هیپرهیدروز (تعریق زیاد بدن) عارضه پزشکی است که عرق کردن بدن بیشتر از حد طبیعی موردنیاز بدن بیشتر می شود. عرق کردن زیاد بسیاری از افراد را تحت تأثیر قرار می دهد و غالباً بدون تشخیص و درمان رها می شود. اگر شما از تعریق زیاد رنج می برید و از لکه های عرق بر روی لباستان خجالت می کشید، احتمالاً بوتاکس بهترین راهکار برای شماست. بوتاکس درمان تایید شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای افرادی است که با عارضه تعریق زیاد درگیر هستند. با تزریق بوتاکس می توان عارضه هایپرهیدروز (hyperhidrosis) را به گونه ای مؤثرتر و ایمن تر درمان کرد.
غدد عرق کجا قرار دارند؟
غدد عرق در لایه های عمقی پوست قرار دارند و عرق را با فیلتر کردن مایعات و نمک از خون تولید کرده و آن را از طریق حفره های کوچک روی سطح پوست بیرون می دهند. بین دو تا چهار میلیون غده عرق در سطح پوست بدن قرار دارد. غدد عرق در برخی از قسمت های بدن عرق زیادی تولید می کنند در حالی که در برخی دیگر از قسمت های بدن، عرق کمتری تولید می شود.عرق کردن یک عملکرد طبیعی بدن است که باعث خنک شدن و روانکاری پوست می شود؛ به خصوص در قسمت هایی که ممکن است پوست روی هم ساییده شود مانند زیر بغل، زیر سینه ها و بین پاها.
علاوه بر غدد عرق، غدد زیر پوستی دیگری نیز در اطراف ریشه موها وجود دارند که چربی تولید می کنند.برخی قسمت ها مانند زیر بغل و کشاله ران، غدد عرقی مخصوصی به نام غدد آپوکرین دارند. این غدد، عرق بسیار غلیظی همراه با مقادیر زیادی مواد چرب تولید می کنند. این مواد توسط باکتری ها در سطح پوست تجزیه شده و بوی بدی ایجاد می کنند. زمانی که این غدد دچار عفونت شوند باعث ابتلا به بیماری به نام هیدرادنیت چرکی می شوند که یک بیماری خطرناک است و برای درمان آن باید آنتی بیوتیک مصرف شود یا بیمار تحت عمل جراحی قرار گیرد.
بوتاکس چگونه باعث درمان هیپریدروز یا تعریق بیش از حد می شود؟
ماده اولیه فعال در بوتاکس توکسین بوتولیوم نوع A است. این ماده نوعی نوروکسین است که برای درمان ابتدایی چین و چروک صورت استفاده می شود. بوتاکس معمولا برای اهداف زیبایی انجام می شود، اما این عمل می تواند برای انواع مختلفی از برنامه های پزشکی مورد استفاده قرار بگیرد.
در سال 2004 سازمان غذا و دارو در آمریکا برای درمان ابتدایی تعریق بیش از حد بدن از بوتاکس استفاده کرد. هیپریدروز اولیه به عرق کردن بیش از حد موضعی در بدن اشاره دارد. این اختلال فقط یک قسمت از بدن، مانند کف دست، زیر بغل، سر و پهلو یا کف پا را تحت تاثیر قرار می دهد. در مقابل، هیپریدروز ثانویه زمانی رخ می دهد که کل بدن دچار تعریق بیش از حد بدن شوند.
بوتاکس سبب مهار تولید عرق در بدن می شود. وقتی دمای بدن شما بالا می رود، غده ترشح کننده عرق در بدن شروع به ترشح عرق می کند تا دمای بدن کاهش پیدا کند. زمانی که عصب هاییکه قرار است سیگنال تولید عرق را به غدد ترشح عرق برسانند، بیش از حد فعال شوند، هیپریدروز اولیه ایجاد می شود.
بوتاکس از طریق مسدود کردن ترشحات شیمیایی که غده ترشح عرق را در بدن به عهده دارند، اساسا باعث از کار انداختن این عصب ها می شود.