شروع درد ممکن است بلافاصله پس از یک فعالیت سنگین یا وارد شدن ضربه باشد، یا اینکه چند ساعت بعد باشد. علایم به صورت یک چرخه یکدیگر را تشدید می کنند. اول اسپاسم عضلانی رخ می دهد که ایجاد درد می کند، و درد نیز باعث بیشتر شدن اسپاسم عضلانی می شود.
دلایل درد پایین کمر چیست؟
- جراحت دیسک
- سیاتیک
- تنگی کانال نخاعی
- انحنای ستون فقرات غیر طبیعی
- بیماری مادرزادی
شرایط دیگر ایجاد درد پایین کمر
برخی شرایط دیگر وجود دارند که باعث درد پایین کمر می شوند. این شرایط شامل آرتروز، فیبرومیالژیا (درد بلند مدت و تحریک پذبری در مفاصل، ماهیچه ها و تاندون ها)، اسپوندیلیت (التهاب مفاصل بین استخوان های ستون فقرات) و اسپوندیلوز (یک اختلال فاسد کننده است که ممکن است باعث از دست رفتن ساختار و عملکرد ستون فقرات معمولی شود). اگرچه پیری علت اصلی اسپوندیلوز است، اما مکان و میزان انحطاط فردی مهم است. مشکلات کلیوی و مثانه، بارداری، آندومتریوز، کیست تخمدان، فیبروئیدها رحمی و سرطان نیز می تواند باعث کاهش درد کمر شود.
شناخت انواع کمردرد
ستون مهره ممکن است به مشکلات دیگری مانند خشکی و کاهش انعطاف پذیری و یا تغییر شکل یا آسیب های ناشی از ضربه مبتلا شود. در حقیقت بخش دیگری از بیماری های ستون فقرات مربوط به آسیب به ستون فقرات و بروز دیسک بین مهره ای است که به مرور زمان و به علت فشار نامناسب و افزاینده در ناحیه دیسک ایجاد می شود و در پی آن، خشکی دیسک و در نهایت بیرون زدگی، فتق و پارگی دیسک رخ می دهد. بروز این مشکلات می تواند هم روی طناب نخاعی و هم ریشه های عصبی که منتهی به اندام تحتانی می شود، فشار وارد کرده و منجر به ایجاد دردهایی در ناحیه شانه ها، دست و پاها شود. هرچند آسیب به ستون فقرات و دیسک بین مهره ای، بخش کمتری از بیماری های ستون فقرات را تشکیل می دهند ولی در پیشگیری و درمان این بیماری ها نیز ورزش می تواند نقش مؤثری ایفا کند. وجود ناهنجاری های راستای قامتی در ستون فقرات مثل گودی بیش از حد کمر، قوز پشت و سر به جلو بودن و پوزیشن های نامناسب در راستای ستون فقرات هم از دیگر مواردی است که می تواند منجر به دردهای مزمن در مهره ها و اطراف مهره شود. از این رو در ارزیابی مشکلات ستون فقرات حتماً باید این مساله نیز مدنظر قرار بگیرد.
درمان گودی کمر با ورزش
آنچه در پیشگیری و درمان بیماری های ستون فقرات اهمیت خاصی دارد، اصلاح ضعف عضلات نگه دارنده ستون فقرات است که این امر، نیازمند یک برنامه تمرینی منظم و پیش رونده است تا بتوان با ورزش های خاص، ثبات و استحکام لازم را برای ستون فقرات فراهم کرد. لوردوز یا گودی کمر بیش از حد وضعیتی است که در آن، منحنی طبیعی ستون فقرات در ناحیه پایین کمر بیش از حد گود و تورفته می شود. در کسی که گودی کمر دارد، دیسک های ستون فقرات در ناحیه پایین کمر فشرده می شوند و لگن به جلو متمایل می شود که این امر شکم و باسن را بیشتر به سمت بیرون می کشاند. اضافه وزن، ضعف یا کشیدگی بیش از حد عضلات همسترینگ می تواند باعث شیب لگن شود که زاویه لگن را تغییر می دهد و باعث زیاد شدن گودی کمر می شود. نشستن برای ساعت های طولانی، مانند کار در اداره یا هنگام رانندگی، می تواند منجر به سفت شدن عضلات در قسمت تحتانی کمر شده و ستون فقرات را از تراز وسط خارج کند. موارد ابتلا به گودی کمر در ورزشکاران، بیشتر در شناگران و ژیمناستیک کاران دیده می شود. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد فعالیت بدنی و ورزش، هم با تقویت عضلات نگه دارنده و هم با تأمین بهتر مواد مغذی از طریق گردش خون بهتر برای کمر برای تسریع روند بهبودی به کاهش کمردرد کمک می کند. ورزش باعث کشش و تقویت عضلات شما خواهد شد. ورزش هوازی به انعطاف پذیری بدن، کاهش وزن و کاهش چربی شکم کمک می کند. اگر با یک فیزیوتراپیست و مربی حرفه ای تمرین کنید، ورزش برای کمک به افراد مبتلا به گودی کمر و مشکلات ستون فقرات می تواند مؤثر باشد. به یاد داشته باشید اگر تحت درمان قرار دارید یا دچار کمردرد هستید، همیشه با پزشک خود مشورت کنید. در موارد شدید ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
مناطق تمرکز در ورزش های مناسب برای گودی کمر، شامل کشش همسترینگ (پشت ران)، کشش ماهیچه مربع کمری یا کوادراتوس لومبار، تقویت عضله شکم و کشش عضلات فلکسور لگن می باشند. گودی زیاد کمر با شیب لگن همراه است که یک زاویه استرس زایی را نسبت به ستون فقرات ایجاد می کند.
