بیشتر خانم ها تا چند روز قبل از دوران قاعدگی دچار یکسری دردها مثل سر درد، بدن درد، بدن پف کرده و… می شوند. این شرایط را سندروم پیش از قاعدگی می نامند. بیشتر از ۸۵ درصد زنان در دوره پیش از قاعدگی حداقل یکی از این نشانه ها را تجربه می کنند. این نشانه ها فقط جسمی نیستند بلکه احساسی نیز هستند. داروهای زیادی می توان برای رفع این دردها تجویز کرد اما در عین حال غذاهایی هم هستند که می توانند از سندروم قبل از قاعدگی جلوگیری کنند.
علائم «PMS» چیست و شدت آن چگونه است؟
در تعریف «PMS» به نوع و نشانه های آن بسیار اشاره نمی شود که عمدتاً دو نوع علامت روانی و فیزیکی را ذکر می نمایند. نشانه های آن بسیار متفاوتند و تا کنون بیش از 150 علامت مختلف برای آن گزارش نموده اند. از جمله موارد مهم آن نفخ شکم، سردرد، سرگیجه، تشویش، اضطراب، دردناک بودن پستان ها، گریه های بی دلیل، افسردگی، ضعف و خستگی، بی حالی، عصبانیت بی دلیل، تحریک پذیری، حواس پرتی، تشنگی، تمایل شدید به خوردن مواد قندی، تورم دست ها و پاها، جوش، گرگرفتگی، خلق و خوی متغیر (غمگینی و عصبانیت متفاوت)، اختلال خواب، دوری از اجتماعات، افزایش یا کاهش میل جنسی و. ...
برخی از پزشکان نشانه ای را ناشی از «PMS» می دانند که در زندگی روزمره ی فرد تداخل ایجاد نماید ولی دیگران عقیده دارند که اگر دو اصل اول وجود داشته باشد «PMS» تشخیص داده می شود و اگر اصل سوم هم موجود بود (یعنی عمل کرد اجتماعی، شغلی یا خانوادگی وی را تحت تأثیر قرار داد) می توان درمان را شروع نمود. شدت «PMS» از فردی به فرد دیگر متفاوت است و علائم هیچ دو نفری مثل هم نیست و طول دوره ی «PMS» نیز در افراد فرق می کند. با نزدیک شدن به زمان عادت ماهیانه، شدت نشانه ها بیشتر می شود و اغلب موارد نشانه های «PMS» تا هنگامی که خون ریزی به شدیدترین مقدارش (یعنی تقریبا روز سوم، چهارم عادت) نرسد برطرف نمی شود. با افزایش سن و همچنین پس از بارداری نشانه های «PMS» هم شدیدتر می شود.
ماده غذایی مفید برای بهبود علائم سندرم پیش از قاعدگی:
کنجد
دانه های کنجد سرشار از مواد مغذی ضد PMS می باشند. این مواد مغذی عبارتند از: ویتامین B6، کلسیم، روی و منیزیم. افزودن دانه های کنجد به غذا، سبب ایجاد طعمی مطلوب در غذاها می شود.
موز
تحقیقات نشان داده اند که موز ممکن است به کاهش علائم PMS کمک کند، زیرا علاوه بر اینکه یک منبع سرشار از ویتامین B6 است، از نظر پتاسیم نیز غنی می باشد. این ماده معدنی در کاهش احتباس آب مؤثر است، بنابراین اگر شما قبل از دوران قاعدگی احساس نفخ می کنید، خوردن موز را فراموش نکنید! موز را می توانید به عنوان میان وعده، مخلوط با ماست بدون چربی، به صورت حلقه شده در غلات صبحانه، یا مخلوط در سالاد میوه میل نمایید.
آناناس
آناناس میوه ای خوشمزه است و می تواند در برطرف شدن علائم سندرم پیش از قاعدگی موثر باشد. این ماده غذایی یکی از خوراکی هایی است که در تحقیقات مختلف تاثیر آن در کاهش علائم و نشانه های این سندرم به اثبات رسیده است. اعتقاد بر این است که منگنز موجود در آن می تواند در این روند موثر باشد.
تخم مرغ
تخم مرغ سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین D است که با سندرم پیش از قاعدگی مقابله می کند. خوردن آن در صبحانه یا وعده ناهار و شام توصیه می شود. تخم مرغ همراه با ادویه های مناسب می تواند برای شما مفید باشد. این خوراکی علائم سندرم پیش از قاعدگی را تقلیل می دهد.
مصرف لبنیات کم چرب
برخی از مطالعات محققان نشان می دهد که افزایش مصرف کلسیم از طریق منابعی چون شیر، ماست، سویا، توفو و … اما به صورت کم چرب، باعث کاهش نشانه های سندروم پیش از قاعدگی می شود.
ماهی
ماهی از نظر ویتامین های گروه B (از قبیل ویتامین B6) غنی می باشد. این ویتامین ممکن است در کاهش تعدادی از علائم PMS از قبیل اضطراب و افسردگی مؤثر باشد. همچنین ماهی یکی از منابع غذایی خوب ویتامین D است.
نوشیدن آب
احتمالا بارها این جمله را شنیده اید که هر فرد بالغ باید حدود روزی ۸ لیوان آب بنوشد اما در رژیم غذایی PMS این تعداد باید به نوشیدن ده لیوان آب و حتی بیشتر، در طول روز برسد. به غیر از مزایای بی شماری که نوشیدن آب زیاد برای بدن افراد به همراه دارد، این کار قبل از شروع قاعدگی از ورم کردن بدن در این دوره جلوگیری و به هضم راحت تر غذا، کمک شایانی می کند. همچنین می توانید نوشیدنی آب خود را با روش دتاکس با لیمو یا خیار مزه دار کنید.
چای بابونه
چای بابونه در هر زمان از روز یا هفته باعث طراوات و شادابی می شود اما زمانی که دچار سندرم پیش از قاعدگی می شوید مصرف بابونه از گرفتگی عضلات جلوگیری کرده و با رفع اسپاسم عضلانی حتی باعث کاهش اضطراب هم می شود.
مواد غذایی كه باید در سندرم پیش از قاعدگی پرهیز شوند:
چربی ها و سندرم پیش از قاعدگی
فرآورده های گوشتی، كیك، فرآورده های لبنی پر چرب و غذاهای چرب بهتر است محدود شوند. این غذاها می توانند با متابولیسم اسیدهای چرب امگا-6 تداخل كنند و باعث افزایش وزن شوند.
كافئین و سندرم پیش از قاعدگی
کافئین باعث تحریك سیستم عصبی و افزایش تحریك پذیری می شود. سعی کنید مصرف قهوه، چای و نوشیدنی های كولا دار و داروهای سرماخوردگی که دارای كافئین هستند را به كمتر از 6 فنجان در روز محدود نمایید.
نمک و سندرم پیش از قاعدگی
غذاهای آماده و خیابانی و پر نمك باعث تشدید احتباس آب می شوند، بنابراین لازم است مصرف این مواد غذایی را محدود نمایید.