ژله ، خوراکی خوشمزه و مفید

  چهارشنبه، 20 مرداد 1400   زمان مطالعه 9 دقیقه
ژله ، خوراکی خوشمزه و مفید
ژله به دلیل دارا بودن ژلاتین، نسبت به خیلی از دسرهای چرب و شیرین دیگر مانند انواع کیک و شیرینی، ارجحیت دارد. ژلاتین ماده ای بدون طعم و شفاف است که از ترکیب اجزای مختلف بدن جانوران از جمله استخوان و غضروف ساخته می شود. این ماده مغذی حاوی پروتئین ها و اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن بوده و مصرف آن ضامن سلامت و جوانی است.

خواص و فواید قابل توجه ژله

ژله از ماده ای به نام ژلاتین تهیه می شود ، این ماده حاوی پروتئین است و مصرف این ماده غذایی حاوی پروتئین و آمینو اسید نقش موثری در استخوان سازی و رشد دارد ، بنابراین مصرف ژله بسیار مفید است. وقتی فردی به غذای سالم فکر می کند، ژله ممکن است یکی از اولین چیزهایی نباشد که به ذهن می رسد. اما ژله بیشتر از یک میان وعده پیش پا افتاده اهمیت دارد و دارای خواص قابل توجهی است که در این بخش از ساعد نیوز خواهید خواند.

ژله

1.ژله برای بهبود سلامت پوست

کلاژن چیزی است که ظاهری سالم و جوان به پوست می دهد. با افزایش سن افراد، به طور طبیعی کلاژن پوست را از دست می دهند که باعث شلی پوست می شود در نتیجه باعث چین و چروک و خطوط می شود. از آنجا که ژلاتین منبعی بزرگ از کلاژن است، ممکن است یک روش طبیعی برای بهبود ظاهر پوست باشد.

2. فراهم کردن پروتیین با ژله

یکی از مزایای ژلاتین این است که تقریبا 2 گرم پروتئین در نصف فنجان ژلاتین وجود دارد پروتئین ماده ی مغذی است که بدن به مقدار زیادی به آن نیاز دارد.برخی منابع حیوانی پروتئین نیز حاوی مقادیر قابل توجهی چربی ناسالم هستند. ژلاتین منبع پروتیینی است که حاوی چربی نیست.

3. کمک ژله به عملکرد دستگاه گوارش

ژلاتین ممکن است به حفظ سلامت هاضمه کمک کند ؛ ژلاتین ممکن است به روش های مختلف به هضم کمک کند. به عنوان مثال، گلایسین در ژلاتین ممکن است پوششی سالم در معده ایجاد کند.
هم چنین تولید شیره معده را تحریک و هضم درست را تسهیل می کند. بدون آنزیم های گوارشی مناسب، مشکلات دستگاه گوارش، مانند برگشت اسید می تواند بیشتر شود.هم چنین ژلاتین با آب متصل می شود و ممکن است به حرکت موثر غذا از طریق سیستم گوارشی کمک کند.

4. تسکین درد مفاصل

کلاژن موجود در ژلاتین ممکن است درد مفاصل و التهاب را کاهش دهد.با توجه به کتابخانه ملی پزشکی آمریکا، برخی مطالعات کلینیکی نشان می دهند که ژلاتین ممکن است باعث کاهش درد و بهبود عملکرد مفاصل در افراد مبتلا به آرتروز شود.

5. کنترل قند خون

با اینکه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، یک مطالعه نشان می دهد که گلایسین، که یکی از آمینو اسیدها فراوان در ژلاتین است، ممکن است کنترل قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بهبود بخشد.

6. ژله برای حفظ استخوان های سالم

لیزین موجود در ژلاتین به تقویت استخوان ها کمک می کند. به بدن کمک می کند تا کلسیم را جذب و استخوان ها را قوی نگه دارد و از پوکی استخوان جلوگیری کند.از آنجایی که بدن نمی تواند لیزین را تولید کند، گنجاندن رژیم غذایی در آن ضروری است. اضافه کردن ژلاتین به غذا یک راه برای بالا بردن لیزین است.

7. بهبود کیفیت خواب

ژلاتین ممکن است کیفیت خواب را در برخی از افراد به خاطر فراوانی گلایسین بهبود بخشد. چند قاشق سوپ خوری ژلاتین می تواند حدود 3 گرم از مشتقات گلایسین را تامین کند.

8. ژله برای کمک به کاهش وزن

ژلاتین ممکن است بخاطر پروتئین و کالری پایین آن به کاهش وزن کمک کند و احساس سیری به فرد دهد .ژلاتین ممکن است در کنترل هورمون ها مرتبط با گرسنگی نیز نقش داشته باشد.
اما ژلاتین اغلب در آب نبات های جویدنی و ماشمالو با قند بالا یافت می شود. بهتر است که مواد مغذی، منابع کم قند ژلاتین را مصرف کنید.

