درمان سوختگی کودکان
سوختگی کودکان علت های مختلفی دارد، آفتاب سوختگی، سوختن با آب و مایعات داغ، سوختگی ناشی از تماس با آتش، مواد شیمیایی و وسایل برقی از آن جمله است. همه ی این عوامل باعث ایجاد جراحت های جدی و برجاماندن جای سوختگی روی پوست خواهند شد.
درمان سوختگی خفیف و سطحی در کودک
- اگر کودکتان دچار یک سوختگی خفیف و سطحی شده باشد، می توانید راهکارها و توصیه های زیر را برای این شرایط در ذهنتان داشته باشید:
- سریع ناحیه ٔ سوخته را با فرو بردن آن در آب خنک یا اعمال کمپرس سرد به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خنک کنید.
- ناحیه را با حوله ای تمیز خشک کنید و یک بانداژ یا گاز استریل روی آن بگذارید.
- اگر سوختگی شروع به تاول زدن کرد، فقط یک پماد سوختگی مناسب به آن بمالید و ناحیه را با یک باند تمیز و غیرچسبنده؛ طوری که شل باشد بپوشانید.
- هرگز سعی نکنید تاول را باز کنید، تاول ها بخش مهمی از روند بهبود پوست هستند.
- روی سوختگی کره، روغن، لوسیون یا پودر نمالید. اینها می توانند ریسک عفونت را افزایش دهند.
- از یخ هم استفاده نکنید، زیرا می تواند آسیب به پوست را بیشتر کند.
سوختگی درجه یک ممکن است فقط طی چند روز بهبود یابد، اما بهبود سوختگی درجه دو ممکن است چند هفته طول بکشد. اگر کودکتان در حین بهبود سوختگی علائم عفونت را نشان داد، او را پیش پزشک ببرید.
درمان های فوری برای سوختگی
- به سرعت محل سوختگی را با آب خنک مرطوب کنید
- بلافاصله باید محل سوختگی را زیر آب خنک قرار داده تا دمای آن قسمت کم شده و درد کاهش پیدا کند. از یخ روی محل سوختگی استفاده نکنید، چرا که این ماده روند بهبودی را کند خواهد کرد. از مالیدن محل سوختگی هم پرهیز کنید چرا که باعث ایجاد تاول خواهد شد.
- لباس های سوخته را با مرطوب کردن خنک کرده و بعد به آرامی از تن کودک در آورید
- اگر ناحیه ی سوخته ترشحاتی ندارد و خشک است آن را با کمک یک گاز استریل، یک پدر تمیز یا یک پنبه ی خشک بپوشانید
- اگر ناحیه ی سوخته ترشحاتی دارد، بعد از پوشاندن آن با گاز استریل سریعاً به پزشک مراجعه کنید. اگر گاز استریل ندارید از یک دستمال کاغذی یا حوله ی تمیز استفاده کنید.
- روی محل سوختگی کره، روغن یا پودر بچه قرار ندهید.
همه ی این به اصطلاح درمان های خانگی منجر به وخامت اوضاع جراحت خواهد شد. در مواردی که سوختگی علاوه بر قسمت سطحی پوست، مناطق عمقی تر را هم درگیر کرده باشد، قرمزی بیش از حد پوست و دردی که برای چند ساعت ادامه داشته باشد باید بلافاصله با پزشک مشورت کردسوختگی های ناشی از برق گرفتگی، سوختگی دست ها و ناحیه ی تناسلی هم باید هر چه سریع تر توسط پزشک بررسی شوند. مواد شیمیایی که باعث سوختگی شده اند هم می توانند توسط پوست جذب شده و علایم و مشکلات دیگری را به وجود آوردند.اگر پزشک متخصص کودکان تشخیص دهد که سوختگی چندان جدی نیست، ممکن است به والدین توصیه هایی در مورد چگونگی شستن و پانسمان محل آسیب دیده ارائه کند.در صورت درمان خانگی هرگونه تغییر در رنگ پوست یا تورم پوست یا تولید ترشحات بدبو از پوست باید به دقت زیر نظر گرفته شود. همه ی این موارد از علایم عفونت هستند و باید تحت مراقبت های درمانی قرار بگیرند.
بستری شدن کودک در بیمارستان
- اگر سوختگی درجه سه باشد
- اگر بیش تر از ۱۰ درصد بدن سوخته باشد
- اگر صورت، دست ها، پا یا ناحیه ی تناسلی سوخته باشد
- اگر سن کودک خیلی کم باشد یا بهانه گیری کند و در نتیجه درمان در خانه بسیار سخت باشد.