کالری بوده و فیبر غذایی بالایی دارد، این میوه هضم را بهبود بخشیده، انرژی را افزایش داده و باعث کاهش وزن و لاغری می شود.
- خواص میوه به برای سرماخوردگی و آنفلونزا : تحقیقات نشان داده که میوه به خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی دارد و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفلونزا بسیار مفید است.
- فواید میوه به برای دیابت و قند خون افراد دیابتی : میوه به حاوی مقادیر بالای فیبر و شاخص گلیسمی پایین است و برای جلوگیری از افزایش سطح قند خون و همچنین کاهش میزان قند خون افراد دیابتی مفید می باشد.
- میوه به برای یبوست و اسهال : مقادیر بالای فیبر موجود در میوه به برای درمان خانگی یبوست مفید می باشد. همچنین میوه به می تواند برای درمان اسهال هم استفاده شود.
- میوه به و فشار خون : پتاسیم یکی از مهم ترین مواد معدنی موجود در میوه به است که برای کاهش فشار خون بالا مفید بوده، آترواسکلروز را کاهش می دهد و خطر بیماری های قلبی عروقی، حملات قلبی و سکته قلبی را کاهش می دهد.
- میوه به و قاعدگی : خوردن میوه به برای درمان خونریزی های شدید قاعدگی مفید می باشد.
- خواص برگ به : دمنوش برگ به برای کاهش استری و افسردگی و درمان سرفه و گلودرد مفید است. همچنین جوشانده برگ به برای ضد عفونی کردن و درمان زخم مفید است.
- خواص و طرز تهیه چای و دمنوش به : چای و دمنوش میوه به را می توانید در شب های سرد زمستان برای افزایش انرژی و گرم شدن مصرف کنید.ورقه های خشک شده میوه به را در یک لیوان آب جوش بریزید، بگذارید 10-15 دقیقه بماند و سپس بخورید. شما می توانید از عسل برای شیرین کردن این چای انرژی بخش استفاده کنید.
- خواص دانه به یا به دانه : دانه های میوه به که به دانه هم نامیده می شوند برای درمان گلودرد و سرفه مفید هستند. همچنین به دانه برای درمان اسهال هم استفاده می شود.
- خواص روغن دانه به : روغن به دانه برای تقویت قلب و تقویت کبد و معده مفید است.
طرز تهیه دمنوش به
طرز تهیه به به روش خانگی کمی زمان بر است. برای تهیه دمنوش به باید ابتدا به رسیده و شیرین ایرانی تهیه کنید. به ها را به خوبی بشویید تا پرز موجود روی آن ها پاک شود. سپس به های شسته شده را به کمک رنده، رنده کرده و روی یک سینه پخش کنید و اجازه دهید تا خشک شوند. خشکی نباید به قری زیاد باشد که به های خلال شده را بتوان مانند چوب کبریت شکست.
در مرحله آخر باید به های خشک شده را تفت دهید که برای این کار باید یک تابه فلزی را روی حرارت گذاشته تا ماهیتابه به خوبی داغ شود. به های خلال شده خشک شده را همزمان در تابه بریزید و به سرعت با قاشق چوبی به ها را زیر و رو کنید تا حرارت به طور یکسان به همه به های خلال شده برسد. این کار را تا وقتی که رنگ به های خلال شده به قهوه ای پررنگ تغییر کند ادامه دهید.
اگر حین تفت دادن به های خلال شده کمی دود بلند شد از هیچ اشکالی ندارد و حتی این کار به خوش رنگ تر شدن دمنوش به شما هم کمک می کند، بنابراین از برخاستن کمی دود و دم نترسید و نگران نباشید. بعد از اینکه رنگ به های خلال شده تغییر کرد تابه را از روی شعله بردارید و اجازه دهید به های بو داده شده خنک شوند.سپس آن ها را در ظرف دربسته شیشه ای و دور از رطوبت نگهداری کنید. سپس برای تهیه دمنوش به برای هر نفر به اندازه یک قاشق غذاخوری از به های بوداده را در یک قوری با یک لیوان آب جوش برای مدت زمان بیست دقیقه روی حرارت غیر مستقیم بگذارید تا به خوبی دم بکشد و سپس بنوشید.
مضرات برگ به
از برگ درخت به نباید به صورت خام استفاده کرد. مصرف برگ به برای افرادی که دچار یبوست هستند، توصیه نمی شود زیرا ممکن است سبب تجدید و تشدید یبوست شود. مصرف دمنوش برگ به ممکن است در برخی افراد موجب بروز حساسیت شود.
طبع به در طب سنتی
در طبع سنتی برای به، طبیعتی گرم و معتدل عنوان شده است. همین امر باعث شده است تا تقریبا همه افراد با هر طبعی بتوانند از خواص آن بهره مند شوند. در کتب طب سنتی برای به، خواص بسیار زیادی ذکر شده است. همچنین در طب سنتی از دانه های به نیز به عنوان یک داروی پرخاصیت یاد می شود. این دانه ها برخلاف میوه آن، دارای طبیعتی سرد و تر هستند.
به پخته پرخاصیت تر است یا به خام؟
این که مصرف به، به صورت خام بهتر است یا پخته، سوالی است که می تواند در ذهن افراد شکل بگیرد. در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که به خام خواص متعددی دارد اما نباید از مصرف آن به صورت پخته نیز غافل شد. خاصیت به، با پختن آن همچنان حفظ می شود و این یکی از مهمترین نکات در مورد این میوه است.
به پخته می تواند به رفع مشکلات گوارشی کمک کند. مصرف این میوه به صورت پخته همچنین می تواند ویار دوران بارداری را کاهش دهد. از آنجایی که هضم به خام ممکن است برای برخی افراد سخت باشد، مصرف آن به صورت پخته به آن ها توصیه می شود. در طب سنتی برای به پخته خواصی مثل تقویت حافظه و تقویت عملکرد قلب نیز عنوان شده است.