افزایش و تجمع چربی در کف سر ایجاد قرمزی و خارش می کند و باعث ایجاد حساسیت می شود .منظور از افزایش چربی در روی سطح پوست است و ربطی به افزایش چربی داخل بدن ندارد چربی داخل خون همان چربی است که در آزمایشات خون اندازه گیری می شود و افزایش آن زمینه را برای ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی ایجاد می کند.به نظر می آید چربی خود مو باعث پیدایش خارش و جوش می شود این مشکل معمولاً در نواحی پر مو ایجاد می شود بسیاری از آقایان این تصور را دارند که وجود موی ریش و سبیل بلند باعث ایجاد قرمزی، خارش و پوسته ریزی در این نواحی می شود و برعکس با اصلاح این نواحی این مشکلات برطرف می شود.شستن زود به زود موها و همچنین کوتاه کردن و برداشتن موها در این نواحی در حد امکان باعث می شود جوش ها و خارش کم یا کاملاً از بین رود و این اولین اقدام درمانی در حل این مشکل است.خارش ها، قرمزی و جوش با افزایش استرس تشدید خواهد شد، همچنین تغییرات فصلی هم در ایجاد این جوش ها و قرمزی موثر است به طوری که دو سوم موارد در فصل های سود بیشتر اتفاق می افتد افرادی که به این مشکل دچار هستند در فصل های سرد سال پائیز و زمستان تعدد استحمام را افزایش دهند و همچنین شامپوهایی وجود دارد که کنترل چربی کف سر را کمک می کند. افراد حداقل هفته آی یک بار نواحی مو دار را با شامپوهای مخصوص بشورند و یا هفته ای یک یا 2 بار شامپو را مانند دارو به پوست آن نواحی مالیده و بعد از 10 دقیقه شسته شود در بسیاری از موارد بیماری با شامپو کنترل می شود ودر صد کمی از درمان دارویی به طور موقت و در دوره های کوتاه مدت از داروهای خاصی استفاده می کنند تا وضعیت را کنترل کنند.در بعضی مواقع در سنین بالاتر تشدید پیدا می کند به خصوص در سالمندان افزایش دارد.این بیماری در بچه های خیلی کوچک و شیرخواران دیده می شود که احتمال دارد در اثر عبور هورمون های مادر از طریق بند ناف به نوازد ایجاد شود.
دلیل اصلی ایجاد جوش سر، بسته و مسدود شدن منافذ پوست سر به دلایل مختلف ازجمله رعایت نکردن بهداشت پوست سر، برهم خوردن تعادل هورمونی، استرس زیاد، تغییرات فصلی و آلرژیک، واکنش به برخی داروها، مصرف زیاد کافئین، استفاده از برخی محصولات مراقبت از مو و عرق کردن بیش از حد است. در واقع انباشته شدن سلول های مرده پوست و چربی روی پوست سر، منبع غذایی مناسبی را برای رشد باکتری ها ایجاد می کند که بعد از مدتی سبب ایجاد آکنه یا جوش می شود.اولین و مهم ترین موضوعی که درباره ایجاد جوش روی پوست باید به آن پرداخته شود مسئله نظافت و بهداشت فردی است. وقتی افراد بهداشت را رعایت نمی کنند و پوست به اندازه کافی تمیز و لایه برداری نمی شود، منافذ پوستی (فولیکول ها) بسته شده، چربی نمی تواند از طریق سطح پوست خارج شود. در این شرایط باکتری ها به فولیکول های مسدود نفوذ کرده و عفونتی را ایجاد می کنند که اگر این عفونت زیر پوست بماند باعث التهاب و تورم می شود و اگر روی پوست برسد تبدیل به جوش می شود. این موضوع وقتی در سطح پوست کف سر اتفاق می افتد، به دلیل اینکه این قسمت از پوست، ضخامت بیشتری دارد، جوش ها بزرگ تر و با عوارض سوزش و خارش و حتی درد همراه می شوند.از آنجا که این جوش ها زیر مو قرار گرفته اند درمان شان دشوارتر از جوش های روی سطح پوست است و با شانه کشیدن یا خاراندن هم وضعیت بدتر می شود. مصرف مداوم شامپوهای مخصوص موهای چرب که چربی پوست را برطرف می کنند راهکار پیشگیرانه مناسبی برای افرادی است که پوست سرشان چرب است و امکان تجمع چربی در پوست سرشان وجود دارد. البته استفاده از این شامپو ها نباید بیش از حد نیاز باشد، چراکه پوست وقتی بیش از اندازه خشک می شود هم، به دلیل نیاز به ترشح چربی، بیش از قبل چربی ترشح می کند.
