روزاسه ( Rosacea ) یک التهاب و مشکل مزمن در پوست افراد به حساب می آید که اکثر اوقات صورت افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. معمولا این مشکل را با جوش ، انزما یا آلرژی پوستی اشتباه می گیرند.روزاسه بیشتر در افرادی با پوست سفید به وجود می آید ( از هر ۲۰ نفر یک نفر ). با این که علل به وجود آمدن این مشکل به شکل کامل مشخص نیستند و درمان خاصی وجود ندارد ، راه های خاصی برای تسکین علائم آن وجود دارند.از آن جایی که معمولا این مشکل به شکل اشتباه تشخیص داده می شود ، احتمال از درمان کامل آن کم است.
در ادامه به تعدادی از شایع ترین علائم روزاسه اشاره می کنیم، این علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد اما در بیشتر موارد این علائم مشاهده می شود:
- گرگرفتگی و سرخ شدن پوست؛ این حالت معمولا 5 دقیقه طول می کشد و معمولا از پوست صورت و گردن به سمت سینه ادامه دارد.
- تحریک پذیری شدید پوستی؛ در بیماری روزاسه رگ های خونی منبسط و به راحتی قابل لمس هستند. برخی به اشتباه این حالت را “پوست حساس” توصیف می کنند در حالی که این حساسیت به دلیل منبسط شدن رگ های خونی ایجاد می شود.
- قرمزی دائمی پوست؛ گاهی اوقات گرگرفتگی های مکرر به قرمزی دائمی پوست منجر می شود. این تغییر رنگ به دلیل انبساط صدها رگ خونی کوچک در نزدیکی سطح پوست ایجاد می شود.
- برجستگی و جوش های چرکی؛ لکه های کوچک و جوش های چرکی از علائم روزاسه التهابی هستند. این علائم گاهی با آکنه اشتباه گرفته می شود اگرچه در روزاسه برخلاف آکنه هیچ جوش سرسیاهی وجود ندارد.
- رگ های خونی ملتهب (روزاسه وریدی)؛ به مرور که علائم روزاسه شدیدتر می شود رگ های خونی در نواحی بینی و گونه ها متورم و آشکار می شوند.
- ضخیم شدن پوست؛ این حالت در روزاسه حاد رخ می دهد که روی نواحی اطراف بینی تاثیر گذاشته و بینی بزرگ می شود. این عارضه نادر بیشتر در مردان دیده می شود.
- روزاسه چشمی؛ چشم دچار سوزش شده و خونریزی می کند. پلک ها ملتهب می شود و در موارد نادر ممکن است تاری دید ایجاد شود.
برخی درمان های خانگی ساده می توانند به کم کردن نشانه ها کمک کنند، تا بتوانید بدون نگرانی به فعالیت های روزانه خود ادامه دهید .
کمپرس بابونه:
سه تا شش کیسه چای بابونه را در سه فنجان آب جوش به مدت 10 دقیقه خیس کنید.کیسه های چای را بردارید و کاسه را در یخچال قرار دهید، تا آب آن سرد شود.یک پارچه نخی را در محلول سرد فرو کنید و مایع اضافی را فشار دهید. پارچه مرطوب را به مدت 15 دقیقه روی قسمت آسیب دیده قرار دهید. این درمان را سه یا چهار بار در روز تکرار کنید.
عسل:
یک تا دو قاشق جای خوری عسل را روی صورت خود ماساژ دهید.ده دقیقه صبر کنید و بعد آن را با آب ولرم بشویید و از مرطوب کننده تان استفاده کنید و این کار را دو بار در هفته انجام دهید.دو قاشق چای خوری عسل, یک قاشق چای خوری روغن زیتون و یک و نیم قاشق چای خوری شیر کامل را مخلوط کنید. مخلوط را روی صورت خود بمالید و چند دقیقه بگذارید تا بماند. سپس آن را با آب ولرم بشویید.این کار را هفته ای سه بار انجام دهید.
