براکت های ارتودنسی بر روی دندان های شما ارزش تلاش کردن برای داشتن دندان هایی صاف را دارند. حتی با وجود ناراحتی که ممکن است از داشتن آن ها تجربه کنید که ممکن است گاهی دلسرد کننده و ناراحت کننده نیز باشند. این ناراحتی که به احتمال زیاد به دلیل پاسخ بدن به فشار ناشی از براکت ها بر روی دندان ها می باشد به سن شما، میزان استرس و اینکه شما خانم و یا آقا هستید متفاوت می باشد. هیچ درمان خاصی برای از بین بردن درد براکت های ارتودنسی وجود ندارد اما درمان هایی وجود دارند که می توانند درد را کاهش دهند.
برخی از افراد تصور می کنند ارتودنسی مشابه معضلی مانند دندان درد، ممکن است دردناک و وحشتناک باشد. خبر خوب این است که این تصور کاملا اشتباه است. در واقع بهتر است به جای عبارت درد ارتودنسی ، از ناراحتی ناشی از ارتودنسی صحبت کنیم. زیرا افراد تا چند روز ممکن است کمی ناراحتی تجربه کنند و چه بسا هیچ دردی هم تجربه نکنند. آنچه در این مقاله می خوانید توضیحاتی درباره ماهیت چیزی است که درد ارتودنسی می خوانند و روش های ساده ای برای کاهش یا متوقف کردن کامل آن است.
همانطور که در مقدمه نیز ذکر شد، ارتودنسی (مخصوصا ارتودنسی ثابت) در چند روز نخست اتصال بریس ممکن است کمی باعث درد و ناراحتی در افراد شود. با این حال قرار نیست درد شدیدی تجربه شود و تنها یک ناراحتی جزئی متوجه افراد می شود. این نارحتی جزئی نیز کاملا طبیعی است و به واسطه تحت فشار قرار دادن دندان ها به منظور صاف شدنشان است و جای نگرانی وجود ندارد.
درد ارتودنسی به چه عواملی بستگی دارد؟
متخصصین ارتودنسی بر این باور اند درد ارتودنسی بستگی به عوامل مختلفی دارد، مانند سن، جنس، آستانه درد هر بیمار، میزان نیروی اعمال شده، وضعیت عاطفی فرد، میزان استرس او و تجربه های قبلی بیمار از درد. در واقع نیرو هایی که بر روی دندان ها اعمال می شوند، پاسخ و واکنشی التهابی را دربر دارند که شامل درد در محیط دهان است و ناشی از حرکت دندان هاست. این واکنش باعث تغییر در جریان خون پس از اعمال نیروی ارتودنسی می شود.
رابطه بین سلامت روانی بیماران و ادراک درد ارتودنسی نیز توسط برخی از محققین مورد توجه قرار گرفته است. “حساسیت فیزیولوژیکی و روانی” فرد می تواند عامل قوی در شدت ناراحتی های بافت ناشی از اثرات فیزیکی دستگاه های ارتودنسی باشد. در نتیجه درد احساس شده در بیماران به نظر نمی رسد تنها به طور مستقیم به میزان نیروی اعمال شده ارتودنسی بستگی داشته باشد بلکه به میزان سلامت روانی فرد نیز مربوط می شود.در یک مطالعه حدود 95٪ از بیماران تجربه درد در طول درمان ارتودنسی را گزارش کرده اند. درد ارتودنسی در عرض 4 ساعت شروع می شود، در طول 24 ساعت بعدی افزایش می یابد و در عرض 7 روز کاهش می یابد.
اکثر کودکان که تحت درمان قرار می گیرند برای ثابت کردن دندان خود از براکت ارتودنسی ثابت استفاده می کنند که معمولا از جنس فولاد، سرامیک یا پورسلین هستند. از آنجا که براکت با استفاده از فشار ملایم دندان ها را مرتب می کند، برخی از بیماران ممکن است احساس حساسیت کنند یا اینکه لثه آنها دچار قرمزی شود. میزان ناراحتی ایجاد شده در فرد بستگی به روش درمان و فیزیولوژی فرد دارد.
معمولا استفاده از براکت نباید در طول درمان ارتودنسی باعث ایجاد درد در بیمار شود، اما بعضی اوقات در ابتدای کار ممکن است در هنگام استفاده از این درمان، دهان فرد دچار احساس ناراحت کننده ای شود. براکت های های کودک شما ممکن است در ابتدا نقاطی دردناک را بر روی لثه ها و یا لب ها ایجاد کند اما این امر باید سریعا مرتفع شده و لثه ها و لب های فرد تحت درمان بهبود یابند.