هیرسوتیسم یا پرمویی یک نشانه است که احتمالا در اثر ابتلا به بیماری های مختلف یا مصرف برخی مواد یا داروها ایجاد شود.پرمویی یک بیماری نسبتاً شایع در بین خانم ها محسوب می شود به طوری که از هر ۲۰ خانم یک نفر با این مشکل درگیر است که رقم نسبتا بالایی است. گاهی افراد تصور می کنند که هیرسوتیسم یک بیماری است در صورتی که این گونه نبوده و باید به این نکته توجه داشت که پرمویی یک علامت طبی محسوب می شود و نه یک بیماری البته باید جدی گرفته شده و فورا فرد مشکل را با پزشک مطرح کند؛ چرا که ممکن است نشانگر وجود یک بیماری جدی در زنان باشد و این نشانه زنگ خطری برای آن بیماری باشد.
میزان مویی که روی بدن افراد رشد می کند تا حد زیادی ارثی است ولی با این وجود به طور طبیعی موهای صورت یک خانم باید کمرنگ و نازک بوده و به آسانی قابل دیدن نباشند ولی اگر در خانمی در صورت خود موهای آندروژنی یعنی موهای ضخیم و سیاه با الگوی مردانه یعنی دقیقا در محل ریش و سبیل مشاهده کند و یا رشد سریع مو در بدن داشته باشد به طوری که این مشکل به تازگی آغاز شده باشد و شدت آن نیز زیاد باشد؛ باید به هیرسوتیسم شک کرد و فورا موضوع را با یک متخصص در میان گذاشت. هیرسوتیسم بیشتر یک مشکل زیبایی و روانی است تا یک مشکل جسمی و فرد را از این نظر بسیار مورد آزار قرار می دهد.
هیرسوتیسم که در فارسی نابجارویی مو، ترجمه می شود به رشد قابل توجه و غیر طبیعی موها در بدن زنان اطلاق می گردد که این رشد غیر طبیعی در ارتباط با اختلالات یا تغییرات هورمونی در فرد است به طوری که کسی که به این اختلال دچار شده است؛ رویش بیش از حد موهایی مردانه وار در نواحی نسبتا غیر طبیعی مانند صورت و بین دو سینه و … دارد.
نشانه ها
زنی با هیرسوتیسم خفیف ممکن است علائم رویش موی تیره در روی لب فوقانی، چانه، اطراف پستانها یا روی شکم داشته باشند. هیرسوتیسم پیشرفته تر منجر به رشد مو در پشت، شانه ها، جناغ سینه و بالای شکم می شود. بیشتر اوقات در هنگام بلوغ ایجاد می شود. علت این مسئله می تواند هورمونی باشد و زن باید توسط یک پزشک ارزیابی شود.
تشخیص
پزشک ممکن است سوالاتی در مورد تاریخچه پزشکی با توجه خاص به چرخه های قاعدگی تان بپرسد و ممکن است بیمار را معاینه کند. اگر قاعدگی شکل طبیعی دارد، احتمالاً هیرسوتیسم ژنتیک است. اما اگر قاعدگی شما مختل است دلیل آن می تواند، سندرم تخمدان پر کیست باشد. اگر هیرسوتیسم و چرخه های قاعدگی جدیداً اتفاق افتاده باشند، ممکن است نیاز به بررسی در مورد مشکلات بالقوه خطرناکتری مانند تومور تخمدانها، غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز باشد. اگر هیرسوتیسم خفیف است و نشانه دیگر مطرح کننده تولید قابل توجه هورمونهای مردانه موجود نباشد، ممکن است نیازی به تستهای اضافه نداشته باشد.
مدت مورد انتظار
بسیاری از علل هیرسوتیسم تمایل به رشد زیاد مو در کل دوره زندگی دارند. به هر حال بیشتر زنان به درمان پزشکی در صورتیکه چند ماه یا بیشتر در مان را ادامه دهند، پاسخ می دهند. برخی علل هیرسوتیسم مانند تومورهایی که آندروژن تولید می کنند یا تومورهای غده هیپوفیز می توانند از طریق جراحی، اشعه درمانی یا هر دو درمان شوند.
علت تفاوت الگوی رشد مو در مردان و زنان چیست؟
این تفاوت در دو جنس به علت پاسخ به آندروژن ها یا همان هورمون های مردانه است. آندروژن ها بعد از سن بلوغ ترشح می شوند و صفاتی را در مردان به وجود می آورند که این دو جنس را از هم متفاوت می کند.رویش مو در مردان در نقاطی رخ می دهد که فولیکول ها به هورمون حساس هستند. نقاط حساس به رویش مو در مردان سینه، صورت، زیر شکم و کشاله ران است، ولی در خانم هایی که سالم هستند و مشکلی ندارند، آندورژن بسیار کم است و این رویش اتفاق نمی افتد.
مهم ترین نقش موی بدن چیست؟
مهم ترین نقش آن به فرآیند ترمیم مربوط است. وقتی پوست بدن در اثر بریدگی، سوختگی یا جراحی آسیب می بیند، سلول های زایا در ریشه موها مانند یک منبع عمل می کنند و بعد از آسیب به پوست (البته از نوع سطحی) از درون ریشه موها سلول های جدید رویش پیدا می کنند و ناحیه ترمیم می شود. در کنار مو، غده چربی سباسه وجود دارد. این غده نقش نرم کنندگی دارد.
هیرسوتیسم (پرمویی ) یکی از مهم ترین بیماری هایی است که در زنان دیده می شود. این موها به طور طبیعی نباید در بدن یک خانم دیده شود، مثلا رویش مو در پشت لب، چانه، سینه، زیر ناف و کشاله ران را در مردان مشاهده می کنیم. ولی در زنانی که مشکلات هورمونی پیدا می کنند، در این نواحی موهای ضخیم و زبر شروع به رشد می کنند.