9.تنظیم هورمون

بخاطر پروتیین های ضروری یافت شده در ژلاتین تمام فعالیت های متابولیک بدن به خاطر مصرف ژلاتین، مثل ایجاد سلول های جدید، جذب مواد مغذی و تقویت ماهیچه ها ، بهبود می یابد.

10.کنترل قند خون

عدم وجود شکر در ژلاتین این غذا را گزینه ی خوب برای کاهش گرسنگی بدون ایجاد اختلال در سطوح گلوکز خون می سازد. این خاصیت ژلاتین دو فایده دارد:تولید انسولین، هورمونی که به تجمع چربی در بدن کمک می کند و کنترل اشتها را تسهیل می کند چون تغییرات ناگهانی در میزان گلوکز می تواند باعث افزایش میزان کربوهیدرات شود.

آمینو اسیدها در ژلاتین

ژلاتین شامل چندین آمینو اسید است. آمینو اسیدها ترکیباتی هستند که برای ساخت پروتئین ها با هم ترکیب می شوند و برای عملکرد مناسب اندام های مختلف و نیز فراهم کردن انرژی ضروری هستند در حالی که بدن انسان آمینو اسیدها را تشکیل می دهد، بیشتر مردم باید آمینو اسیدها اضافه را از طریق غذا به دست آورند. آمینو اسیدهای موجود در ژله معمولا در استخوان ها و اندام های ویژه حیوانات یافت می شوند. از آنجا که بیشتر مردم آن بخش های حیوان را نمی خورند، اضافه کردن ژلاتین به رژیم غذایی متنوع و مغذی می تواند مفید باشد. اسیدهای آمینه خاص یافت شده در ژلاتین ممکن است بسته به روش آماده سازی و بافت های حیوانی مورد استفاده متفاوت باشد ؛ به طور معمول، معروف ترین آمینو اسیدها در ژلاتین گلایسین، پرولین و ولین هستند. ژلاتین شامل آمینو اسیدها ، آلانین، و آرگینین است. ولین آمینو اسید ضروری است که نمی تواند توسط بدن انسان تولید شود به این معنی است که باید در رژیم غذایی گنجانده شود.

ژلاتین

می توانید از فروشگاه ها ژلاتین را به صورت پودر، دانه یا ورقه بخرید یا خودتان در منزل آن را تهیه کنید. در صورت خرید از فروشگاه، هنگام مصرف، باید آن را درون مواد غذایی مایع و داغ مانند انواع سوپ یا خورشت بریزید. برای تهیه ژلاتین نیز باید از استخوان یا بافت های حیواناتی مانند گاو، بره، مرغ یا ماهی استفاده کنید.

مواد لازم برای تهیه ژلاتین

  • استخوان یا بافت حیوانی (۱٫۵ کیلوگرم)؛
  • آب به اندازه ای که روی استخوان ها را بپوشاند؛
  • و ۱ قاشق غذاخوری (۱۸ گرم) نمک (اختیاری).

روش تهیه ژلاتین

  • استخوان ها را درون قابلمه یا آرام پز بریزید (اگر می خواهید از نمک استفاده کنید، الآن باید آن را به قابلمه اضافه کنید)؛
  • قابلمه را پر از آب کنید تا روی استخوان ها را بگیرد؛
  • ابتدا شعله گاز را زیاد کنید و بعد از اینکه آب جوش آمد، حرارت را کم کنید تا محتویات قابلمه به آرامی و در مدت ۴۸ ساعت بپزد (هرچه مدت زمان پخت طولانی تر شود، ژلاتین بیشتری به دست می آید)؛
  • پس از اینکه مواد کاملا پخت، اجازه دهید سرد و سفت شود؛
  • اکنون تا جایی که می توانید چربی های روی سطح را بردارید و آنها را دور بریزید.

این روش پخت بسیار شبیه پخت سوپ استخوان است که آن هم منبعی عالی از ژلاتین است. ژلاتین آماده شده را می توانید به مدت ۱ هفته در یخچال یا ۱ سال در فریزر نگه دارید. از این ژلاتین می توانید به سس یا دسرهایتان اضافه کنید. در ضمن، می توانید ژلاتین را به غذاهای سرد یا نوشیدنی هایی مانند اسموتی و همچنین ماست بیفزایید و آنها را غنی کنید. البته اگر می خواهید از ژلاتینی استفاده کنید که بافت ژله ای نداشته باشد، کلاژن هیدرولیز شده که همان فواید ژلاتین را دارد پیشنهاد می شود.

