شستشوی دهان باید قبل از مسواک و استفاده از نخ دندان انجام شود. این کار برای پیشگیری از هرگونه تجمع باکتری ها و جرم ها روی دندان، و کمک به زدنِ مسواک و نخ دندان ضروری است. دهانشویه ها به عنوان روشی برای کمک به محافظت از دندان ها در برابر مواد شیمیایی مضر احتمالی در خمیر دندان ها استفاده می شوند و معمولا دندان پزشکان آن ها را تجویز می کنند. دهانشویه ها به حفظ خوشبویی دهان و پیشگیری از تجمع جرم ها و پلاک ها کمک می کنند؛ این نیز یکی دیگر از تاثیرات مثبت دهانشویه بر روند مراقبت از بهداشت دهان و دندان است.از سویی دیگر، دهانشویه محلول ضد عفونی کننده ای است که به پیشگیری از رشد باکتری ها بعد از مسواک کمک می کند. لزوما مهم نیست که حتما از دهانشویه قبل یا بعد از مسواک یا نخ دندان زدن استفاده کنید. توصیه می شود برای رسیدن به بهترین نتایج، دهانشویه را حدود ۳۰ ثانیه الی یک دقیقه در دهان تان بچرخانید.
یکی از موثرترین روشهای مهار پلاک دندانی مصرف دهان شویه هاست.بهداشت دهان یکی از مباحث مهم و تاثیر گذار بر سلامت عمومی هر فرد است.اقدامات جهت از بین بردن پلاک دندانی شامل : روشهای مکانیکی (مسواک زدن،استفاده از نخ دندان و وسایل پاکسازی بین دندان ها) و روشهای شیمیایی (دارویی) است.دهان شویه کلرهگزیدین به عنوان استاندارد طلایی جهت کنترل پلاک دندانی و التهاب لثه مطرح است.کلرهگزیدین بر طیف وسیعی از باکتری ها، برخی قارچ ها و برخی ویروس ها موثر است و تا کنون هیچ مقاومت میکروبی و اثر سرطان زایی برای آن گزارش نشده است.
1- دهان شویه های بهداشتی – آرایشی
این گروه از دهان شویه ها حاوی الکل هستند و آنتی سپتیک یا ضد عفونی کننده هم نامیده می شوند. از این دهان شویه ها برای رفع بوی بُد دهان البته به صورت موقتی استفاده می شود، زیرا آنها سبب از بین رفتن میکروبهای عامل بوی بد دهان نمی شوند.همچنین این گروه از دهان شویه ها برای شستن باقی مانده ی مواد غذایی از میان دندان ها و لثه نیز کاربرد دارند و باعث کاهش فلور میکروبی دهان می شوند.
در تحقیقی انجام شده بر روی این دهانشویه ها ، نشان داده شده بود که استفاده از این دهانشویه ها به تنهایی باعث کاهش بوی بد دهان به مدت حدودا 4 ساعت شده بود، اما همراه شدن آنها با استفاده از مسواک و نخ دندان و همچنین تمیز کردن زبان به طور قابل توجهی موجب کاسته شدن از بوی دهان می گردید
2- دهان شویه های درمانی
این گروه از دهان شویه ها سبب کاهش پلاک دندانی ، التهاب لثه ، پوسیدگی دندان و بوی ناخوشایند دهان می شوند
این دهان شویه ها نه تنها می توانند پوسیدگی را در مراحل اولیه متوقف کنند بلکه موجب پیشگیری از ایجاد پوسیدگی در بقیه ی دندان ها نیز می گردند.ترکیب فعال در این دهان شویه ها معمولا سدیم فلوراید است که در دو غلظت 0.2% و 0.05% موجود هستند. در غلظت 0.2% تنها یک بار در هفته و در غلظت 0.05% هر روز نیاز به استفاده از این دهان شویه ها می باشد. مدت زمان استفاده باید فقط یک دقیقه بوده و از آن بیشتر نشود. مطالعات نشان داده اند که اثر ضدپوسیدگی این دهان شویه ها حدود 30 تا 40 درصد می باشد.در بعضی از دهانشویه ها فلوراید ماده اصلی را تشکیل می دهد، مانند دهانشویه سدیم فلوراید بهسا که سدیم فلوراید 0.2% ماده اصلی آن بوده و باید یک بار در هفته و به مدت یک دقیقه استفاده شود.
دهانشویه خود را برای چه می خواهید؟
هنگام انتخاب دهانشویه ، اولین چیزی که باید در نظر بگیرید اهداف شخصی شما است.
- بوی بد دهان: اگر نگرانی اصلی شما بوی بد دهان است ، استفاده از دهانشویه آرایشی در طول روز ممکن است برای شما کافی باشد.
- خشکی دهان: اگر داروهایی مصرف می کنید یا شرایطی داشته باشید که به عنوان یک عارضه باعث ایجاد خشکی دهان می شود، استفاده از دهانشویه ای که به منظور فراهم آوردن راحتی دهان و دندان در بسیاری از ساعات به طور همزمان است بهترین انتخاب شما باشد.
- مشکلات پلاک یا لثه: با انتخاب دهانشویه های حاوی فلوراید یا سایر مواد مؤثر دیگر که با باکتری ها مقابله می کنند ، می توان شرایط دیگری مانند ساخت پلاک ، پس رفت لثه و التهاب لثه را حل کرد.