کچلی قارچی چیست ؟
کچلی قارچی عفونت قارچی پوست . این عفونت از طریق تماس فرد به فرد یا تماس با اشیای آلوده نظیر حوله ، کفش یا حمام منتقل می شود. این بیماری تقریباً در همه جا یافت می شود. کچلی ممکن است ناحیه سر، بدن ، کشاله ران ، ناخن ها، پا و ریش را درگیر سازد. این بیماری هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود و در جنس مذکر شایعتر است .
عوارض احتمالی کچلی سر کدم اند؟
عوارض ناشی از کچلی سر عبارت اند از:
- احتمال سرایت به دیگر نواحی بدن ازجمله کشاله ران، بالاتنه، دست وپا و غیره
- ریزش موی دائمی و طاسی تکه ای ممکن است به علت وخامت عارضه در پوست سر ایجاد شود. این مسئله ممکن است منجر به بروز التهابات به شدت دردناک بر روی پوست سر و تاول های چرکی ناشی از ساختارهای خشن گردد.
کودکان مبتلابه عفونت قارچی پوست سر ممکن است به خاطر ظاهرشان توسط دیگر کودکان مورد تمسخر و دوری قرار گیرند و بدین علت رنج می برند.اقدامات درمانی برای کچلی سر عبارت اند از:
- بسیاری از قارچ های پوستی به خوبی به استفاده از داروهای ضد قارچ غیر نسخه ای پاسخ می دهند.
- رایج ترین، مقرون به صرفه ترین و قابل اعتمادترین داروی خوراکی مورد توصیه، گریزوفلووین است. دیگر داروهای ضد قارچی ممکن است عوارض جانبی داشته باشند (از این جهت باید با احتیاط تجویز گردند).
- مراقبت از خود به منظور کاهش طول دوره درمان نیز ضروریست. برخی از این گام های اساسی که باید در طول درمان دنبال شوند عبارت اند از:
- شستشو و تمیز کردن منظم مو و پوست سر با یک شامپوی دارویی به منظور جلوگیری از سرایت بیماری به دیگر نواحی
- استفاده از حوله، شانه و برس سرهای تمیز و ضدعفونی شده
- ضدعفونی کردن فضاهای مشترک رایج مانند توالت، حمام، وان حمام، آشپزخانه و اتاق خواب
- مصرف منظم داروهای خوراکی تجویز شده
- به منظور جلوگیری از بروز مجدد بیماری، اقدامات درمانی ضدقارچی باید برای مدت طولانی انجام پذیرند، حتی پس از تحت کنترل درآمدن شرایط.
چگونه می توان از کچلی سر جلوگیری نمود؟
برخی از گام های اساسی به منظور اطمینان از جلوگیری از این بیماری به ویژه زمانی که عوامل مستعد کننده زیاد هستند عبارت اند از:
- پوست و موی سر را تمیز و خشک نگه داشته و به طور منظم از شامپو استفاده کنید.
- بسیار مهم است که اطمینان حاصل نمایید کودکان برحسب عادت معمول دست های خود را می شویند و همچنین بدنشان را تمیز و خشک نگه می دارند.
- مناطقی که به طور منظم باید توسط کودکان در بهترین و بهداشتی ترین شرایط نگهداری شود.
- قارچ به وسیله تماس منتقل می گردد، ازاین رو فرد بایستی از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی متداول همچون شانه سر، حوله حمام و تختخواب و ملحفه های آن اجتناب نماید.
- بیماری کچلی می تواند از طریق حیوانات آلوده و به ویژه حیوانات خانگی شیوع یابد. این حیوانات ممکن است علائمی از طاسی در نقاطی از بدن نشان دهند و گاهی ممکن است بدون علامت باشد.
- هرگونه بیماری قارچی را فوراً درمان نموده و از سرایت آن به سایر نواحی بدن جلوگیری نمایید.
- به کودکان آموزش داده و آن ها را در مورد قارچ ها آگاه سازید و به آن ها بگویید که چگونه نشانه های خاص بیماری را به سرعت شناسایی نمایند.
