ساعدنیوز
ساعدنیوز

درباره سندرم آنتی فسفولیپید چه می دانید؟

  پنجشنبه، 31 فروردین 1402   زمان مطالعه 6 دقیقه
درباره سندرم آنتی فسفولیپید چه می دانید؟
سندرم آنتی فسفولیپید “Antiphospholipid syndrome” نوعی اختلال ایمنی است که در آن آنتی بادی‌های غیرعادی با لخته شدن غیرطبیعی خون در سیاهرگ‌ها و عروق مرتبط هستند. این سندروم بیشتر روی پاها تأثیر می‌گذارد اما ممکن است لخته در کلیه‌ها، ریه‌ها و سایر اندام‌ها نیز ایجاد گردد.

سندرم آنتی فسفولیپید یا سندرم آنتی بادی علیه فسفولیپید به اصطلاح: APS یا APLS، یک بیماری خودایمنی است که به علت آنتی بادی‌های ضد فسفولیپید ایجاد می‌شود. APS هم در شریان‌ها و هم در وریدها لخته شدن خون (ترومبوز) را برمی‌انگیزد؛ علاوه بر این، عوارض مرتبط با بارداری مثل سقط جنین، مرده زایی، زایمان زودرس و پره اکلامپسی شدید ایجاد می‌کند. برای تأیید تشخیص به یک تابلوی بالینی (یعنی ترومبوز یا عوارض حاملگی)، و دو نتیجه مثبت سرولوژی (شناسایی آنتی بادی‌هایی مثل آنتی-β2-گلیکوپروتئین-I در خون) با حداقل سه ماه فاصله، نیاز است.

سندرم آنتی فسفولیپید ممکن است اولیه یا ثانویه باشد. سندرم آنتی فسفولیپید اولیه در غیاب سایر بیماری‌های مشابه اتفاق می‌افتد، در حالیکه سندرم آنتی فسفولیپید ثانویه همراه با بیماری‌های خود ایمنی مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) رخ می‌دهد. در موارد نادر، APS به علت ترومبوز جنرالیزه منجر به نارسایی ناگهانی بعضی ارگان‌های بدن مثل کلیه می‌شود؛ که «سندرم فاجعه آمیز آنتی فسفولیپید» (به انگلیسی: catastrophic antiphospholipid syndrome) نامیده می‌شود که با خطر بالای مرگ همراه است.

سندرم آنتی فسفولیپید اغلب نیاز به درمان با داروهای ضد انعقاد مانند هپارین برای کاهش خطر ترومبوز و بهبود پیش آگهی حاملگی دارد. وارفارین در دوران بارداری استفاده نمی‌شود، زیرا بر خلاف هپارین می‌تواند از جفت عبور کند و تراتوژنیک باشد.

علائم و نشانه‌های سندرم آنتی فسفولیپید

  • DVT: ایجاد لخته در رگ‌های عمقی پا سبب درد، تورم و قرمزی می‌شود. این لخته‌ها می‌توانند به سمت ریه بروند.

  • سکته: سکته می‌تواند در فرد جوان بدون بیماری زمینه ای قلبی رخ دهد.

  • حمله ایسکمیک گذرا (TIA): این حمله معمولا چند دقیقه طول می‌کشد و آسیب دائمی بر جای نمی گذارد.

برخی علائم ناشایع نیز عبارتند از:

  • علائم عصبی: سردرد‌های مزمن شامل میگرن، دمانس و تشنج. این علائم هنگامی رخ می‌دهند که یک لخته خون رسانی به بخشی از مغز را مسدود نماید.

  • بیماری‌های قلبی عروقی: سندرم آنتی فسفولیپید سبب آسیب به دریچه‌های قلبی می‌شود.

  • خون ریزی: با کاهش تعداد پلاکت در خون، ریسک خون ریزی در فرد بالا می‌رود. بیمار ممکن است دچار خونریزی‌های مکرر از بینی شود. همچنین خون ریزی درون پوست، سبب ایجاد لکه‌های قرمز رنگ کوچک به نام پتشی و پورپورا می‌شود.

