انبه (نام علمی:Mangifera) میوه ای گرمسیری و گیاه آن از سرده های تیره ی سنجدیان است. خاستگاه انبه شبه جزیره ی هند، پاکستان، بنگلادش و آسیای جنوب شرقی است. میوه ی انبه علاوه بر مصرف خوراکی، آشپزی و آب میوه همچنین به عنوان طعم دهنده، رنگ دهنده و عطر نیز کاربرد دارد. درخت انبه قد بلندی دارد و ممکن است به ۳۵ تا ۴۰ متر برسد. قطر قسمت شاخ و برگ دار آن نیز می تواند به ۱۰ متر برسد. عمر این درخت طولانی است و برخی از درخت های انبه با وجود ۳۰۰ سال سن هنوز میوه می دهند. این میوه پر خاصیت در هند به سافدا معروف است، انبه با پسته و بادام هندی هم خانواده است و ۱۰۰۰ نوع مختلف دارد.
ارزش غذایی و خواص انبه
این میوه از منابع بسیار خوب پتاسیم به حساب می آید، طوری که مصرف آن به افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می شود. این میوه اندیس گلایسمی بالایی نیز دارد، یعنی وقتی مصرف شود، قند خون به یکباره افزایش پیدا می کند و موجب ترشح هورمون انسولین می شود. با ترشح این هورمون، قند به داخل سلول ها وارد شده و دوباره افت پیدا می کند. انبه میوه ای سرشار از فیبر، ویتامین ث، ویتامین آ و آنتی اکسیدان است. این میوه موجب تقویت دستگاه گوارش و کلیه نیز می شود، و به علت آهن فراوانی که دارد از آنمی جلوگیری می کند.انبه منبع غنی از کربوهیدرات ها، سرشار از ویتامین C است. چربی، سدیم و کلسترول کمی دارد و حاوی ویتامین های A، E، K و همچنین پتاسیم، منیزیم و مس است.
- کالری: 99
- چربی: 0.6 گرم
- سدیم: 2 میلی گرم
- کربوهیدرات: 25 گرم
- فیبر: 2.6 گرم
- شکر: 23 گرم
- پروتئین: 1.4 گرم
- ویتامین ث: 60 میلی گرم
- ویتامین ای: 1.5 میلی گرم
- فولات: 71 میکروگرم
انواع انبه
انواع انبه در جهان وجود دارد که هرکدام شیرین تر از قبلی است. انواع محبوب انبه شامل
- انبه آلفونسو: انبه آلفونسو یکی از انواع انبه از هند است و آن ها شاه انبه» نامیده می شوند. دلیل این توضیح این است که انبه آلفونسو بسیار شیرین و آبدار است.
- انبه فرانسیس: انبه فرانسیس نوعی انبه هائیتی است که نسبتاً بزرگ بوده و دارای رنگ های مختلف از زرد تا نارنجی و سبز روشن است.
- انبه کیت: انبه ای گرد بزرگ دارای پوست سبز تیره با جزمی قرمز سرخ شده است. پالپ انبه زرد دارای طعم شیرین است و حاوی برخی از الیاف است.
- انبه کنزینگتون: کنزینگتون پراید یک نوع انبه بزرگ از استرالیاست که دارای پوست زرد و سبز می باشند با گوشت زرد شیرین.
- انبه پالمر: این نوع انبه بزرگ دارای شکل مستطیل بلند است که دارای سایه های سبز و قرمز است. وقتی انبه رسیده باشد روی پوست ضخیم باید زرد شود.
- انبه تامی اتکینز: این نوع انبه نسبتاً بزرگ و دارای شکل بیضی است. گوشت زرد گوشتی رشته ای و فیبری است. این انبه از فلوریدا می آید.
- انبه گلن: انبه گلن هم در فلوریدا یافت می شود و دارای یک شکل بیضوی یا مستطیل در یک انتها و از طرف دیگر گرد شده است. در مقایسه با دیگر انبه ها، پوست نازک دارد و زمانی که به طور کامل رسیده است به رنگ زرد و نارنجی رنگ است
- انبه ایروین: انبه ایروین یک نوع انبه انعطاف پذیر است که دارای پوست پرزرق وبرق قرمز است که کاملاً رسیده است. این نوع انبه یکی دیگر از گونه های فلوریدا و یکی از انواع محبوب انبه است.
- انبه هادن: یکی از ویژگی های متمایز این نوع انبه، غنی، پوست قرمز عمیق و عطر معطر است. هنگامی که به بافت آن نگاه کنید گوشت انبه دارای الیاف کوچک است که به حفظ گوشت زرد نازک کمک می کند.
مهم ترین خواص انبه
طبق مدارک تاریخی موجود، قدمت کشت نهال انبه به 4000 قبل برمی گردد و در برخی مناطق به آن شاه میوه ها می گویند. انبه های کشت شده در مناطق مختلف دنیا شکل و اندازه مختلفی با یکدیگر دارند. در ایران هم مدل خاصی از انواع انبه کشت می شود که با آن ترشی ها خاص محلی درست می کنند. انبه های خوراکی ایران اغلب وارداتی هستند و از دو کشور پاکستان و کشور هند وارد ایران می شوند. انبه زرد رنگ و شیرین علاوه بر خوشمزگی، فواید بی نظیری نیز دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
بمب آنتی اکسیدان
انبه میوه استوایی غنی از پلی فنول است. پلی فنول مکملی گیاهی می باشد که برای آنتی اکسیدان رفتار می کند. انرژی که در اثر سوخت کالری در بدن آزاد می شود، به عنوان رادیکال آزاد در بدن باقی می ماند. در صورتی که این رادیکال های آزاد دفع نشوند، می توانند به بافت سلول های بدن حمله کنند و به آن ها آسیب برسانند. آنتی اکسیدان ها حافظان بدن در برابر این رادیکال های آزاد هستند. جالب است بدانید بیش از 12 مدل آنتی اکسیدان در فواید انبه، وجود دارد که برخی از آن ها شامل منگیفرین، کاتچین، آنتوسیانین، کوئرستین، کامفرول، رامنتین، بنزوئیک اسید است. در بین پلی فنول های گیاهی آنتی اکسیدان منگیفرین بیشتر مورد توجه محققان قرارگرفته و در برخی موارد به آن فوق آنتی اکسیدان گفته می شود.