ژله

چطور ژله را مغذی تر کنیم؟

اول اینکه پودرهای ژله خودشان به اندازه کافی شکر دارند و نیازی به افزودن این کربوهیدرات ساده و مضر به آنها وجود ندارد. دوم اینکه برای بالا بردن ارزش تغذیه ای ژله ها، می توانید انواع میوه های دلخواه را قبل از بستن آنها اضافه کنید. فقط حواستان باشد که کیوی، آناناس، انجیر و انبه در ژله آب می اندازند و باعث می شوند ژله نبندد. مرکبات مختلف مانند پرتقال و نارنگی هم باید با پوست نازک رویی شان به ژله ها اضافه بشوند تا آب نیندازند. از قرار دادن انواع پاستیل روی ژله های نیمه بسته هم خودداری کنید چون این کار باعث آب شدن سطح زیرین پاستیل و شل شدن سطح رویی ژله شما خواهد شد. اگر فرزند بدغذایی دارید یا لاغر هستید، می توانید به جای یک لیوان آب سرد، یک لیوان بستنی وانیلی به پودر ژله ای که در آب گرم حل شده است اضافه کنید. به این ترتیب، می توانید کالری و ارزش تغذیه ای ژله را تاحد زیادی بالا ببرید.

چه کسانی نباید ژله بخورند؟

خوردن ژله های تهیه شده از پودرهای آماده به دلیل شکر فراوان و رنگ های مصنوعی به کار رفته در آنها به افراد مبتلا به بیش فعالی، آنهایی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، کسانی که مشکلات گوارشی حاد دارند و بچه های زیر ۳ سال توصیه نمی شود. به طور کلی، خواص ژله از ژلاتین موجود در آن حاصل می شود و هیچ کدام از ژله ها از نظر ارزش غذایی بر دیگری برتری ندارند زیرا این طعم و رنگ های متفاوت، ناشی از به کار بردن رنگ های مصنوعی و اسانس های مختلف در تهیه این محصولات است و ربطی به خواص میوه های طبیعی ندارد.

عوارض مصرف ژله

تا حرف ژلاتین می شود همه یاد ژله می افتند و خواصی که برای استخوان سازی دارد. ظاهرا ژله حاوی کلسیم، آهن، سدیم و پتاسیم است و منبع خوبی برای تامین ریزمغذی ها محسوب می شود. اما پودر ژله های آماده حاوی مقداری شکر، رنگ و اسانس هستند و به همین دلیل در تهیه آنها باید دقت کنید.

  • مصرف بی رویه پاستیل به خاطر وجود رنگ و شکر و دیگر مواد افزودنی می تواند اشتها را کور کرده و موجب سوء تغذیه شود.
  • اگر خواستید با پودرهای آماده، ژله درست کنید به هیچ وجه به آن شکر اضافه نکنید.
  • حواس تان باشد ژله برای کودکان زیر سه سال ممنوع است.
  • والدین باید مانع مصرف زیاد این ماده غذایی در کودکان خود بویژه پیش از غذای اصلی شوند؛ چرا که ژله میل به غذا را کاهش می دهد.
  • ضمن آنکه افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا مشکلات گوارشی حاد هم بهتر است در مورد خوردن ژله احتیاط کنند.
  • همچنین مصرف ژله های آماده در افراد مبتلا به بیش فعالی و دیابت نیز توصیه نمی شود.
  • ارزش غذایی ژله بالا نیست و نباید جایگزین وعده های اصلی غذا باشد و معمولا از آن به عنوان دسر و میان وعده استفاده می شود.
  • در صورتی که مصرف ژله تنها در مهمانی ها، موردی و هفته ای یکی – دو بار باشد، مشکلی ندارد. اما اگر مصرف این ماده غذایی عادت شود، جای بخشی از وعده های غذا را خواهد گرفت و منجر به کم اشتهایی خواهد شد.
  • ژله‏ های آماده موجود در بازار که با رنگ‏ها و طعم ‏های مختلف عرضه می ‏شوند، از نظر تغذیه ‏ای مناسب کودکان نیستند زیرا در بروز حساسیت در آنها نقش دارند و ممکن است در برخی از بچه ها که زمینه آلرژی دارند، باعث بروز حساسیت به صورت خس خس سینه یا کهیر شوند.

کلام آخر

مهم ترین خاصیت ژله از ژلاتین موجود در آن است. ژلاتین که نوعی پروتئین موجود در استخوان است، می تواند به دلیل داشتن مقداری اسیدآمینه ضروری، برای سلامت استخوان های بدن مفید باشد. ضمن اینکه مقداری کلسیم، آهن، سدیم و پتاسیم هم در ژلاتین وجود دارد و شما می توانید با مصرف یک وعده ژله ، حجمی از این ریزمغذی ها را به بدنتان برسانید. البته رعایت تعادل در مصرف تمام خوراکی ها از جمله انواع ژله ضروری است.همراه ما باشید


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر