همه می دانیم که آهن عنصری کاملا حیاتی و بسیار ضروری برای بدن است. قسمت اعظم آهن بدن ما در هموگلوبین گلبولهای قرمز خون وجود دارد و ناقل اکسیژن از ریه به بافتها ی بدن چیزی نیست جز همین آهن موجود در هموگلوبین، نوزاد تازه متولد شده آهن مورد نیاز خود را از خون مادر در دوران جنینی گرفته است. اما سرانجام ذخیره آهن بدن شیرخواران در شش ماه اول زندگی دیگر پاسخ گوی نیاز بدن وی نبوده و در نتیجه لازم است کودک شما برای رشد و تکامل مناسب از 6 ماهگی تا 2 سالگی مکمل آهن دریافت کند. کمبود آهن موجب خستگی زودرس، کوتاهی مدت تنفس، تند تند نفس زدن، افت فعالیت بدنی و بروز اختلالات یادگیری در کودکان شده و نهایتا ممکن است عواقب متعددی داشته باشد. خوشبختانه با اصلاح و آموزش الگوی تغذیه نوزادان فقر آهن در کودکان کمتر دیده می شود. با این حال در بعضی مناطق هنوز هم فقر آهن به چشم می خورد و به همین علت باید آهن را به صورت قطره خوراکی تکمیلی به کودک داد.
قطره آهن ازمواد ضروری برای بدن انسان است.قطره آهن و پوسیدگی دندانی چالش مهمی به حساب می آید. قطره آهن در بعضی بیماران زمینه ایجاد پوسیدگی دندانی می شود.عنصر آهن از جمله مواد ضروری برای بدن انسان است و تاثیر بسزایی در اکسیژن رسانی و تکامل مغز دارد و همچنین از مهم ترین ریزمغذی های لازم در تمامی دوره های سنی میباشد مکمل های آهن برای سنین کودکان نوپا معمولا به شکل مایع است زیرا که کودکان در این سن توانایی خوردن قرص را ندارند. تلخ بودن این قطره باعث گریزان شدن کودکان از مصرف این دارو پر اهمیت میشود.
هنگامی که فقر آهن در کودکان تشخیص داده شد معمولاً پزشک برای درمان این وضعیت قطره مکمل آهن توصیه می کند و این قطره میتواند دندان کودک شما را لکه دار کند و یک عارضه جانبی شایع کودکان نو پا از مصرف مکمل های آهن مایع ، لکه دندان ها است. اندازه لکه ها معمولا کوچک است اما در شدت رنگ متفاوتند. ، یک لکه سیاه ممکن است بر روی دندان در خط لثه تشکیل شود.
لکه های حاصل از مصرف این مکمل ممکن است بلافاصله ایجاد شوند. علاوه بر این، لکه ها می تواند به سرعت پس ازاینکه حذف شدند در حالی که کودک نو پا همچنان به مصرف مکمل ادامه دهد دوباره ایجادشوند. لکه ها اغلب در طول زمان محو میشوند. علاوه بر این دندان های لکه دار شده همیشگی و دائمی نیستند. و دندان های دائمی از سن ۶ سالگی ایجاد میشوند.
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که برخی والدین مرتکب میشوند ،استفاده از نوارهای سفید کننده برای کودکان است،این نوار ها برای بزرگسالان طراحی شده است و استفاده آن برای کودکان تنها با تجویز پزشک متخصص توصیه میشود.
رقیق کردن قطره آهن با مقداری آب میتواند از اثرات رنگدهی آن بکاهد. بهتراست همراه قطره آهن از ویتامین c که جذب آهن را تسهیل میکند استفاده کنید. مکمل آهن را نباید هرگز با شیر مخلوط کنید زیرا در جذب آهن تداخل ایجاد میکند.
جلوگیری از سیاه شدن دندان کودکان با قطره آهن
در این قسمت به معرفی چند روش موثر در جلوگیری از سیاه شدن بیش از اندازه ی دندان کودکان، به دلیل مصرف قطره آهن می پردازیم: هیچگاه نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از مصرف قطره ی آهن، به کودک خود آبمیوه های اسیدی؛ “مثل: آب مرکبات و آب گوجه فرنگی” ندهید. (مصرف نوشیدنی های اسیدی نیم ساعت بعد از مصرف قطره آهن بلامانع است.) نوشیدن آب خالص بلافاصله بعد از مصرف قطره آهن (برای نوزادان می توانید به دوجرعه آب بسنده کنید.)مسواک زدن دقیق قبل از مصرف قطره ی آهن. (این کار باعث جلوگیری از تجمع جرم های قطره آهن روی پلاک های میکروبی سطح دندان کودکان، می شود.اگر دندان های کودک تمیز و سیقلی باشند، قطره ی آهن مصرفی زودتر از حفره ی دهان به سمت معده منتقل می شود.قطره ی آهن را در حلق کودک بچکانید و از ریختن قطره ی آهن روی دندان های کودک اجتناب نمایید. (بعد از بلع قطره ی آهن توسط کودک می توانید دو جرعه آب یا نوشیدنی های طبیعی غیر اسیدی (مانند: آب هندوانه) به وی بخورانید.) هرگز قطره ی آهن را با ماده ی دیگر ترکیب نکنید. (به طور مثال هیچگاه برای سهولت در مصرف قطره ی آهن، آن را با نوشیدنی های دیگر مخلوط نکنید.)روش های مذکور کمک شایان ذکری برای به حداقل رساندن جرم، رسوب ناشی از قطره ی آهن و همچنین کاهش پوسیدگی احتمالی زیر این رسوبات، می کنند.نشستن رنگدانه های قطره ی آهن روی دندان کودکان بدیهی است. ولی با این حال می توان با رعایت موارد فوق الذکر و توجه به بهداشت دهان و دندان کودکان، از شدت تیرگی و سیاه شدن دندان توسط قطره ی آهن، کاست