تمرکز اصلی تمرینات این موضوع خواهد بود که زاویه لگن شما نسبت به ستون فقرات خنثی شود؛ مانند اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات، باید از انجام حرکاتی که کمر عمیقاً به عقب خم می شود خودداری کرد. برای اکثر افراد، بهترین درمان پیشگیری است. ورزش باعث می شود ستون فقراتتان انعطاف پذیر و عضلات اصلی (هسته) شما قوی بماند و این امر به جلوگیری از شروع وضعیت کمک می کند.
علایم شایع درد مهره آخر کمر
درد ممکن است مداوم باشد، یا تنها زمانی رخ دهد که بدن در وضعیت خاصی قرار گیرد. امکان دارد درد با سرفه یا عطسه ، خم شدن ، یا چرخاندن بدن بدتر شود. خشکی و انعطاف پذیری کمر،علل،فعالیت بدنی همراه با فشار، یا بلندکردن جسم سنگین،ضربه یا سقوط شدید،مشکلات ستون فقرات در کمر،عفونت ها،دیسک کمر،مشکل در عصب،پوکی استخوان،تومورها،اسپوندیلوز (خشک و انعطاف ناپذیر شدن ستون فقرات )،مشکل مادرزادی در کمر،زایمان،توجه داشته باشید که اغلب علت واضحی وجود ندارد. (بیشتر بخوانید: علت کمر درد چیست )
عوامل افزایش دهنده خطر درد در یک نقطه از کمر
- عوامل خطر بیومکانیک
- شغل های مستلزم پشت میز نشینی
- باغبانی و سایر کارهای مشابه (مزرعه داری و غیره )
- شرکت در فعالیت های ورزشی و نرمشی ، به خصوص اگر به طور نامنظم باشد
- چاقی
پیشگیری از کمر درد شدید
ورزش برای قوی کردن عضلات قسمت پایینی کمر,یادگیری طریقه صحیح بلندکردن اشیای سنگین،درست نشستن،حمایت مناسب از کمر به هنگام درازکشیدن در رختخواب،اگر چاق هستید، وزن خود را کم کنید،کفش مناسب بپوشید،در صورت لزوم از وسایل مخصوص حمایت از کمر استفاده کنید.
اصولی کلی درمان کمر درد
آزمایشات تشخیصی ممکن است شامل آزمایش خون برای بررسی وجود بیماری زمینه ساز، عکس ساده از ستون فقرات ، سی تی اسکن ، یا ام آر آی باشند. استراحت در رختخواب برای ۲۴ ساعت اول . استراحت در رختخواب به مدت طولانی تر بستگی به شدت بیماری دارد. تحقیقات اخیر نشان داده اند که برای مشکلات کمر، فعال ماندن بهتر از استراحت طولانی مدت در رختخواب است
از تشک سفت استفاده کنید (در صورت لزوم ، یک تخته زیر تشک خود بگذارید).گذاشتن کیسه یخ یا انجام ماساژ سرد، یا گذاشتن حوله گرم یا شیشه آب گرم ، روی ناحیه ای که درد دارد.
-
فیزیوتراپی برای کاهش درد کمر
ماساژ نیز می تواند کمک کننده باشد. فرد ماساژ دهنده باید آموزش دیده باشد وگرنه ماساژ به جای این که کمک کننده باشد، وضع را بدتر خواهد کرد.استفاده از وسیله مخصوص حمایت از کمر,درمان های دیگری نیز بسته به درجه آسیب وجود دارند، مثلاً جراحی (اگر دیسک دچار مشکل شده باشد)، تحریک الکتریکی عصب ، طب سوزنی ، کفش های مخصوص ، و غیره .
-
کاهش استرس برای کاهش درد کمر
مطالعات جهانی نشان می دهد که علت اصلی ناتوانی در سراسر جهان درد پایین کمر است. جالب توجه تر این است که بیشتر دردهای کمر علت جدی پزشکی مانند سرطان یا آرتریت را ندارد و اغلب به خاطر ا سترس یا فشار ایجاد شده در موقعیت های بد، حالات عجیب موقع خواب و سایر عادات سبک زندگی ایجاد می شود.
-
استفاده از داروها برای کاهش درد کمر
داروهایی مثل آسپیرین یا استامینوفن برای رفع دردهای خفیف،امکان دارد داروی ضددرد قوی تر یا شل کننده عضلانی تجویز شود
توجه : داروها باعث تسریع التیام ضایعه نمی شوند. آنها فقط به کاهش علایم کمک کنند.
-
فعالیت برای کاهش درد کمر
تا حد امکان سعی کنید به کارهای روزانه یا مدرسه برسید. البته باید در بازگشت به فعالیت های عادی کاملاً با احتیاط عمل کنید.از انجام فعالیت های سنگین تا ۶ هفته خودداری کنید.پس از التیام ضایعه ، در پیش گرفتن یک برنامه وزشی منظم می تواند در پیشگیری از آسیب مجدد کمک کننده باشد.
-
رژیم غذایی برای کاهش درد کمر
هیچ رژیم خاصی توصیه نمی شود. البته اگر چاقی وجود داشته باشد، توصیه می شود رژیم لاغری گرفته شود.در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید.اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دچار درد خفیف در قسمت پایین کمر خود هستید که علی رغم خوددرمانی ، حداقل ۴-۳ روز است که ادامه دارد. اگر دچار علایم جدید و غیرقابل کنترل شده اید. توجه داشته باشید که داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند.