پس از شیوع کرونا ویروس در جهان افرادی که به دندان درد های شدید و عفونت لثه ای مبتلا هستند و حتی آن دسته از بیمارانی که روند درمانشان نیمه کاره باقی مانده به علت ترس از ابتلا به کرونا از مراجعه به دندانپزشکی پرهیز می کنند که طبق مطالعات علمی انجام شده اینگونه هراس باعث پیدایش مشکلات جدی برای بعضی از افراد شده است.همه ما می دانیم که بهداشت دهان و دندان با سلامت افراد رابطه مستقیمی دارد و بعضی بیماران با وجود نیاز به درمان اورژانسی همچنان از مراجعه به پزشک پرهیز می کنند و همین عامل نشان دهنده مصداق «خودکشی از ترس مرگ» است.به عقیده متخصصان علم پزشکی در سراسر جهان، دندانپزشکی یکی از شاخه های علم پزشکی است و با این وجود درمانگران بیش از سایر بیماران به موضوعات بهداشتی توجه می کنند. نباید هیجانات جامعه را بی جهت بالا ببریم و باید بدانیم که ویروس کرونا در مقایسه با سارس و دیگر بیماری ها، آنقدر کشنده و خطرناک نیست.
درمان های غیر اورژانسی دندانپزشکی در دوران کرونا
کشیدن دندان، روکش و بریج، ترمیم دندان شکسته یا خرد شده، جرم گیری، هالیتوز «بوی بدن دهان»، مشکلات مفصل فک «صدای فک یا سایش فک»، دندان های لق بدون خطر بلعیده شدن و خفگی از درمان های غیر اورژانسی دندانپزشکی در بحران کرونا هستند که باید از آن ها اجتناب کرد.
درمان های اورژانسی دندانپزشکی در روزهای کرونایی
کشیدن دندان و درمان ریشه در صورت درد شدید، علائم تورم، مراقبت های بعد از عمل جراحی، خونریزی مداوم، زخم شدن و سایر مشکلات لثه از درمان های اورژانسی دندانپزشکی هستند.
چه کسانی به کرونا مبتلا می شوند و در چه شرایطی عفونت بروز می کند؟
برای این که ویروس کوید 19 موفق شود شخصی را بیمار کند به vp1000 ویروس نیاز است که وارد بدن بیمار شود. اگر ورود ویروس به بدن قربانی بیش ازvp 1000 باشد صد در صد عمل خواهد کرد و عفونت ریوی بروز خواهد کرد.
میزان گسترش ویروس کوید 19 بر اساس فعالیت های زیست محیطی معمول به شرح زیر است:
- نفس کشیدن با ریتم معمولی: 20 vp در دقیقه
- صحبت کردن: 200 vp در دقیقه
- سرفه کردن: 200 میلیون vp (مقدار کافی از اینها ممکن است ساعت ها در یک محیط با تهویه ضعیف در هوا بماند)
- عطسه کردن: 200 میلیون vp
فرمول احتمال ابتلا به بیماری کرونا بدین شرح است:
ضریب انتشار ویروس + مدت زمان مواجهه با ویروس = میزان موفقیت ویروس
احتمال ابتلا به کرونا در دندانپزشکی در شرایط مختلف
در مجاورت کسی قرار داشته باشید (با فاصله 6 فوت): در صورت محدود کردن زمان برای کمتر از 45 دقیقه خطر ابتلا کم است. صحبت کردن با کسی به. صورت رو در رو (با ماسک): در صورت محدود کردن زمان برای کمتر از 4 دقیقه خطر ابتلا کم است. شخصی که از کنار شما عبور می کند، مانند قدم زدن آهسته یا دویدن احتمال بروز خطر بسیار کم است. فضاهایی با تهویه و خروج هوای خوب، با فاصله: کم خطر (مدت زمان محدود)
نوبت دهی برای جلوگیری از تجمع افراد در مطب
برای جلوگیری از ابتلا به کرونا وقت دهی به بیماران طوری تنظیم شود که پس از خروج هر بیمار، بیمار بعدی حاضر شود تا به این صورت در اتاق انتظار شاهد تجمع نباشیم. از نیمه دوم اردیبهشت ماه با ابلاغیه معاونت درمان کشور، ارائه خدمات اورژانسی و ضروری در سراسر کشور با رعایت دقیق پروتکل و دستورالعمل های ابلاغی قابل انجام است. بر این اساس مردم می توانند به مطب های دندانپزشکی مراجعه کنند البته با تاکید بر اینکه هم مردم اصول بهداشت فردی را رعایت کنند و هم همکاران دندانپزشک این مساله را جدی بگیرند. دردهای دندانی شدید به علت پوسیدگی، آبسه، عفونت و خونریزی های دهان و دندان، عفونت های لثه و مخاط دهانی و شکستگی های فک و صورت به عنوان موارد اورژانسی دندانپزشکی مطرح است که در این صورت توصیه می شود مردم به مطب ها مراجعه کنند.با توجه به اینکه در دوران شیوع کرونا تنها خدمات اورژانسی دندانپزشکی ارائه می شود، شهروندان بایستی برای مراقبت از سلامت دهان و دندان های خود تلاش بیشتری کنند. دندانپزشکی جزو حِرَف پرخطر در اپیدمی کرونا طبقه بندی شده است اما مراجعه کنندگان باید بدانند در مطب هایی که پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند خطر انتقال ویروس نیز به حداقل می رسد. همچنین مردم بدانند خود دندانپزشکان بیشتر از بیماران در معرض خطر هستند لذا تمام همکاران دغدغه ارائه خدمت استاندارد در شرایط بسیار خاص را دارند. نظارت و بازرسی از کلینیک ها و مطب های دندانپزشکی سطح استان نیز به صورت مستمر انجام و با افرادی متخلف برخورد خواهد شد.