 سندرم آنتی فسفولیپید

علل بروز یا ابتلا به سندرم آنتی فسفولیپید چیست؟

  • APS یک بیماری خود ایمنی است. یک اختلال خود ایمنی باعث می‌شود آنتی بادی‌ها به اشتباه به سلول‌های خوب حمله کنند.

  • در APS، سیستم ایمنی بدن آنتی بادی‌هایی به نام آنتی بادی‌های ضد فسفولیپید تولید می‌کند.

  • این آنتی بادی‌های غیرطبیعی به پروتئین‌ها و چربی‌های خون و به طور خاص فسفولیپیدها حمله می‌کنند.

  • فسفولیپیدها مواد غشای سلولی هستند که در روند لخته شدن خون نقش دارند.

  • اگر آنتی بادی‌ها به فسفولیپیدها حمله کنند، این موضوع می‌تواند خطر ایجاد لخته‌های خون را افزایش دهد.

  • لخته شدن خون همان چیزی است که مانع خون‌ریزی بیش از حد افراد پس از آسیب دیدگی می‌شود.

  • تصور می‌شود چربی‌ها و پروتئین‌هایی که مورد حمله قرار می‌گیرند در حفظ قوام خون مهم و موثر هستند.

  • خون چسبناک می‌شود و به طور قابل توجهی خطر ایجاد لخته خون را افزایش می‌دهد.

  • افرادی که به سندرم آنتی فسفولیپید مبتلا هستند، آنتی بادی تولید می‌کنند که به فسفولیپیدها یا پروتئین‌های خون متصل به فسفولیپیدها حمله می‌کنند.

دو نوع اصلی APS وجود دارد:

  • سندرم آنتی فسفولیپید اولیه: این سندرم با بیماری یا بیماری دیگری ارتباط ندارد اما به صورت جداگانه ایجاد می‌شود

  • سندرم آنتی فسفولیپید ثانویه: این نوع از سندروم همراه با اختلال خودایمنی دیگری مانند لوپوس ایجاد می‌شود

این که چرا اختلالات خود ایمنی اتفاق می‌افتند، به طور دقیق مشخص نیست؛ همچنین مشخص نیست که چرا بعضی از افراد با آنتی بادی‌های غیرطبیعی هرگز علائمی پیدا نمی‌کنند.

به نظر می‌رسد ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در این امر دخیل است.

عوامل خطر در ایجاد سندرم آنتی فسفولیپید

  • جنسیت: این بیماری در زنان بسیار شایع تر از مردان می‌باشد.

  • بیماری‌های سیستم ایمنی: وجود بیماری‌های خود ایمنی دیگر، نظیر لوپوس و شوگرن، ریسک بروز سندرم آنتی فسفولیپید را افزایش می‌دهد.

  • عفونت ها: احتمال بروز این بیماری در برخی عفونت‌ها همچون سیفلیس، ایدز، هپاتیت C و لایم بیش از دیگر افراد جامعه می‌باشد.

  • عوامل دارویی: برخی داروهای خاص احتمال بروز سندرم آنتی فسفولیپید را افزایش می‌دهند. این داروها شامل هیدرالازین (ضد فشار خون)، کویینیدین (داروی قلبی)، فنی تویین (ضد صرع) و آموکسی سیلین (آنتی بیوتیک) می‌باشد.

ممکن است فرد علی رغم وجود اتوآنتی بادی ضد فسفولسپید، علائم بیماری را بروز ندهد. این افراد در شرایط خاصی مستعد تشکیل لخته می‌شوند:

  • بارداری

  • جراحی

  • بی تحرکی طولانی مدت

  • استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی و استروژن تراپی

  • سطح بالای کلسترول و تری گلیسرید در خون

 سندرم آنتی فسفولیپید

عوارض سندرم آنتی فسفولیپید

عوارض این بیماری بسته به ارگان درگیر متفاوت می‌باشند:

  • نارسایی کلیوی: این اتفاق به دنبال کاهش جریان خون کلیوی رخ می‌دهد.

