مفهوم دکلره
پودر دکلره مخلوطی از چند ماده شیمیایی است که برای روشن و بلوند کردن مو استفاده می شود. ترکیب عمده تشکیل دهنده این پودر، هیپوکلریت کلسیم است که به عنوان عامل سفید کننده عمل می کند. جالب است بدانید که از این ماده برای تصفیه آب نیز استفاده می شود. هیپوکلریت با نفوذ در ساقه مو و شکستن پیوندهای شیمیایی تشکیل دهنده کروموفور (کروموفورها مولکول هایی است که مسئولیت ایجاد رنگ را به عهده دارد) و تبدیل آن به یک ترکیب شیمیایی دیگر، رنگ طبیعی را از بین می برد و رنگ پلاتینی روی مو ایجاد می کند که می توان انواع رنگ های دلخواه را روی آن ایجاد کرد.
استفاده مداوم از دکلره می تواند عوارض غیر قابل جبرانی برای مو به ارمغان بیاورد، بویژه کسانی که پوست حساسی دارند. این مواد به پوست سر آسیب جدی می رساند و در مواردی حتی می تواند ریزش مو و سفید شدن موها را به دنبال داشته باشد. این مواد روی ساقه مو اثرات مخربی می گذارد و باعث خشک شدن، تغییر شکل پروتئین های ساقه مو، شکنندگی، خشکی مو و موخوره می شود.
رعایت چند نکته ی مهم قبل از انجام دکلره:
از آنجائیکه دکلره کردن مو عمل بسیار حساسی است رعایت یکسری نکات برای جلوگیری از آسیب رساندن به موها الزامی ست :
- چنانچه مو قبلا به وسیله ی رنگهای گیاهی مثل حنا و رنگهای تیره رنگ شده باشد ، هنگام دکلره پیگمنتهای رنگی به سختی از ساختمان مو خارج می شوند و پیگمنتهای زرد و آبی در موقع خروج با هم ترکیب شده ایجاد رنگ سبز پر طاووسی می کند.پس خانم هایی که موهایی از این دسته دارند حتما باآرایشگر خود مشورت کنند.
- موهای دکلره شده را زیر کلاه پلاستیکی قرار ندهید. زیرا محلول دکلره اولا خشک شده و اثری را که باید روی موها داشته باشد نخواهد داشت. ثانیا موها زیر کلاه پلاستیکی ظرافت و حالت خود را از دست می دهد.
- موی ضخیم تر بسیار مشکل تر و در زمان طولانی تری دکلره می شود .
- در مواردی از قبیل زمان پریود و یا حاملگی(مخصوصاتا ۴ماهگی که جنین در حال شکل گرفتن است ودر ۸ و ۹ ماهگی دوران حاملگی) و یا بیماری های عصبی از این عمل خودداری کنید.
- کسانی که از داروهای اعصاب استفاده می کنند با نظر پزشک عمل دکلره را انجام دهند.
- به نوع مو از نظر رنگ در موقع دکلره کردن باید توجه داشت موهائی که دارای رنگ تیره هستند دکلره آنها مشکلتر از موهائی است که دارای رنگ روشن می باشد، زیرا در موهای تیره پیگمنتهای آن بیشتر از پیگمنتهای زرد و قرمز می باشد و چون پیگمنتهای آبی دارای قطر بیشتری هستند بنابر این مشکلتر از دریچه های مو خارج می شود.
- چنانچه قسمتی از موها رنگ شده باشد و یا دریچه های مو خیلی ریز باشد ممکن است پس از دکلره رنگ مو به قرمزی یا نارنجی بزند.
- در نظر گرفتن حساسیت فرد نسبت به دکلره و رنگ باید تست شود.
- هنگام دکلره پوست سر نباید تمیز باشد بلکه ۴- ۵ روز از شستن آن گذشته باشد.(چرب بودن مو و پوست سراز وارد شدن آسیب ها جلوگیری می کند.)
عوارض ناشی از حساسیت به دکلره
همانطورکه گفته شد، دکلراسیون مو به انجام بلیچینگ موها گفته می شود که توسط ترکیب پودر دکلره و اکسیدان 12 درصد در مجاورت موها انجام می شود. در طی مراحل بلیچینگ موها با 3 مرحله روبرو هستیم که در طی این مراحل با تغییرات رنگی دسته بندی شده موها مواجه می شویم. در دسته اول رنگ مو از قرمزی به نارنجی تغییر می کند که دارای چهار پایه است. در دسته دوم رنگ مو از نارنجی به زرد تغییر کرده و شامل 3 پایه است و در نهایت در دسته سوم رنگ موها از زرد روشن به پلاتینه می رسد که این دسته بندی نیز شامل 3 پایه است. به دسته اول دکلره ضعیف گفته می شود، به دسته دوم دکلره متوسط و به دسته بندی سوم دکولوراسیون قوی می گوییم که عوارض دکلره در این حالت از همه بیشتر و مخرب تر است. به شما توصیه می شود جهت کاهش عوارض دکلره تا حد امکان از انجام دکولوراسیون قوی اجتناب کنید.
عوارض دکلره معمولا در هر نوع از دکولوراسیون از ضعیف تا قوی وجود دارد. این عوارض معمولا شامل شکنندگی، خشکی و نازک شدن مو ، دو شاخه شدن مو که اصطلاحا به آن موخوره می گویند، تخریب سطحی ساختمان مو و در موارد جدی تر تخریب کامل ساختمان مو که به آن سوختگی مو توسط دکلره می گویند می باشد. در بعضی از این موارد می توان با مراقبت و آبرسانی به ساقه موها به بهبود وضعیت موها کمک کرد اما در مورد سوختگی موها با دکلره معمولا هیچ راهی برای احیای مجدد موها نیست و چاره ای نمی ماند جز کوتاهی مو با مدل پسرانه. چرا که ساقه موهای انسان بخش مرده مو است و نه بهبود وضعیت تغذیه و نه ویتامینه و آبرسانی به موها نمی تواند کمکی به بازگشت سلامت موها نماید. به همین دلیل به شما توصیه می کنیم تا حد ممکن از انجام دکولوراسیون موها اجتناب کرده و برای تغییر رنگ موهای خود از روش های ملایم تری مانند هایلایت مو استفاده کنید تا از عوارض دکلره در امان بمانید.
کم کردن عوارض دکلره موها
- بهتر است سالانه ۱ تا ۲ بار بیشتر به سراغ دکلره نروید چراکه دفعات زیاد این کار، مو را خشک و شکننده و مستعد آسیب جدی می کند.
- همیشه قبل از دکلره کردن مو برای جلوگیری از حساسیت و التهاب، ابتدا روی قسمتی از موها آزمایش کنید. حساسیت ممکن است در حد قرمزی و خارش پوست یا حتی شدیدتر به صورت تورم پوست سر باشد.
- بعد از دکلره کردن از شامپوهای ملایم مانند شامپو بچه و نرم کننده استفاده کنید، زیرا باعث لطافت بیشتر موها و شانه کردن آسان آنها می شود.
- برای شکل دادن به این موها هرگز از باد گرم سشوار، اتوی مو و اسپری های حالت دهنده استفاده نکنید، چراکه در صورت استفاده، شکنندگی و خرد شدن مو را به همراه دارد.