سلامت قلب با انبه
انبه برای حمایت از سیستم قلبی عروقی شما مفید است. آنها منبع بزرگی از منیزیم و پتاسیم هستند که هر دو به کاهش فشار خون و نبض منظم متصل هستند. علاوه بر این، انبه منبع ترکیبی است که به عنوان مانگیفرین شناخته می شود که مطالعات اولیه نشان می دهد که ممکن است قادر به کاهش التهاب قلب باشد. فیبر، پتاسیم و ویتامین های موجود در انبه مدافعی در برابر ابتلا به بیماری های قلبی محسوب می شود. افزایش جذب پتاسیم و کاهش جذب سدیم از مهم ترین تغییرات در برنامه غذایی است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را در فرد کاهش می دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
همان طور که مشاهده کردید خواص انبه حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی می باشد که این مواد به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. به طور مثال یک فنجان انبه می تواند حدود 12 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین A را تأمین کند. این ویتامین یکی از عوامل اصلی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن به حساب می آید. علاوه بر آن وجود ویتامین C گلبول های سفید شما را برای محافظت از بدنتان بیشتر می کند. از دیگر فواید انبه، بر سیستم ایمنی وجود آنتی اکسیدان آنتوسیانین است. این آنتی اکسیدان از آسیب به DNA و اکسیداسیون لیپیدی جلوگیری می کند.
خواص انبه برای پوست
همانطور که می دانید پوست حساس ترین عضو بدن است، به همین دلیل عوامل بسیاری چون آلودگی هوا، اشعه نور خورشید، آلاینده های شیمیایی و حتی مشکلات ژنتیکی با گذشت زمان می توانند منجر به کم شدن سطح کلاژن ( خاصیت ارتجاعی پوست ) آن و در نهایت پیری زود رس شوند. یکی از مهمترین خواص انبه حفظ سلامت پوست است. در این میوه ویتامین های ضروری از جمله ویتامین ای و سی برای تولید کلاژن پوست وجود دارند به همین دلیل مصرف آن می تواند به مرطوب نگه داشتن پوست، کاهش چین و چروک و بازسازی دوباره سلول های مرده پوست کمک کند. شما می توانید با انبه برای لایه برداری و حفظ سلامت پوست خود ماسک های متنوع بسازید و استفاده کنید.
خواص انبه در بارداری
انبه بمب ویتامین های مورد نیاز بدن مانند ویتامین آ، سی و ب۶ است که می تواند به حفظ تعادل مواد مغذی در بدن یک خانم باردار کمک کند. انبه حاوی مقادیر بالای آهن است که برای رشد جنین و درمان کم خونی در زنان باردار مفید می باشد.همچنین حاوی مقادیر بالایی فیبر و آب می باشد که برای جلوگیری از یبوست در دوران بارداری مفید است . ویتامین C موجود در انبه به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی برای رشد جنین و تقویت سیتسم ایمنی بدن زنان باردار مفید می باشد. ویتامین B6 موجود در انبه باعث تشکیل سیستم عصبی جنین و افزایش گلبول های قرمز خون در زنان باردار می شود . پتاسیم و منیزیم موجود در انبه برای جلوگیری از پره اکلامپسی یا فشار خون بالا در دوران بارداری مفید هستند. ویتامین B6 موجود در میوه انبه تهوع و استفراغ صبحگاهی دوران بارداری را کاهش می دهد .
کاهش ریسک ابتلا به سرطان از جمله خواص های انبه
رنگ زرد انبه ناشی از وجود مقادیر زیادی بتاکاروتن در آن است. این رنگ دانه یک نوع آنتی اکسیدان به حساب می آید. از آنجایی که بتاکاروتن آنتی اکسیدانی ضد سرطان شناخته می شود، می تواند از تکثیر بی رویه سلول های سرطانی و بروز این سلول های در بدن جلوگیری کند. علاوه بر این آنتی اکسیدان، از دیگر خواص انبه، می توان به وجود آنتوسیانین اشاره کرد که این ماده مسیر پروتئین فعال شده برای تومور زایی را مسدود می کند و از به وجود آمدن آن یا بزرگ تر شدن تومورها جلوگیری می کند.
رژیم لاغری و کاهش وزن با انبه
یکی از نکات مهم در مورد انبه این است که انبه کالری بسیار کمی دارد و همین امر باعث شده است در میان میوه های مورد علاقه کسانی که رژیم لاغری دارند قرار بگیرد. ضمن اینکه میوه انبه باعث کاهش اشتها می شود که در نتیجه باعث جلوگیری از پرخوری می شود. انبه سرشار از فیبر است ، فیبر موجود در انیه باعث می شود جذب چربی در بدن کاهش یابد و به کاهش وزن کمک کند. علاوه بر این موارد پوست انبه از ذخیره شدن چربی در بدن جلوگیری می کند که باعث کاهش وزن می شود.