  • سکته مغزی: به دنبال انسداد رگ‌های مغزی و کاهش جریان خون به سمت مغز، سکته مغزی رخ می‌دهد که می‌تواند عوارض عصبی جبران ناپذیری همچون فلج و از دست دادن قدرت تکلم را به دنبال داشته باشد.

  • بیماری‌های قلبی عروقی: آسیب به دریچه‌های ورید‌های اندام تحتانی، سبب کاهش بازگشت خون به قلب می‌شود. این اختلال منجر به ایجاد تورم و تغییر رنگ در اندام‌های تحتانی می‌گردد. همچنین این لخته‌ها می‌توانند به صورت مستقیم به قلب آسیب بزنند.

  • مشکلات ریوی: ایجاد فشار خون ریوی بالا و آمبولی در ریه

  • مشکلات بارداری

تشخیص سندرم آنتی فسفولیپید

تشخیص با آزمایش خون بیماران مبتلا به لخته‌های خون و سقط‌های مکرر صورت می‌گیرد. خون این افراد از نظر وجود اتوآنتی بادی ضد فسفولیپید بررسی می‌شود. به دلیل تفاوت APL در افراد مختلف، غربالگری توسط سه تست مختلف صورت می‌گیرد. به علت آنکه هر تست به تنهایی نمی تواند تمام انواع آنتی بادی را تشخیص دهد، استفاده ترکیبی از هر سه تست توصیه می‌شود. حداقل یکی از این تست‌ها باید مثبت شود و در فاصله کمتر از 12 هفته تایید گردد. هر چه سطح آنتی بادی‌ها بیشتر باشند و تست‌های بیش تری مثبت شوند، احتمال بروز علائم در فرد افزایش می‌یابد. آزمایش خون مثبت در غیاب حضور لخته در خون، به هیچ وجه به معنای تایید سندرم آنتی فسفولیپید نیست.

درمان سندرم آنتی فسفولیپید

در صورت لخته شدن خون، درمان اولیه استاندارد این سندرم شامل ترکیبی از داروهای رقیق کننده خون خواهد بود. رایج ترین این درمان ها شامل هپارین و وارافین می شود که البته هپارین به بدن تزریق شده و سرعت عملکرد بالاتری نسبت به وارافین خواهد داشت. وارافین نیز به صورت قرص مصرف شده و اثر گذاری آن ممکن است چندین روز به طول بیانجامد. علاوه بر موارد گفته شده آسپرین نیز جزء داروهای رقیق کننده خون مؤثر در درمان بیماری آنتی فسفولیپید است. نکته بسیار مهم پس از درمان با رقیق کننده های خون این است که خطر خونریزی خطرناک در فرد افزایش خواهد یافت. پزشک با آزمایش خون میزان دوز مورد نیاز برای مصرف و جلوگیری از لخته شدن خون شما را تجویز خواهد کرد.

سبک زندگی و درمان های خانگی سندرم آنتی فسفولیپید

با توجه به برنامه درمانی برای سندرم آنتی فسفولیپید، اقداماتی وجود دارد که می توانید از آن برای محافظت از سلامتی خود استفاده کنید. اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید باید مراقب باشید تا صدمه ندیده و دچار خونریزی نشوید.

  • از انجام ورزش های تماسی یا فعالیت های دیگری که ممکن است منجر به کبودی یا آسیب دیدگی و خونریزی در شما شود جلوگیری کنید.

  • از مسواک های نرم و نخ دندان با کیفیت استفاده کنید.

  • صورت خود را با دستگاه ریش تراش انجام دهید.

