خال چیست؟
خال ها لکه هایی با ابعاد و رنگ های مختلف هستند که اغلب بر روی بدن یا صورت مشاهده می شوند. خال ها می توانند مسطح یا برجسته و با شکل های متفاوتی باشند. اگرچه بیشتر خال ها بی ضرر هستند، اما جهت اطمینان پزشک باید هر خالی که دچار تغییر شکل و رنگ می شود و یا تحریک می گردد را معاینه نماید.خال ها بسیار شایع هستند، و از هر صد کودک یک نفر دارای خال می باشد، اما در برخی افراد می توانند تاثیر زیادی بر اعتماد بنفس داشته باشند، بویژه اگر خال بر روی صورت یا دیگر نواحی بدن که در معرض دید سایرین است، قرار گرفته باشد.
آیا خال ها خطرناک هستند؟
همواره یک متخصص پوست باید خال را معاینه کند تا وجود نشانه ای مبنی بر یک وضعیت جدی مورد بررسی قرار بگیرد.
خال صورت را چگونه برداریم؟
بسیاری از ما با خال های مختلف روی صورت یا بدنمان به دنیا می آییم. خال ها یا مادرزادی هستند و یا بر اثر شرایط مختلفی که در طول زندگی بر پوست ما تاثیر می گذارند به وجود می آیند. شرایطی مثل تغییر آب و هوا، رطوبت یا آفتاب شدید، تغییرات هورمونی ناگهانی و… بیشتر خال ها خوش خیم هستند و اگر از پوستتان (مخصوصا پوست صورتتان) مداوم و خوب مراقبت کنید، هیچوقت مجبور به درمان خال هایتان نخواهید شد. اما آیا واقعا حضور خال روی صورتتان را دوست دارید؟ خیلی ها می خواهند برای زیبایی خال صورتشان را بردارند.
خال صورت لزوما زشت نیست!
بد نیست بدانید که خال داشتن روی صورت در فرهنگ های مختلف، نشانه های متفاوتی دارد. در فرهنگ کهن ایرانی به ویژه در شعر و ادبیات، “خال رخ” یک نشانه زیبایی زنانه است و هنوز هم خانم های زیادی خال های روی صورتشان را دوست دارند. انگلیسی ها به خط و خال روی صورت و بدن beauty mark می گویند، یعنی “نشان زیبایی”. مردم غرب البته خیلی هم اعتقاد راسخی به زیبایی یک خال نداشتند اما در قرن بیستم و وقتی مرلین مونرو ستاره شد، خال صورتش تبدیل به یکی از المان های جذابیتش شد و باز این موضوع مطرح شد که زنان خال دار زیباترند! صد البته که وقتی از زیبایی خال صورت می گوییم منظورمان خال های گوشتی یا انواع ملانوما نیست.
سرمادرمانی، یک روش مدرن برای برداشتن خال
سرمادرمانی که احتمالا آن را به نام “کریوتراپی” می شناسید، فرایندی است که در آن بخشی از بدن در معرض سرمای بسیار شدید قرار می گیرد. در روش کرایوتراپی، پزشک درمانگر شما ابتدا با یک تیغ مخصوص و استریل، خال را از صورت شما جدا می کند و بعد ماده منجمدکننده (که معمولا نیتروژن مایع یا کربن دی اکسید است) را روی آن قسمت قرار میدهد. این انجماد قاعدتا نباید بیشتر از سی ثانیه طول بکشد و برای این که صورتتان درد نگیرد، بعضی از پزشکان از بی حسی موضعی استفاده می کنند. خال های کوچک معمولا با یک جلسه کرایوتراپی برداشته می شوند. قبل از انجام هر درمانی، حتما با پزشک خودتان و یک متخصص پوست مشورت کنید.
رادیوفرکانسی برای خال های کوچک
اگر روی صورتتان خال کوچکی دارید که نیاز به جراحی ندارد و همچنین نمی توانید چند روز پانسمان یا بخیه را روی صورتتان تحمل کنید، می توانید با رادیوفرکانسی از آن خلاص شوید. در این روش که RF یا آر اف هم نامیده می شود، پزشک بافت خال شما را با یک جریان متناوب که فرکانس خیلی بالایی دارد برمی دارد. در جراحی ها، معمولا بعد از انجام عمل باید بخیه یا پانسمان داشته باشید اما وقتی با یک ابزار الکتریکی مثل دستگاه رادیوفرکانسی خالتان را بردارید همزمان بافت برداشته و محل برش بسته می شود، این یعنی یک روش بدون کوچکترین میزان اثرات جانبی.
برداشتن خال با لیزر
لیزر یک روش کلاسیک برای برداشتن خال است که برای همه قسمت های بدن و از جمله صورت انجام می شود. نور لیزر را مستقیما به خال می تابانند، خال بر اثر این نور گرم شده و نهایتا متلاشی می شود. این روش هم مثل رادیوفرکانسی برش یا بخیه ندارد و برای همین خیلی ها آن را امتحان می کنند. برای مشاوره و انجام لیزر، حتما به یک متخصص پوست یا تکنیسین حرفه ای مراجعه کنید.
سوزاندن خال روشی برای برداشتن خال
یکی از روش های قدیمی برداشتن خال سوزاندن آن به وسیله دستگاه کوتر از طریق ایجاد گرما به وسیله جریان برق است. استفاده از این روش سبب می شود قسمت های عمیق و فرورفتگی چاله مانندی در پوست ایجاد گردد . این روش بیشتر در گذشته برای برداشتن خال های ریز و سطحی کاربرد داشت . امروزه دستگاه های رادیو فرکانسی جایگزین دستگاه های کوتر شده اند که اثر کمتری روی پوست می گذارند.
برداشتن خال با نیتروژن مایع
برای برداشتن برخی خال های دیگر، می توان خال را با نیتروژن مایع منجمد کرد. استفاده از دستگاه کرایو برای منجمد کردن و فریز کردن ضایعات پوستی مانند خال ، زگیل، کک و مک، میخچه و برخی ضایعات پوستی دیگر میباشد.ازت مایع درون این دستگاه سرمای شدیدی حدود 196- درجه سانتی گراد دارد. وقتی محتویات دستگاه کرایو روی ضایعه ی پوستی موردنظر اسپری میشود درجه حرارت بافت ضایعه موردنظر را به شدت و با سرعت بسیار زیادی کاهش میدهد که باعث انجماد و فریزشدن بافت موردنظر و مرگ سلولی آن خواهد شد.