همه ما همیشه شنیده ایم که آفتاب و نور خورشید اشعه های مضری برای پوست و چشم دارد که باید از آنها محافظت کرد. با عینک های آفتابی اصل که قدرت مسدود کردن تابش های یو وی را دارند می توان از چشم ها محافظت کرد و برای پوست هم می توان دست به دامن ضدآفتاب شد.
آشنایی با علائم آلرژی به نور خورشید
تغییر ظاهر پوست در اثر حساسیت بسته به عامل ایجادکننده آن، می تواند بسیار متنوع باشد.
علائم و نشانه ها عبارتند از :
- قرمزی
- خارش یا درد
- برآمدگی های ریزی که ممکن است یکی شوند و به تکه های بزرگتری تبدیل شوند
- تاول یا کهیر
علائم و نشانه ها معمولاً پس از قرار گرفتن پوست در معرض آن دیده می شوند .این علائم به طور معمول، چند دقیقه تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می شوند.
دلایل ایجاد : داروها، مواد شیمیایی و شرایط پزشکی خاص باعث افزایش حساسیت پوست می شوند. مشخص نیست که چرا برخی از افراد حساسیت دارند و برخی دیگر به آن حساس نیستند. ممکن است صفات ژنتیکی در این امر نقش داشته باشد.
درمان حساسیت به نور خورشید
درمان حساسیت به نور خورشید باعث کاهش علائم و درمان اختلالات مربوط به آن می شود. کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون می تواند برای کاهش التهاب تجویز شود. هیدروکسی کلروکوئین (عامل ضد مالاریا) نیز می تواند علائم بیماری را کاهش دهد.ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، برای بی حس کردن پوست فرد در برابر نور خورشید، ممکن است تدریجا و به مدت کوتاهی، او را در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار دهد. این درمان ممکن است چند هفته طول بکشد.
پیشگیری
محدود کردن مواجهه با نور خورشید و نور UV ساختگی می تواند به جلوگیری از حساسیت خورشیدی کمک کند. سایر اقدامات پیش گیرانه عبارتند از:
- داخل خانه بمانید و از مواجهه با نور خورشید بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر جلوگیری به عمل آورید چرا که شدت اشعه ماوراء بنفش در طول این ساعات بالا است.
- هنگام خروج از خانه، تا حد ممکن پوست خود را با لباس محافظت کنید. از لباس های آستین بلند، کلاه پهن و عینک آفتابی استفاده کنید.
- از داروهای شناخته شده یا محصولاتی که موجب حساسیت به نور خورشید می شوند، اجتناب کنید.
- قبل از استفاده از محصولات آرایشی و یا محصولات مراقبت پوستی محتوای آن را را بررسی کنید.
سوالات متداول
آیا حساسیت به نور خورشید کاملا برطرف می شود؟
حساسیت به نور خورشید به طور کامل قابل درمان نیست. اجتناب از قرارگیری در معرض نور خورشید، راه حل اصلی برای پیشگیری از آن است. با این حال، قرار گرفتن تدریجی در معرض نور UV می تواند آستانه تحمل فرد را افزایش دهد.
آیا حساسیت به نور خورشید خطرناک است؟
حساسیت به نور خورشید، تهدیدی برای زندگی فرد نیست. اما، جوش ها ممکن است ناخوشایند باشند و خارش ناشی از آن برای فرد ناراحت کننده باشد.
پیشگیری از آلرژی به نور خورشید
در ساعات اوج تابش ، بیرون نروید : سعی کنید از 10 صبح تا 4 بعدازظهر در معرض نور نباشید.از قرار گرفتن ناگهانی در معرض نور شدید خودداری کنید : بسیاری از افراد پس از قرار گرفتن در معرض نور بیشتر در بهار و تابستان دچار حساسیت به نور می شوند. به تدریج زمان بیشتری را در بیرون از خانه بگذرانید تا سلولهای پوست به نور خورشید عادت کنند.از عینک آفتابی و لباس های محافظ مناسب استفاده کنید: پیراهن های آستین بلند و کلاه های لبه پهن به حفاظت پوست از تابش نور خورشید کمک می کند. از پارچه های نازک یا دارای تار و پود شل استفاده نکنید. پرتوهای فرابنفش می توانند از این پارچه ها عبور کنند.از ضدآفتاب استفاده کنید: از ضدآفتابی با طیف گسترده با SPF حداقل 30 استفاده کنید. ضدآفتاب زیادی به پوست خود بزنید و هر دو ساعت یک بار آن را تجدید کنید . اگر شنا می کنید یا زیاد عرق می کنید، ضدآفتاب را زود به زودتر تجدید کنید.از تحریک کننده های شناخته شده اجتناب کنید: اگر می دانید که ماده خاصی همچون یک دارو یا تماس با گیاهانی همچون زردک وحشی یا لیموها باعث واکنش نشان دادن پوست شما می شود، از این تحریک کننده ها دوری کنید.
تحریک پوست در اثر تابش نور خورشید به چه روشی درمان می شود؟
حساسیت پوستی به آفتاب اغلب یک یا دو ساعت پس از قرار گرفتن در معرض خورشید ظاهر می شود. این واکنش پوستی که با خارش و دانه های ریز همراه است عموما پس از دو تا سه روز از بین می رود، اما ممکن است بیشتر در برخی موارد بیشتر از یک هفته هم ادامه داشته باشد.خوشبختانه این دانه ها هیچ اثری از خود به جا نمی گذارند و پوست پس از درمان به حالت عادی خود باز خواهد گشت.از درمان های خانگی حساسیت به آفتاب می توان به کمپرس آب سرد، پماد هیدروکورتیزول و مصرف آنتی هیستامین اشاره کرد. همچنین می توانید قرص های ضدالتهاب همانند آسپرین یا ایبوپروفن مصرف کنید. سعی کنید محل دانه ها را با گاز استریل بپوشانید و از خاراندن آنها خودداری کنید.