  • در هنگام استفاده از چاقو، قیچی و سایر وسایل تیز مراقب باشید

خلاصه

سندرم آنتی فسفولیپید (Antiphospholipid Antibody Syndrome یا APS)، نوعی بیماری خود ایمنی می‌باشد که بیشتر زنان جوان را درگیر می‌کند. مبتلایان به این بیماری پروتئین‌های غیر طبیعی به نام اتو آنتی بادی ضدفسفولیپید (APL) تولید می‌کنند. این پروتئین‌ها با ایجاد لخته‌های متعدد درون وریدها و شریان‌ها سبب اختلال در جریان خون، اختلال در تکامل جنین و سقط جنین می‌شوند. افراد مبتلا به سندرم آنتی فسفولیپید ممکن است علامت دیگری نداشته باشند، یا مبتلا به بیماری‌های زمینه ای مثل لوپوس باشند. همجنین عوامل دارویی و عفونت‌ها نیز در بروز سندرم آنتی فسفولیپید نقش دارند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
دکوراسیون مجلل قصر فرح و محمدرضا پهلوی/ از اتاق خلوت باشکوه فرح تا اتاق پذیرایی و غذاخوری، وجب به وجبش نشان از ولخرجی‌های الکی داره اونم در شرایطی که اکثر مردم در فقر شناور بودند (373 نظر) سحر زکریا: جوکرِ احسان علیخانی اگر ابتذال نیست پس چیه؟ رقص دسته جمعی بازیگران در جوکر نشانه جهل آنهاست+عکس (266 نظر) پزشکیان: کلاس‌ های درس 45 نفره خیلی هم خوب است؛ خبرهای امیدوارکنننده در رابطه با اصلاح روش های آموزش در مدارس (155 نظر) مقایسه پراید و پژو با سانتافه توسط نماینده مجلس! / مگه سانتافه کره‌ای نیست؟ (101 نظر) مراسم عروسی کاملا متفاوت و تکرار نشدنی مهدی ترابی، ستاره تیم ملی/ از نصب بنر حاج قاسم سلیمانی روی سِن تالار تا خواندن شعر حماسی در وصف سردار (92 نظر) گلوریا هاردی: هم ایران خانه من است و هم فرانسه؛ هر دو وطن من هستند/اگر روزی تیم ملی ایران و تیم ملی فرانسه بازی کنند، من دوست دارم بازی مساوی شود (79 نظر) نگاهی به استایل بسیجی رؤسای جمهور ایران در زمان جنگ: از آیت الله خامنه ای تا مسعود پزشکیان +تصاویر (77 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه نوید محمد زاده برای فرشته خانوم، نور زندگی اش+عکس/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (76 نظر) هادی ساعی: هیچ منتی سر مبینا نعمت زاده نیست او میتواند تحصیلاتش را ادامه بدهد/ او خودش بیخیال رشته پزشکی شد!+فیلم (75 نظر) رضا رویگری: یک استخری در جنوب شهر بود که لطف کردند یک شب من را دعوت کردند نوشتند رویگری در استخر خانه‌اش دارد شنا می‌کند! (70 نظر) یادی کنیم از ناهار ظهر جمعه‌های خونه‌ی مادر بزرگ/ از غذاهایی که عطر و بوی خونه های قدیمی دارن تا سفرهای چیده شده به سلیقه‌ی مادربزرگ (66 نظر) شهربانو منصوریان: زنگ زدم به همسرم گفتم باید رضایت نامه خروج بدی گفت نمیدم منم گفتم بلیت پرواز میگیرم برمیگردم کتک سفتی بهت میزنما😂+فیلم (64 نظر) کنایه سنگین علی دایی به پژمان جمشیدی:خدارو شکر میکنیم که حداقل تو فوتبال به جایی نرسیدی ، عوضش یه هنرپیشه ی خوب شدی که خود من هم بهت افتخار میکنم (54 نظر) فریبا نادری؛ الان دوره بد اقتصادی ایرانه، مردم خوشحال نیستن و همدیگه رو مقصر میدونن، منم نمیتونم 1 کیلو آجیل شب یلدا بخرم، حداقل میتونیم بهم لبخند بزنیم (54 نظر) (ویدئو) مازیار لرستانی: تطبیق جنسیتی من دخالت در کار خدا نیست/ دردها و مشکلات من اصلا ربطی به تبدیل جنسیت من ندارد (53 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رهبر معظم انقلاب: من رزق یکسال کشور را در ایام فاطمیه می‌گیرم
