خواص لپه برای سلامتی بدن چیست؟

  دوشنبه، 17 بهمن 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
خواص لپه برای سلامتی بدن چیست؟
لپه نوعی حبوبات است که از پوست کندن، نصف کردن و خشک شدن دانه‌های حبوبات بدست می آید. در واقع لپه ای در ایران رایج است و مورد استفاده قرار می گیرد از نوعی نخود با نام نخود کفتری بدست می آید. ولی لپه دیگر حبوبات مثل لپهٔ عدس، لپهٔ لوبیا و لپهٔ باقلا نیز وجود دارد.

لپه ها به خانواده عدس و لوبیا تعلق دارند. چیزی که لپه خشک را متمایز می کند روش هایی است که تهیه می شوند و شکل می گیرند. آنها رنگ های سبز، قرمز و زرد دارند. لپه زرد مزایای تغذیه ای از جمله غنی بودن در فیبر رژیمی و پروتئین بسیاری دارد. لپه به طور کلی به دانه های جدا شده، پوست کنده و خشک شده حبوبات گفته می شود؛ آنچه که در کشور ما تحت عنوان لپه شناخته شده و مصرف آن رایج است، لپه هایی است که از نوعی نخود با نام نخود کفتری تهیه می شود.

خواص لپه

ارزش غذایی لپه

لپه از کربوهیدرات ها، قند، فیبر رژیمی، چربی، پروتئین تشکیل شده است لپه حاوی ویتامین ها مانند تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین، پانتوتنیک اسید (B5)، ویتامین B6، ویتامین K، E، C، کولین، فسفر، منگنز، منگنز، پتاسیم، منیزیم. ارزش غذایی برای هر 100 گرم:

  • کالری : 1.5 گرم
  • چربی کامل : 17 میلی گرم
  • سدیم : 1،392 میلی گرم
  • پتاسیم : 63 گرم
  • کربوهیدرات کل : 22 گرم
  • پروتئین : 8.34 گرم
  • کلسیم : 14 میلی گرم
  • آهن : 1.29 میلی گرم
  • مس : 0.18 میلی گرم
  • منیزیم : 36 میلی گرم

 لپه

خواص لپه

لپه ارزش غذایی بالایی دارد. لپه سرشار از کربوهیدرات ها، قند، فیبر رژیمی، چربی، پروتئین، ویتامین ها مانند ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، نیاسین، ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید) ، ویتامین B6، ویتامین K، ویتامین C، ویتامین E، کولین، مواد معدنی مانند فسفر، کلسیم آهن، منگنز، پتاسیم و منیزیم است. خواص لپه فراوان است و از جمله خواص لپه می توان به مواردی مانند کنترل فشار خون، کنترل قند خون، تنظیم سطح کلسترول خون، کاهش وزن، رفع و درمان کم خونی، کمک به رشد، رفع و درمان پوکی استخوان، افزایش انرژی، تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از سرطان، کاهش حساسیت سولفوریک، حفظ سلامت قلب و بهبود هضم اشاره کرد.متخصصان طب سنتی بر این باورند که لپه زرد طبیعتی گرم و خشک دارد.

