روزاسه یک بیماری شایع است که عمدتا پوست صورت را تحت تاثیر قرار می دهد. روزاسه باعث قرمزی در بینی، چانه، گونه ها و پیشانی می شود. با گذشت زمان این قرمزی ممکن است بدتر شود. ممکن است رگ های خونی قابل مشاهده باشند.
در برخی موارد بیماری پوستی روزاسه در قفسه سینه، پشت و گردن بروز می کند. در مواردی نیز روزاسه ممکن است چشم ها را تحت تاثیر قرار بدهد و باعث تحریک پذیری، قرمز و آبکی به نظر رسیدن آنها شود. روزاسه در برخی از افراد باعث بروز جوش ها و برآمدگی های پر از چرک می شود. این اختلال ممکن است باعث شود که دماغ به شکلی ورم کرده به نظر برسد.
علل روزاسه چه چیزهایی هستند؟
علت روزاسه شناخته شده نیست با این حال نظریه های مختلفی در این زمینه وجود دارد. برخی از محققان معتقدند که روزاسه یک اختلال کلی در عروق خونی است. برخی دیگر بر این اعتقادند که این عارضه به علت کنه های میکروسکوپی پوست، قارچ، عوامل روانی و یا نقص در بافت همبند زیر پوست ایجاد می شود. هرچند علت اصلی این بیماری هنوز مشخص نشده است اما یک سری شرایط وجود دارند که می توانند آغازگر روزاسه باشند.
درمان دارویی رزاسه
بیماری رزاسه درمان قطعی ندارد و درمان های موجود فقط علائم و نشانه های آن را کاهش می دهند. با این حال، برخی درمان ها توانسته اند نشانه های این بیماری را تسکین دهند. شماری از این درمان ها را در ادامه می خوانید:
داروهای موضعی
بهتر است، در فرایند درمان رزاسه، پزشک و بیمار رابطه ی تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند. داروها و پمادها حتماً باید با تجویز پزشک مصرف شوند. بیشتر پزشکان داروهایی را توصیه می کنند که التهاب و قرمزی لکه های پوستی را کاهش می دهند.معمولاً لازم است که مبتلایان این داروها را یک یا دو بار در روز مصرف کنند. مترونیدازول، بنزوئیل پراکسید، بنزوئیل پراکسید/ کلیندامایسین، آزلائیک اسید، سولفاستامید ۱۰% و سولفور ۵% برخی از داروهایی اند که برای درمان رزاسه تجویز می شوند.
ایزوترتینوئین
معمولاً اگر بیماری رزاسه شدید باشد و با روش های دیگر درمان نشود، پزشکان ایزوترتینوئین را تجویز می کنند. این دارو به ویژه، برای بیماران جوان و مبتلایان به رزاسه ی فیماتوس مؤثر است.
آنتی بیوتیک های خوراکی (مهم تر از همه داکسی سایکلین)
آنتی بیوتیک های خوراکی معمولاً سریعتر از داروهای موضعی اثر می کنند. البته، استفاده از این داروها باید محدود باشد و پزشکان مصرف طولانی مدت آنها را توصیه نمی کنند.
درمان رزاسه با لیزر
معمولاً متخصص پوست این درمان را انجام می دهد. استفاده از لیزر، رگ های خونی منقبض، قرمزی و سایر علائم رزاسه را کاهش می دهد. لیزر گاهی با درد همراه است اما معمولاً به بی حسی نیازی ندارد.
ریفاکسیمین (درمان SIBO)
بر اساس یک تحقیق جالب که در نشریه ی پزشکی معتبری منتشر شده است، باکتری های روده ی کوچک (SIBO) در مبتلایان به رزاسه بیشتر از افراد معمولی رشد می کنند.از این رو، محققان به بیماران ریفاکسیمین (یک آنتی بیوتیک قوی) تجویز کردند. با تجویز این دارو باکتری های SIBO کاهش یافتند یا ریشه کن شدند. در نتیجه، اثرات رزاسه در بسیاری از بیماران تسکین یافت.
باید ها و نبایدها در روزاسه
دلیل قطعی بیماری روزاسه هنوز ناشناخته است. بهترین پیشگیری شاید اجتناب از حالات و اعمالی باشد که سبب قرمزی یا برافروختگی چهره می شوند:
- از نوشیدن نوشیدنی های داغ (مثل چای)، غذا های تند، نوشیدنی های کافئین دار و الکلی بپرهیز ید.
- از خودتان در برابر نور خورشید بخوبی محافظت کنید. این محافظت شامل رعایت موارد زیر است:
- محدود کردن زمان تماس با نور خورشید، استفاده از کلاه و بکار بردن ضدآفتاب های مناسب با SPF برابر با 15 یا بیشتر، دوری از محیط های خیلی داغ یا خیلی سرد که می توانند سبب تشدید علایم روزاسه شوند.
- از خاراندن، مالش دادن و ماساژ دادن پوست صورت بپرهیزید. مالش پوست سبب بدتر شدن قرمزی و برافروختگی چهره می شود.
- ·در محیط های خنک به ورزش بپردازید. از زیاد داغ شدن بدتنان جلوگیری کنید.
- از مصرف مواد آرایشی و کرم های تحریک کننده پوست بپرهیزید. اسپری های مو را برروی پوست نپاشید.
- هر وقت دچار برافروختگی چهره شدید، مورد را در دفترچه ای یادداشت کنید. در هر مورد علل برانگیزنده از قبیل غذاها، مواد مختلف، حالات روحی، داروها و... را نیز ثبت کنید.
چه عواملی در درمان بیماری رزاسه مؤثرند؟
ضد آفتاب بزنید و از کرم های ضد آفتاب مناسب استفاده کنید.
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب یکی از محرک های آکنه رزاسه است. سعی کنید از کرم ضد آفتاب فاقد عطر و ضد حساسیت با ترکیب زینک اکساید استفاده کنید.
از محصولات محرک پوست بپرهیزید.
صابون، محصولات حاوی سدیم لوریل سولفات، لوسیون های قابض منافذ پوست (Astringents)، تونرها، منتول و کامفور ممکن است پوستتان را تحریک کند یا بسوزاند. پس، بهتر است از مصرف این محصولات بپرهیزید.
مشکلات و عوارض بیماری رزاسه :
در موارد شدید و نادر، غدد چربی در بینی شما و بعضی اوقات گونه های شما بزرگ تر می شوند و منجر به تجمع بافت بر روی بینی و اطراف آن می شوند.این اتفاق در مردان رایج تر است و به کندی در طول یک دوره چند ساله رشد می کند.هیچ آزمایش خاصی برای رزاسه وجود ندارد.اگر چشم هایتان نیز درگیر هستند، پزشک ممکن است شما را به چشم پزشک ارجاع دهد.