برادر علی دایی: علی از نظر هوشی خیلی بالا بود و یادم است معدل دوران دبیرستانش کمتر از 19 نبود!+عکس
سرانه مصرف گوشت در کشور 35گرم است/ مصرف لبنیات نصف استاندارد
جوجه یک روزه 35 هزار تومان؟! / مرغ کیلویی 200 هزار تومان در راه است؟
چرا بیمه‌های تکمیلی "زیرمیزیِ رومیزی" هستند؟
اظهارات متناقض همسر متهم پرونده «رضایت خودرو طراوت نوین»
قانون حجاب از منظر امنیت ملی؛ چگونه این مجوز به اتباع داده شد؟
هشدار رقیب حزبی سعید جلیلی به پزشکیان؛ در میدان مین حرکت می‌کنید؛ اولین اشتباه آخرین اشتباه است
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 15 آذر 1403
فال انبیاء روزانه پنجشنبه 15 آذر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر چهارشنبه 15 آذر 1403 + فیلم
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 15 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز پنجشنبه 15 آذر ماه 1403
کارمندان و کارگران در شب یلدا عیدی می‌گیرند؟
متا می‌خواهد در دیتاسنترهایش از انرژی هسته‌ای استفاده کند
منتخب روز   
یادی کنیم از تحقیر شدن تاریخی فرح توسط محمدرضا پهلوی در مقابل میلیونها تماشاگر/ دیکتاتوری که حتی اگر همسرش نظری جز نظر وی داشت با خاک یکسان میشد پیرمرد مو طلایی خطاب به ظریف: مذاکره؟ نه، ممنون! + عکس دعا و نیایش؛ بخش 5/ دعاهای کوتاه و بسیار اثربخش در دفع بلا همسران پزشک هنرمندان/ از همسر خوش‌تیپ جراح شیلا خداد و همسر غزل شاکری تا آناهیتا همتی و سیروس همتی+ تصاویر (ویدئو) ستاره پسیانی: شوهری می‌خوام که فقط قدش بلند باشه و قیافش واسم مهم نیست/ مهران مدیری: یعنی یه چیز دراز بی‌ریخت؟! غش کرد از خنده😁 نگاهی به سوپرایز ویژه بهرام رادان برای همسرش، مینا مختاری/ طلای مزین شده به اسم پسر یکی یدونشون+ عکس داستان های هزار و یک شب / شب نوزدهم : غلام دروغگو ( قسمت دوم) ایده‌های یلدایی/ خورش انار مسما (خورش انار و بادمجان) گیلکی ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: من باید جوری راه بروم که مردم در چهره من ملکه بودن را ببینند! قرار نیست از فرح کپی برداری کنم من مثل فرح حرف نخواهم زد، مثل فرح راه نخواهم رفت عکسی از بی‌رحم‌ترین زن تاریخ که علاوه بر همسر و 3 دختر نوجوانش 40 غریبه را نیز به قتل رساند (عکس) حضور پرانرژی بهنوش بختیاری در تئاتر جدید بهاره رهنما با استایل رنگی و مانتوی خاص؛ چه دسته گل خوشگلی هم برده واسه خانم رهنما بانک سینا استخدام میکند/ اما آیا با خبرید چه کسانی با چه مدرک تحصیلی و در چه استانهایی میتوانند در آزمون 7 دی بانک سینا شرکت کنند؟