پیش بینی و تشخیص کچلی سر چیست؟
- صرف نظر از شدت بیماری و اقدامات درمانی انجام شده، عفونت قارچی پوست سر ممکن است ماه ها به طول انجامد.
- این بیماری بسیار خوب به درمان های ضد قارچی و مراقبت خوب فردی پاسخ می دهد.
- به منظور جلوگیری از بروز مجدد بیماری، حتی پس از بین رفتن علائم بیماری، درمان بایستی ادامه یابد.
- در صورت سرایت بیماری به دیگر قسمت های بدن و یا رشد و بروز دیگر باکتری ها، بنابراین یک دوره درمانی گسترده با آنتی بیوتیک ها نیز نیاز می باشد.
- اطلاعات سودمند مضاعف و مرتبط با کچلی:
- افراد مبتلابه دیابت و یا دیگر بیماری های نقص ایمنی در صورت بروز و پیشروی هرگونه بیماری پوستی قارچی باید فوراً تحت درمان و تجویز دارویی قرار گیرند.
درمان
در صورتی که کودکی در یک خانواده به کچلی قارچی که ناشی از قارچ انسان دوست است، مبتلا باشد، لازم است تمامی اعضای خانواده برای ارزیابی علائم و نشانه های عفونت قارچی، معاینه شوند. برای این منظور از پوسته های سر تمامی افراد نمونه برداری می شود و این نمونه ها با آزمایشات قارچ شناسی بررسی می شوند. در برخی موارد، بهترین کار این است که حتی اگر تشخیص ابتلا به عفونت قارچی در تمام اعضای خانواده قطعی نیست، با این حال تمامی افراد تحت درمان قرار بگیرند.
توصیه می شود که در صورتی که کودکی به کچلی قارچی مبتلا شده است، این موضوع به والدین همکلاسی ها یا همبازی های او اطلاع داده شود تا در صورت لزوم این کودکان نیز برای ارزیابی ابتلا به عفونت قارچی، مورد معاینه قرار بگیرند. در برخی از کشور ها، در صورتی که کودکی به کچلی سر مبتلا شود، اجازه ی رفتن به مدرسه را ندارد و در سایر کشور ها، کودک مبتلا به کچلی قارچی در صورتی می تواند به مدرسه برود که در حال درمان خود باشد.
افرادی که حامل قارچ هستند، ممکن است هیچ علائمی از خود بروز ندهند. درمان قارچ سر از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که از این طریق می توان از گسترش قارچ و سرایت آن به افراد دیگر جلوگیری کرد. استفاده از شامپوهای ضدقارچ، دو بار در هفته و به مدت چهار هفته، می تواند برای از بین بردن عفونت قارچی کافی باشد. اما در صورتی که بعد از این درمان، همچنان نتایج کشت قارچ مثبت باشد، ممکن است درمان با داروی خوراکی تجویز شود. برخی از شامپوهای مناسب عبارتند از:
- سلنیوم سولفید ۲٫۵ درصد
- پیریتیون روی ۱ درصد تا ۲ درصد
- پوویدون آیوداین (بتادین)
- کتوکونازول ۲ درصد
درمان افراد مبتلا به کچلی قارچی
درمان کچلی قارچی نیاز به مصرف داروی خوراکی ضد قارچ دارد. گریزئوفولوین (Griseofulvin) احتمالا موثرترین دارو برای درمان میکروسپوروم کانیس است. عفونت های قارچی که بر اثر تریکوفایتون ها ایجاد شده باشد را احتمالا می توان به نحو موفقیت آمیزی با مصرف یکی از داروهای خوراکی تربینافین (terbinafine)، ایتراکونازول (itraconazole) یا فلوکونازول (fluconazole)، به مدت ۴ تا ۶ هفته درمان کرد. البته این داروها همیشه هم در درمان عفونت قارچی موفق نیستند و در مواردی لازم است از داروهای دیگری استفاده شود.