  1. لپه برای تنظیم سطح قند خون: لپه با داشتن مقادیر بالایی فیبر می تواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند. فیبر محلول موجود در لمه موجب کاهش میزان جذب قند می شود و از این طریق به موجب انتشار تدریجی گلوکز و کاهش سرعت آزاد سازی گبدکز در بدن می شود. در نتیجه لپه می تواند مانع از افزایش قند خون در افراد مبتلا به دیابت شود.
  2. لپه برای کم خونی: لپه منبعی غنی از آهن و فولات است و مصرف آن موجب افزایش تولید گلبول های قرمز خون شده و از این طریق از ابتلا به کم خونی جلوگیری کرده و باعث درمان کم خونی و آنمی می شود.
  3. لپه برای پوکی استخوان: لپه با داشتن فسفر و کلسیم می تواند یک گزینه مناسب برای تقویت استخوان های بدن بوده و می تواتد یک گزینه مناسب برای کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان باشد.
  4. لپه برای کبد: لپه سرشار از مولیبدن است که به سم زدایی و پاکسازی کبد از سولفیت ها کمک کرده و می تواند موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های کبد شود.
  5. لپه برای سرطان: لپه حاوی استروژن های گیاهی مانند ایزوفلاون ها است که می تواند به بهبود هورمون های بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان های خاصی از ممله سرطان سینه و سرطان پروستات را کاهش می دهد. همچنین لپه حاوی مقادیر بالایی از کومسترول است که می تواند موجب کاهش خطر ابتلا به تومور شود.
  6. لپه برای فشار خون: وجود مقادیر بالایی از پتاسیم در لپه آن را به یک گزینه درمانی مناسب برای کاهش فشار خون تبدیل کرده است.
  7. لپه برای سلامت قلب: لپه با دارا بودن فیبر موجب کاهش کلسترول بد خون شده و به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کمک می کند. همچنین پتاسیم موجود در لپه فشار خون را کنترل می کند و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
  8. لپه برای کاهش کلسترول بد: فیبر های محلول موجود در لپه موجب کاهش سطح کلسترول بد خون می شود. در اصل لپه کلسترول موجود در صفرا را در روده جذب کرده و از بدن دفع می کند.
  9. لپه برای معده و دستگاه گوارش: لپه با وجود فیبر موجود در خود می تواند موجب بهبود هضم غذا شده و درد معده را کاهش می دهد. مصرف لپه می تواند از ابتلا به بیماری های گوارشی از جمله سندرم روده تحریک پذیر و دیورتیکولوز جلوگیری کند.
  10. لپه برای درمان یبوست و اسهال: فیبر موجود در لمه به افزایش و بهبود حرکات روده کمک کرده و از این طریق در پیشگیری و درمان یبوست و اسهال موثر و مفید است.
  11. لپه برای مو: لپه حاوی مقادیر بالایی از پروتئین، منگنز و روی است و موجب تقویت فولیکول های مو شده و از ریزش مو ها جلوگیری می کند. همچنین لپه با داشتن ویتامین A و روی موجب کاهش التهاب پوست سر شده و یک گزینه درمانی مفید برای درمان شوره سر است.
  12. لپه برای پوست: یکی از خواص لپه اسن است که لپه موجب پاک سازی پوست صورت شده و در روشن تر شدن و سفید تر شدن پوست صورت نقش موثری دارد. لپه با داشتن فولات، روی و ویتامین ها مانند ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و پوست را در برابر آسیب اشعه ماورا بنفش خورشید محافظت کرده و خطر آفتاب سوختگی را کاهش می دهد.
  13. لپه برای درمان بی خوابی: لپه به دلیل داشتن مقادیر بالایی از آمینو اسید تریپتوفان موجب افزایش ترشح سروتونین در خون شده و از این طریق به بهبود خلق و خو و برای درمان بی خوابی شبانه کمک می کند.
  14. لپه برای زنان باردار و جنین: وجود مقادیر بالای ویتامین B و فولات موجب کاهش خطر ابتلا به نقص لوله های عصبی جنین در دوران بارداری می شود و مانع زایمان زودرس شده و برای سلامت خانم های باردار مفید است. لپه با داشتن فولات به افزایش تولید گلبول های قرمز خون کمک کرده و در نتیجه به درمان کم خونی در دوران بارداری کمک می کند.
  15. لپه برای نوزادان و کودکان : لپه حاوی مقادیر بالایی از فولات، آهن، روی، پروتئین، منگنز و کلسیم است که به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند. از دیگر فواید لپه برای بدن نوزاد و کودک این است که لپه با داشتن ویتامین A و ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. لپه همچنین به کمک آهن و فولات موجود در خود به درمان کم خونی کمک می کند. کلسیم و ویتامین K موجود در لپه به بهبود رشد و تقویت استخوان ها در نوزادان و کودکان کمک می کند.

 لپه

مضرات لپه چیست و چه عوارضی دارد؟

با وجود این که خواص لپه برای سلامت بدن بسیار زیاد است، مصرف بیش از حد آن عوارض و ضررهای بسیار زیادی برای بدن دارد. از این رو بسیار اهمیت دارد که خواص و مضرات لپه را به خوبی بدانید و به اندازه آن را مصرف کنید.

  • نفخ شکم : یکی از عوارض مصرف لپه، نفخ شکم است. زیاده روی در مصرف لپه، باعث نفخ شکم، حبس شدن گاز در روده ها و دل درد زیاد می شود. لپه دارای قندهایی است که بدن انسان توان شکستن آنزیم این قندها را ندارد. افرادی که زیاد دچار نفخ می شوند، باید در مصرف لپه دقت زیادی داشته باشند. برای از بین بردن نفخ لپه، می توانید آن را در آب چند ساعت بخوابانید وپس از چند ساعت آن را از آب خارج کنید و بپزید.
  • خطر نقرس: از دیگر عوارض لپه، تشدید نشانه های بیماری خطرناک نقرس است. مصرف لپه باعث افزایش مقدار اسید اوریک در خون می شود و این بیماری نقرس را تشدید خواهد کرد.
  • عوارض لپه برای کلیه: مضرات لپه برای کلیه نیز زیاد است. لپه دارای مقدار زیادی پتاسیم است و این می تواند باعث تشدید نشانه های بیماری کلیوی و آسیب بیشتر به کلیه شود.
  • تداخل با بعضی از داروها: مصرف لپه می تواند با برخی داروها مانند داروهای کاهنده فشار خون تداخل ایجاد کند که به همین دلیل در صورت مصرف دارو، حتما باید با مشورت پزشک لپه را مصرف کنید.
  • لپه و آسم: از دیگر مضرات مصرف لپه، آسیب به افراد مبتلا به بیماری آسم است. افراد مبتلا به آسم باید سعی کنند از مصرف لپه و مواد نفاخ، خودداری کنند

طبع لپه چیست؟طبع لپه گرم است یا سرد؟

برای بسیاری از افراد اهمیت دارد که بدانند طبع لپه چیست؟ طبع لپه در طب سنتی گرم و خشک است و مصرف آن برای افراد سرد مزاج مناسب تر از افراد گرم مزاج است. افراد گرم مزاج بهتر است در مصرف آن دقت بیشتری داشته باشند. طبع لپه باقالی گرم است و به همین دلیل مصرف آن باعث تقویت قوای جسمانی و جنسی به ویژه در مردان می شود. اگر احساس کردید دارای سردی مزاج هستید مصرف لپه می تواند برای تعدیل مزاج شما بسیار مناسب باشد.

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (507 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (204 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (53 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