افرادی که فشار خون بالا دارند به دلیل حفظ سلامتی و کاهش ریسک ابتلا به بیماری های مختلف باید رژیم غذایی سالم و خاصی را رعایت نمایند و از مصرف برخی مواد غذایی باید پرهیز نمایند، که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.
خودداری از مصرف شکر و نمک
این دو ماده از عوامل بسیار مهم ابتلای به فشار خون بالا هستند. لازم است مصرف قند و نمک را محدود کنید ، اما این بدان معنا نیست که شما باید تا آخر عمر فقط غذای بدون نمک و یا شک بخورید.
به طور کلی ، فرد سالم نباید بیش از 2300 میلی گرم سدیم در روز مصرف کند، در مورد شکرهم فقط باید مصرف شکر بیش از اندازه نیاز را کنترل کنید نه اینکه اصلا مصرف نکنید . بدن ما برای عملکرد صحیح به قند احتیاج دارد ، اما بهتر است قند مورد نیاز از منبعی مانند میوه کامل به جای آب نبات یا حتی آب میوه تامین شود. انجمن قلب آمریکا مصرف روزانه بیش از 37.5 گرم قند (9 قاشق غذاخوری) برای آقایان و 25 گرم (6 قاشق غذاخوری) برای خانمها توصیه نمی کند.
نوشابه های گازدار
درست مانند آب نبات، نوشیدن نوشابه نیز از ممنوعه های فشار خون است. این نوشیدنی ها بسیار اعتیادآورند و باعث می شوند هر روز میل و ولعتان به نوشیدنشان بیشتر شود. نوشابه ها سرشار از قند هستند و می توانند باعث افزایش فشار خون شوند. طبق گزارش انجمن قلب آمریکا، این نوشیدنی ها باید در طول یک هفته 355 میلی لیتر یا کمتر مصرف شوند.
گوشت های فرآوری شده
گوشت های فرآوری شده شامل سوسیس، هات داگ، گوشت دودی، سالامی یا هر نوع گوشتی است که فرآوری شده است. دلیل این ممنوعیت چیست؟ همه انواع ذکر شده حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند. از خوردن هرگونه غذا و گوشت فرآوری شده خودداری کنید؛ زیرا این مواد غذایی علاوه بر سدیم حاوی چربی های اشباع شده و مواد نگهدارنده زیادی برای ماندگاری بیشتر هستند.
ترشی ها و شورها
ترشی ها و شورها معمولاً در ظروف شیشه ای سرشار از آب نمک نگه داری می شوند. وقتی سبزی ها و میوه های مختلف ترشی در آب نمک غوطه ور باشند نمک را به خودشان جذب می کنند و فقط سطح بیرونی شان نیست که شور می شود بلکه بافت میوه و سبزی هم لبریز از نمک می شود و این یعنی دریافت زیادتر از نیاز بدن به سدیم و درنتیجه افزایش فشار خون.
غذاهای سرخ شده
طبق اعلام موسسه بهداشت عمومی و پیشگیری دانشگاه علوم پزشکی جورجیا، مصرف غذاهای سرخ شده با افزایش فشار خون در ارتباط است. این امر در اثر سدیم بالا و چربی های ترانس جذب شده توسط غذای سرخ شده ایجاد می شود. بنابراین دفعه ی بعد وقتی می خواهید غذاهای سرخ شده مانند گوشت های سرخ شده یا دونات و پیراشکی بخورید، دوباره فکر کنید.
پیتزا
بدون آنکه به شما گفته شود به خوبی می دانید که پیتزا به افزایش سایز شکم تان خواهد انجامید اما بهتر است این را هم بدانید که سلامت تان را نیز به خطر می اندازد. با احتساب خمیر، پنیر، پپرونی و سایر مواد دیگری که بر روی پیتزا ریخته می شود، هر تکه از آن حاوی ۷۰۰ میلی گرم، سدیم است.
توصیه می شود انواع سبزیجات با پنیر کمتر خریداری یا انواع خانگی پیتزا تهیه شود. هنگامی که نوع خانگی پیتزا را تهیه می کنید، به جای خمیرهای پرحجم از مافین های انگلیسی استفاده کرده و روی موادی که اضافه می کنید نمک اضافه نکنید. در انتها نیز اندکی پنیر روی آن بریزید.
کنسرو لوبیا
سبزیجات کنسرو شده به ویژه لوبیا سدیم زیادی دارند تا ماندگاری شان بیشتر شود. اگر شما لوبیای خشک را خودتان خریداری کرده و آن را بخیسانید و سپس بپزید، یک وعده غذایی سالم محسوب می شود که دارای پروتئین، فیبر و مواد مغذی بسیاریست و خاصیت ضد التهابی دارد. اگر بیش از حد کنسرو لوبیا مصرف کنید، سطح قند خون تان بالا می رود. اگر همچنان ناچار به مصرف کنسرو لوبیا هستید، بهتر است قبل از مصرف آن را با آب شستشو دهید تا حدود 40 درصد از میزان سدیمش از بین برود.
سوپ آماده
شما ممکن است شوکه شوید اگر میزان سدیم سوپ های آماده را بدانید. این میزان سدیم کمک می کند که عطر و طعم نخود فرنگی و رشته و هرگونه سبزیجاتی که در سوپ وجود دارد و مدتها پیش پخته شده است، حفظ شود. خوشبختانه تهیه سوپ در خانه بسیار راحت است پس بهتر است سوپ خانگی تهیه کرده و خریدن سوپ های آماده خودداری کنید بدین شکل می توانید آن را به سلیقه خودتان طبخ نمایید. اگر شما واقعا فرصت پخت سوپ را ندارید و می خواهید سوپ های آماده را خریداری کنید، بهتر است به برچسب آنها نگاه کرده و گزینه های کم نمک و کم سدیم را انتخاب کنید. ممکن است نمک این سوپ ها در فرآیند تهیه کاهش یافته باشند اما باز هم برای کسانی که فشار خون بالا دارند چندان خوب نیستند.
الکل
الکل یکی از مواردی است که فشار خون را سریع افزایش می دهد.