راه درمان خانگی برای درمان جوش و آکنه
آب دانه چریش
چریش خاصیت آنتی باکتریایی و آنتی قارچی دارد که برای درمان آکنه پوست سر خیلی کارآمد است. برگ چریش را در آب بجوشانید و اجازه دهید که محصول خنک شود. آب را صاف کنید و بر روی پوست سر بریزید و یک ساعت صبر کنید. از این محلول برای رقیق کردن شامپو و آبکشی مو استفاده کنید.
برگ شنبلیله
دو قاشق برگ شنبلیله خرد شده را با آب مخلوط کنید . خمیر حاصل شده را روی پوست سر بمالید و 15 دقیقه صبر کنید . سپس با آب ولرم بشویید.
آب لیمو
آب یک لیمو را بگیرید و با یک قاشق آب رقیق کنید. روی سر بریزید و بعد از 15 دقیقه با شامپو بشویید. برای سرعت بخشیدن به تمیزی خیلی زیاد پوست سر و درمان جوش های پوست سر موثر است.
روغن درخت چای و زیتون
روغن درخت چای خاصیت آنتی باکتریایی دارد که برای درمان جوش پوست سر موثر است. برای درمان خانگی، به طور مساوی روغن درخت چای و روغن زیتون را باهم مخلوط کنید و روی سر ماساژ دهید وبعد از دو ساعت شستشو دهید.
شیر جوز هندی
جوز هندی را پودر کنید و 4 قاشق شیر به آن اضافه کنید. خمیر را روی ناحیه آکنه بمالید و یک ساعت صبر کنید سپس با شامپوی ملایم بشویید.
روغن اسطوخودوس و روغن درخت چای
یک قاشق از روغن اسطوخودوس را با 4 قاشق روغن درخت چای ترکیب کنید و دو قاشق روغن زیتون اضافه کنید و به خوبی با هم مخلوط کنید، سپس این معجون را روی پوست سر بمالید.
آلوئه ورا
اگر جوش کف سر به خاطر گرمای زیاد باشد آلوئه ورا بهترین درمان خانگی است. آلوئه ورا دمای کف سر را پایین می آورد و آن را مرطوب نگه می دارد.
سیر
بوی بد سیر با شامپو کردن از بین می رود پس نگران استفاده از آن نباشید. سیر حاوی سالیسیلیک اسید است که در بسیاری از پمادهای درمان جوش کاربرد دارد. 4 حبه سیر له شده را با مقداری آب مخلوط کنید تا به صورت پوره شود. آن را به تکه ای پنبه زده، به جوش بزنید و بگذارید 30 دقیقه روی آن بماند.
آب گوجه فرنگی
آب گوجه فرنگی نیز حاوی سالیسیلیک اسید است. همچنین گوجه فرنگی به تنظیم ph پوست و از بین بردن چربی اضافه آن کمک می کند. 3گوجه فرنگی را در مخلوط کن له کرده و با کمی آب ترکیب کنید. این محلول را روی پوست اسپری کرده و بگذارید 30 دقیقه بماند.
گلاب
گلاب سرشار از ویتامین سی و آنتی اکسیدان هاست. گلاب قرمزی و التهاب ناشی از جوش را می خواباند. تنها کافی است آن را روی پوست سر اسپری کنید.
عسل و دارچین
دو قاشق عسل و دو قاشق دارچین را باهم مخلوط کنید . خمیر را روی پوست سر بمالید و نیم ساعت صبر کنید و سپس پوست سر را بشویید.خاصیت ضد التهابی و تحریک کنندگی دارچین و خاصیت ضد میکروبی عسل در درمان جوش پوست سر موثر هستند.