رزاسه بیماری شبیه آکنه در ظاهر است اما تفاوت های زیادی با آن دارد.رزاسه که از آن به عنوان جوش بالغین نیز یاد می شود میلیونها نفر در جهان را مبتلا کرده و نوعی اختلال پوستی می باشد.رزاسه، یک مشکل رایج پوستی است که باعث قرمزی و دیده شدن رگ های خونی در صورت می شود همچنین ممکن است برجستگی های کوچک، قرمز و پر از چرکی را تولید کند.این نشانه ها و علایم ممکن است به مدت چند هفته به طول بینجامد و سپس بعد از مدتی خوب شوند.رزاسه می تواند با آکنه، واکنش های آلرژیکی یا دیگر مشکلات پوستی اشتباه گرفته شود.
متخصصان، رزاسه یا لکه های قرمز روی پوست همراه با خارش را یک مشکل پوستی مزمن در نظر می گیرند؛ بیماری رزاسه یک بیماری پیش رونده است که اگر درمان نشود به مرور زمان شدیدتر می شود. از آنجا که درمان قطعی رزاسه مشخص نیست، درمان های پزشکی فقط آن را کنترل و پیشرفتش را مهار می کند.
علائم بیماری رزاسه
علائم رزاسه از فردی به فرد دیگر متفاوت است و مبتلایان در بیشتر مواقع، فقط بخشی از علائم رزاسه را مشاهده می کنند، اما در هر حال، این بیماری حداقل یکی از علائم زیر را به همراه دارد:
برافروختگی
بیشتر مبتلایان رزاسه، سابقه ی سرخ شدن یا برافروختگی مکرر پوست را دارند. یکی از اولین نشانه های این اختلال قرمزی و التهاب صورت در بازه های مختلف زمانی است. البته، نباید این نشانه ها را با تغییرات پوستی قبل از قاعدگی اشتباه گرفت.
رگ های خونی متورم
یکی از نشانه های دیگر این بیماری متورم شدن رگ های خونی است. این رگ ها یا شبیه خط های مارپیچ کوچکی در زیر پوست دیده می شوند یا به دلیل قرمزی پوست از دید پنهان می شوند.
علائم دیگر رزاسه عبارتند از:
- سوزش یا سوزن سوزن شدن پوست
- خشک شدن پوست
- ایجاد برآمدگی های قرمز روی پوست
- تورم صورت
- سوزش یا خارش چشم، التهاب پلک ها، گل مژه و قرمزی چشم
- خیم شدن پوست، التهاب، قرمزی و گوشتی شدن بینی.
عوامل ایجاد کننده
علت رزاسه نامعلوم است، اما می تواند ناشی از ترکیبی از عوامل ارثی و محیطی باشد.رزاسه توسط بهداشت ضعیف ایجاد نمی شود و تعدادی از عواملی که می توانند جریان خون به سطح پوست شما را تشدید کنند، هم وجود دارد برخی از این عوامل عبارتند از:
- نوشیدنی های داغ و غذاهای تند
- الکل
- دمای بالا
- نور خورشید یا باد
- ورزش
- لوازم آرایش
- داروهایی که رگ های خونی را گشاد می کنند، از جمله برخی از داروهای فشار خون
عوامل خطر و افرادی که این بیماری برایشان تهدید بزرگتری است:
هر کسی می تواند رزاسه بگیرد اما با این موارد احتمال ابتلا شدنتان بیشتر می شود:
- زن بودن.
- پوست آسیب دیده داشتن، به خصوص اگر توسط خورشید آسیب دیده باشد
- سن بالای 30 سال
- سیگار کشیدن
- سابقه خانوادگی داشتن رزاسه
تشخیص رزاسه
از آنجا که بیماری رزاسه به شیوه های مختلفی بروز می کند، تشخیص آن برای پزشکان دشوار است. بیماری رزاسه بیشتر با موارد زیر اشتباه گرفته می شود:
- آکنه ی ولگاریس
- درماتیت سبوره ای
- چربی نابهنجار پوست (سبوره)
- کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی
- آلودگی به دمودکس
- ضایعات آکنه شکل ناشی از مصرف استروئید
- پیودرما فاسیال (نوعی آکنه)
- درماتیت دور دهان و غیره
پیشگیری از روزاسه چگونه است؟
در حالی که هیچ راهی برای پیشگیری از روزاسه وجود ندارد اما افراد مبتلا می توانند برای کاهش احتمال بروز علائم، عوامل آغازگر روزاسه را بشناسند و از آنها دوری کنند. برخی از عوامل آغازگر روزاسه عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض باد و یا آفتاب
- فشار های عاطفی
- آب و هوای داغ و یا سرد
- ورزش های سنگین
- مصرف الکل
- نوشیدنی های داغ