شاید وجود دو بافت صورتی رنگ در انتهای حفره دهانی کنجکاوی همه ما را در سنین کودکی بر انگیخته باشد. این بافت ها که آن ها را به نام لوزه ها می شناسیم، دو گره لنفی در دو طرف انتهایی گلوی ما هستند و در ایجاد مکانیسم دفاعی ما نقش دارند.
ورم لوزه چیست؟
در صورت التهاب لوزه ها، بیماری به نام ورم لوزه یا tonsillitis ایجاد می شود. ورم لوزه ممکن است در هر سنی به سراغ انسان بیاید؛ اما وقوع آن در سنین پایین محتمل تر است. در اکثر موارد کودکان در سنین پیش دبستانی به این عارضه مبتلا می شوند. نشانه های این عارضه گلو درد، تب و ورم لوزه ها است.
ورم لوزه می تواند توسط طیف وسیعی از باکتری ها و ویروس ها ایجاد شود و مسری است. باید توجه داشت که وضعیت ورم لوزه ای که توسط باکتری استرپتوکوک ایجاد می شود، در صورت عدم توجه می تواند خطرساز شود. تشخیص این وضعیت بسیار راحت است و علائم این بیماری معمولاً پس از حدود 7 الی 10 روز ناپدید می شوند.
علت ورم لوزه
لوزه ها اولین خط دفاعی بدن ما را در برابر عوامل عفونی دهانی تشکیل می دهند. آن ها در تولید گلبول های سفید و تجهیز سایر سلول های ایمنی بدن نقش دارند. لوزه ها هنگام ورود عوامل عفونی ویروسی یا باکتریایی به دهان، به مبارزه و سرکوب آن ها می پردازند؛ اما همین لوزه ها از صدمه در مقابل برخی مهاجمان مصون نیستند.
هم ویروس ها و هم باکتری ها می توانند در ایجاد ورم لوزه مؤثر و خطرناک واقع شوند. بر اساس گزارش آکادمی پزشکان خانواده ایالات متحده امریکا، از کل تعداد موارد ورم لوزه مراجعه کننده به مراکز درمانی حدود 30 درصد آن ها در اثر آلودگی های باکتریایی به وجود آمده اند.در واقع ویروس ها شایع ترین عامل ایجاد تورم لوزوی هستند. ویروس اپشتین بار که معمولاً برای ایجاد بیماری مونونوکلئوز شناخته می شود، از جمله ویروس هایی است که می تواند در ورم لوزه ها مؤثر عمل کند.
آموزش هاي قبل از عمل
- هنگام مراجعه جهت عمل ، آزمايشات مربوطه و تست شنوايي ( در صورت موجود بودن ) را همراه خود داشته باشيد .
- جراحي زير بيهوشي عمومي انجام مي شود ، يعني شما در طي عمل مي خوابيد .
- قبل از رفتن به اتاق عمل زيورآلات ، اجسام فلزي گيره سر ، لنز ، دندان مصنوعي و … را خارج كنيد .
- كليه لباس ها ي خود را در آوريد و لباس مخصوص اتاق عمل بپوشيد .
- لاك ناخن ها و آرايش خود را پاك كنيد .
- قبل از ورود به اتاق عمل ادرار خود را تخليه كنيد .
- معمولا فرداي روز عمل مرخص مي شويد .
- در صورت تب ، سرفه و هرگونه علايم سرماخوردگي قبل از عمل پزشك را در جريان بگذاريد
درمان بزرگی لوزه ی سوم چیست؟
نوع درمان بستگی به شدت بیماری دارد. اگر این لوزه بزرگ شده باشند اما عفونی نباشند، نیازی به عمل جراحی نیست و به جای آن دکتر توصیه میکند صبر کنید و ببینید با بالاتر رفتن سن کودک، این لوزه ها خودبه خود کوچکتر می شوند یا خیر.
در موارد دیگر، احتمال دارد پزشک برای کوچک کردن این لوزه ها، دارو هایی مانند استروئید بینی تجویز کند. با این حال، اگر این لوزه ها بعد از مصرف دارو باز هم مشکل ساز باشند، اصولا آن ها را با عمل جراحی برمی دارند، که عملی بسیار آسان است و خطری هم ندارد. به این عمل آدنوید برداری یا adenoidectomy میگویند.
اگر لوزه های زبانی کودک هم دائما عفونت داشته باشند، دکتر آن ها را نیز طی این جراحی برمی دارد. لوزه ها و لوزه های حلقی معمولا در یک زمان برداشته می شوند. در آوردن لوزه های حلقی، به خصوص زمانی که کودک دائما دچار عفونت های پی درپی می شود، ضروری ست، چراکه ممکن است منجر به عفونت گوش و سینوس شود. آدنوید هایی با التهاب شدید، باعث عفونت و ترشح مایع گوش میانی می شوند، و ممکن است فرد، در پی آن قدرت شنوایی خود را به طور موقت از دست بدهد.
قبل از عمل، برای آرام کردن کودک، آرام بخش ملایمی به او میدهند، و پس آن تحت بیهوشی کامل قرار می گیرد. این جراحی بیشتر از دو ساعت زمان نمی برد.
بعد از عمل کودک ممکن است علائم زیر را از خود بروز دهد:
- گلودرد
- خونریزی داخلی
- گوش درد
- گرفتگی بینی
پزشک، احتمالا برای جلوگیری از ایجاد عفونت برای کودک آنتی بیوتیک تجویز میکند و برای کاهش درد در چند روز اول پس از جراحی مسکن ملایمی به او میدهد. کودکان باید در هفت روز اول، نوشیدنی های سرد و یخی مانند میلک شیک و بستنی بخورند، و از مصرف هرگونه غذای گرم بپرهیزند.
بزرگ شدن آدنوید در کودکان بسیار رایج است. اگر متوجه هرکدام از علائم آن بر روی فرزند خود شدید، هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا او را معاینه کند. التهاب لوزه ی سوم، به راحتی قابل درمان است و در بعضی شرایط حتی با دارو هم مداوا می شود.