چرا از ایمپلنت استفاده میکنیم ؟
کاشت دندان یا ایمپلنت (Implant) بهترین انتخاب برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. شاید برای بسیاری از ما حتی تصور عارضه ای به نام بی دندانی سخت باشد ولی متاسفانه به دلایل زیادی این احتمال وجود دارد که یک یا چند دندان خود را از دست بدهیم. تاچند دهه پیش اگر چنین اتفاقی می افتاد هیچ راهی غیر از استفاده از دندان های مصنوعی نبود ولی خوشبختانه، هم اکنون قراردادن ایمپلنت ها در فک و یا کاشت دندان ساده است و ناراحتی خاصی را به دنبال ندارد و تا پایان عمر می تواند نقش دندان واقعی را ایفا نماید. در بیمارانی که از نظر بافت لثه و استخوان دارای وضعیت مناسبی باشند، می توان کاشت دندان را بدون نیاز به جراحی گسترده و با روشی ساده و با کمترین اندازه درد و خونریزی برای بیمار انجام داد.
ایمپلنت بدون جراحی در چه شرایطی ممکن نیست؟
بعد از کشیدن دندان، استخوان فک به دلیل نبود ریشه دندان شروع به تحلیل رفتن می کند. همچنین بافت لثه دچار تغییراتی می شود. در این صورت پیش از انجام ایمپلنت حتما باید پیوند استخوان انجام داد تا مقداری از استخوان فک که تحلیل رفته است جایگزین شود و بستر مناسب برای کاشت دندان فراهم شود. همچنین پیوند بافت نرم برای لثه تحلیل رفته باید انجام شود. در چنین شرایطی ایمپلنت بدون جراحی جوابگو نیست و کاشت دندان حتما با جراحی همراه است. در شرایط زیر حتما باید جراحی ایمپلنت انجام شود:
نیاز به پیوند استخوان پیش از ایمپلنت
در موارد تحلیل استخوان فک كه بافت استخوان به ميزان كافی از نظر ضخامت يا ارتفاع وجود ندارد، حتما بايد لثه آن ناحيه كنار زده شده و از روش های پيوند استخوان استفاده كرد.
نیاز به پیوند لثه و بافت نرم
در مواردی كه مشكل بافت نرم (لثه) وجود دارد، حتما بايد از روش جراحی باز استفاده شود و علاوه بر ناحيه ایمپلنت معمولا تكه ای پيوند لثه از كام بيمار برداشته و به ناحيه مورد نظر پيوند می شود.
نیاز به بالا بردن کف سینوس (سینوس لیفت)
در موارد زيادی پيشرفت يا گسترش سينوس فک بالا كه يك حفره پر از هوا است، بعد از كشيدن دندان اتفاق می افتد. در اين موارد امكان کاشت دندان داخل اين حفره هوايی وجود ندارد و حتما بايد كف حفره سينوس با كمک پيوند استخوان بالا برده شود. واضح است كه چنين پيوندی حتما نياز به جراحی باز ناحيه دارد.
در شرایط زیر می توان ایمپلنت بدون جراحی انجام داد:
ایمپلنت بلافاصله بعد از کشیدن دندان
بلافاصله بعد از کشیدن دندان، اگر دندان عفونت نداشته باشد و همچنین استخوان لازم برای بستر ایمپلنت در فک وجود داشته باشد، میتوان بدون جراحی، ایمپلنت را در جای دندان کشیده شده قرار داد. این روش به دلیل اینکه فرد مجبور نیست چند ماه منتظر بماند تا محل دندان کشیده شده ترمیم شود و سپس درمان ایمپلنت را آغاز کند، به ایمپلنت فوری نیز شناخته می شود.
کاشت دندان به روش پانچ
اگر پیش از کاشت دندان و با بررسی عکس سی تی اسکن فک مشخص شود که ارتفاع و ضخامت استخوان فک برای ایمپلنت مناسب است، می توان با پانچ لثه و بدون جراحی و برش بافت، ایمپلنت را کاشت. در این روش وسیله ای به نام پانچ قسمت دایره ای شکل از لثه را جدا می کند که ایمپلنت داخل آن قرار می گیرد. در این روش مشکل تورم صورت بعد از ایمپلنت وجود ندارد. اما پانچ لثه برای ایمپلنت مشکلاتی مانند از دست رفتن بافت لثه و همچنین عدم تسلط کافی متخصص ایمپلنت روی محل کاشت دندان را دارد.
مزایای کاشت یا ایمپلنت بدون جراحی
- کاهش زمان کاشت دندان
- کاهش درد بعد از کاشت دندان
- کاهش تورم بعد از کاشت دندان
- بهترین روش برای بیماران سیگاری
- بهترین روش برای بیماران دیابتی
- بهترین روش برای بیمارانی که عرض استخوان بسیار کمی دارند و به آن ها جراحی های وسیع پیوند استخوان پیشنهاد شده است.
- بهترین روش برای بیمارانی که ارتفاع استخوان کمی دارند و به آن ها جراحی های پیشرفته جابجایی عصب پیشنهاد شده است.
- بهترین روش برای کسانی که نیاز به روکش فوری دارند.
- بهترین روش برای کسانی که ترس از جراحی کاشت دندان دارند.
- جلوگیری از تحلیل استخوان بعد از کاشت دندان
- کاهش خونریزی بعد از کاشت دندان
- استفاده از غذای طبیعی بلافاصله بعد از کاشت دندان
- انجام کارهای عادی روزمره بلافاصله بعد از کاشت دندان
- حفظ لثه بین دندانی و درنتیجه ایجاد زیبایی در دندان های جلو و جلوگیری از گیر غذایی در دندان های عقب.
معایب
درصورتی که جراح تجربه انجام این روش را نداشته باشد، و نتواند مسیر استخوان را از روی لثه پیدا کند،درنتیجه ممکن است بخشی از ایمپلنت را به سمت لثه هدایت کند که باعث از دست رفتن ایمپلنت در کوتاه مدت یا بلندمدت می شود.
روش های مراقبت و نگهداری پس از انجام ایمپلنت
- استفاده از دهان شویه کلرهگزیدین سه بار در روز از روز بعد از کاشت ایمپلنت دندان به مدت ۵ روز
- درصورتی که داروی آنتی بیوتیک برای شما تجویز شده در اولین فرصت استفاده کرده و طبق دستور ادامه دهید.
- استفاده از مسکن تا دو روز اول بعد از کاشت ایمپلنت دندان جهت کاهش درد توصیه می شود.
- از تف کردن پرهیز کنید و در هر صورت آب دهان را ببلعید.
- دو ساعت بعد از جراحی غذا خوردن مانعی ندارد، اما سعی کنید به مدت ۴۸ساعت غذای سرد و رقیق میل کنید.
- از مکیدن و استفاده کردن نی برای خوردن و آشامیدن پرهیز کنید.
- از کشیدن سیگار حداقل به مدت ۵روز خودداری کنید.