سرکه سیب:
یک قاشق چای خوری سرکه سیب و یک فنجان آب تصفیه شده را با یک قاشق غذا خوری عسل مخلوط کنید. این مخلوط را دو بار صبح و شب بنوشید.این درمان را برای شش تا هشت هفته دنبال کنید. دو قاشق غذا خوری سرکه سیب و هشت قاشق غذا خوری آب را باهم مخلوط کنید.
این سرکه رقیق شده را در ناحیه مشکل دار بزنید بعد از چند دقیقه با آب ولرم بشویید. این کار را هر روز برای دو ماه انجام دهید.
چای سبز
چای سبز دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی قوی است که به کاهش قرمزی و التهاب پوستی کمک می کند.نوشیدن چای سبز برای درمان روزاسه مفید است همچنین می توانید یک فنجان چای سبز را به مدت 30 دقیقه داخل یخچال قرار داده. سپس پارچه ای را به آن آغشته و روی مناطق آسیب دیده پوست قرار دهید.
جو دوسر
جو دوسر برای تغذیه و تسکین پوست بسیار مفید است و به کاهش علائم روزاسه کمک می کند. کافیست یک مشت جو دوسر را آسیاب کرده و نصف فنجان آن را با 1/4 فنجان آب مخلوط و خمیر حاصل را روی نواحی مورد نظر اعمال کنید. بعد از 20 دقیقه به آرامی با آب سرد بشویید و خشک کنید. (از مالش پوست خودداری کنید)
تخم کتان:
یک قاشق چای خوری تخم کتان را سه بار در روز برای کمک به کاهش التهاب بخورید.این درمان را حداقل دو ماه دنبال کنید.هم چنین سعی کنید تخم کتان را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا التهاب و قرمزی همراه با رزاسه را از بین ببرید.این درمان ها به کنترل علایم اولیه این بیماری مزمن پوستی کمک خواهند کرد.
درمان روزاسه با تغییر سبک زندگی
علاوه بر درمان های پزشکی، ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی می تواند در کاهش و کنترل علائم روزاسه موثر باشد. یکی از بهترین کارها این است که فرد بیمار کمتر در معرض چیزهایی قرار بگیرد که باعث ایجاد یا تشدید علائم روزاسه می شود. از جمله:
- قبل از خروج از منزل از کرم ضد آفتاب حداقل SPF 15 استفاده کنید.
- در هوای سرد صورت خود را با روسری یا ماسک بپوشانید.
- از لمس کردن پوست صورت اجتناب کنید.
- هنگام شستشوی مناطق آسیب دیده از مواد شوینده ملایم، صابون یا شامپوهای خفیف استفاده کنید.
- از محصولاتی که حاوی مواد محرک یا الکل هستند خودداری کنید.
- در صورت استفاده از مرطوب کننده به همراه داروهای موضعی، تنها بعد از خشک شدن دارو آن را اعمال کنید.
- استفاده از ریش تراش برقی به مراتب کمتر از تیغ باعث تحریک پوست می شود.
- از تهیه پمادهای استروئیدی بدون نسخه خودداری کنید مگر این که پزشک آن را به عنوان بخشی از درمان تجویز کرده باشد.
- استرس از عوامل مهم در عود علائم بیماری روزاسه است. با ورزش های ملایم مانند پیاده روی و شنا، خواب کافی، انجام تمرینات یوگا و مدیتیشن و رژیم غذایی سالم استرس خود را کاهش دهید.
- سعی کنید از غذاهای سرخ شده، فراوری شده و مصرف شکر، کافئین، غذاهای تند و لبنیات اجتناب کنید و مواد غذایی ضد التهاب همچون زردچوبه، زنجبیل، سیر، پیاز، چای سبز و سبزیجاتی همچون گل کلم و کلم بروکلی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- از مصرف غذاها یا نوشیدنی های داغ پرهیز کنید.
سایر موارد محرک روزاسه عبارتند از:
- آب و هوای گرم، رطوبت و باد
- اضطراب، خشم
- ورزش شدید
- حمام داغ یا سونا
- برخی داروها مانند کورتیکو استروئیدها یا داروهای ضد فشار خون بالا
- بیماری های همچون سرفه، سرماخوردگی یا تب
- بیماری های مزمن مانند فشار خون بالا
- نوشیدن الکل